53-ия ход прекърши Веско Топалов в САЩ

Българинът с груба грешка при любимата му партия
28 авг 2015 09:12,
10
53-ия ход прекърши Веско Топалов в САЩ
Снимка: архив Булфото

Гросмайстор Веселин Топалов претърпя първо поражение на шахматния супертурнир в Сейнт Луис (САЩ), след като с белите фигури отстъпи на 53-ия ход пред Фабиано Каруана в партия от петия кръг.

Двамата гросмайстори разиграха любимата на Топалов Испанска партия, но на 35-ия ход българинът допусна груба грешка, от която италианецът, състезаващ се за САЩ, се възползва, за да запише първия си успех в надпреварата.

Поражението свали Топалов от върха в класирането. Най-добрият български шахматист остава с 3 точки, половин по-малко от лидерите Магнус Карлсен и Левон Аронян. Холандецът Аниш Гири, подобно на Топалов, също има 3 точки и двамата разделят третото място в класирането.

Норвежецът Карлсен, който е с най-висок коефициент ЕЛО от всички участници, спечели срещу представителя на домакините Уесли Со. Останалите три партии от кръга - Левон Аронян (Армения) - Александър Гришчук (Русия), Хикаро Накамура (САЩ) - Аниш Гири (Холандия) и Вишванатан Ананд (Индия) - Максим Вашие-Лаграв (Франция), завършиха реми.

На участниците в турнира им предстои почивен ден, а в шестия кръг Топалов играе с черните срещу Вашие-Лаграв.
Надпреварата в Сейнт Луис се провежда в 9 кръга, а наградният фонд е 300 000 долара.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
Офицер на g8 !!! преди 8 години
Каква поредна футболна,упс-шахматна драма!След новата загуба на юнак Весо от гросмастър Вашие-Лаграв шансовете му да остане последен в крайното класиране се увеличават!Не забравяйте,че в последния кръг играе с Аронян бре!!!
6
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жалко...
5
5
 
5
 
! Отговори
conservator преди 8 години
Така написано оставам с впечатление, че по погрешка е хванал и играл с коня, като му се е сторил за офицер.
4
8
 
9
 
! Отговори
шахмайстор преди 8 години
Ей толкова години живее в Еспаня и не се научи да я играе като хората тая Испанска партия!Беше и си остава горе-долу стабилен шахматист,но никога между най-добрите реално!
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом е стигнал до това ниво на шахмата, малко е смешно някой отстрани да казва кое е "груба" грешка и кое не. На практика и Топалов спечели срещу Магнус Карлсен след грешка.
2
14
 
8
 
! Отговори
Офицер на g8 !!! преди 8 години
Както вече съм отбелязал в предишните си коментари за юнак Весо ще е мираж да се намърда в тройката на крайното класиране!А иначе уинър ще бъде гросмайстор Аронян!Да му мисли българо-испанския юнак Весо,дето ще го срещне в последния кръг!!!
1
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ииии, че кажете каква е грешката деее. че е груба всички разбрахме, ама все пак това е партия шах. драскачи

Спонсорирани публикации