Как Юсейн Болт тича толкова бързо?

Учени се опитват да разкрият тайната на най-великия спринтьор
30 авг 2015 17:20,
77
Как Юсейн Болт тича толкова бързо?
Снимка: архив Reuters

В последните дни най-бързият човек на планетата беше изправен пред най-тежкото си предизвикателство. В една от най-слабите си години Юсейн Болт записа посредствени за изключителното си ниво резултати, а американецът Джъстин Гатлин цяла година мачкаше конкуренцията и нареди най-добрите времена за сезона.

Очакваше се Болт най-сетне да бъде съборен от трона на Световното първенство в Пекин. Но ямайската светкавица отново беше над всички – непобедим на 100 и 200 метра, припомня БиБиСи. Каква е тайната му? Дали просто движи по-бързо краката си от всички останали?

От Олимпиадата в Пекин през 2008-ма година спринтьорът печели всяко голямо състезание, на което участва, с изключение на едно, където просто беше дисквалифициран заради фал старт.

Когато нормален човек се стреми да бяга по-бързо, той се съсредоточава върху по-бързото местене на краката си. Така че може да се предполага, че световният рекордьор в спринта постига невероятните си резултати като движи краката си по-бързо от всеки друг.

Но това се оказва абсолютно невярно твърдение.

Д-р Сам Алън от Университета Лафбороу посочва: “Елитните спринтьори не движат краката си по-бързо от хората, които тичат в парка. Те разчитат на по-дълъг и по-мощен разкрач”.

Изследвания показват, че бегач аматьор прави между 50 и 55 крачки на дистанция 100 метра, докато топ спринтьорите взимат разстоянието за 45. “Тези атлети генерират много повече мощ, защото мускулните им влакна се свиват и разтягат много по-бързо. Затова тези бегачи прекарват по-малко време на земята, а оттам идва и по-рязкото им изстрелване напред”, казва д-р Алън.

Според проучване на американския учен Питър Уейанд при достигане на максимална скорост стъпалото на елитен спринтьор има досег със земната повърхност в рамките на 0.08 секунди преди началото на всяка крачка. При нормалните хора това време е минимум 0.12 секунди.

Сам Алън настоява, че най-бързите атлети прекарват около 60% от бягането във въздуха (нито един крак не е в контакт със земята) в сравнение с 50 на сто при останалите.

Но дори в елитната група на най-бързите, Юсейн Болт изпъква, като това до немалка степен се дължи на височината му.

“Болт е генетично чудо, защото с неговата височина от 1.96 метра не би трябвало да е възможно да ускорява толкова бързо”, счита бившият състезател от Великобритания Крейг Пикеринг. “В началото на спринта всеки се стреми да прави къси крачки, за да ускори максимално, но той е прекалено висок, за да направи това. Но когато в средата на дистанцията вече е набрал скорост, Болт има огромно предимство пред всички, защото се нуждае от много по-малко крачки”, продължава с анализа Пикеринг.

Юсейн Болт завършва 100-те метра средно с 41 крачки, което е с 3 или 4 по-малко от съперниците му. “Дължината на разкрача е разликата между атлетът, който може да пробяга късия спринт за под 10 секунди и тези, които просто не могат”, посочва Пикеринг.

Въпреки че подходящият тренировъчен режим може да помогне на атлетите да станат по-бързи, накрая разликата идва от вродените качества и индивидуалната структура на тялото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
naTpuoT преди 8 години
Браво!Много добра статия
56
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами, допинг. Допингът подобрява постиженията с части от секундата, които в тези спортове са всичко, но за да се стигне до там основното са качствата на спортиста. А и се говори, че абсолютно всички взимат, така че са наравно.
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Навремето ЩАЗИ следяха тренировките на Христо Марков и копираха схемите му на трениране за техните състезатели и резултатите им станаха още по-лоши. Когато природно си надарен, то допинга и тежките тренировки само те правят още по-добър. Има рекорди които не падат с години, а допинга както всичко еволюира доста.
54
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не пуши цигари човека, не е алкохолик и наркоман, спортува.. ей така
53
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Във всеки спорт има един, който си остава най-добър, ако не завинаги, то поне за десетилетия.
52
0
 
0
 
! Отговори
до тялото преди 8 години
Виктор Конте да беше направил някой американецв световен шампион в ерата на Болт? Що така не му се получи?
51
0
 
2
 
! Отговори
Тялото преди 8 години
Виктор Конте - човекът който разработи "невидимия" допинг за отборите на САЩ, с който спечелиха всички медали 2 олимпиади беше казал да гледаме внимателно Ямайка, 1 година преди болт и компания да почнат да мачкат.
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наистина тоя като го гледаш и ти се иска да бягаш, както каза един човек по-долу....
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 60 Не, само 44км/ч.
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоз ли е дето вдигнал 40км/ч пешком?
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Човешките възможности стигат до 9.69 на 100 метра. Само Болт може да падне до 9.58.
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 57Блейк преди 3 години мисля направи феноменалните 19.26 на 200 метра. Тоя пич ако не беше се алкохолизирал можехме да мечатаеме и за сензацията- да бие рекорда на Болт от 19.19. Това само в сверата на фантастиката. Сега вече му е късно. За рекорда на Болт на 100 метра даже не ми се иска да говоря че някой може да го подобри докато сме живи, защото ще е несериозно.
45
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Просто ноемр едно. Едва ли ще видим някой да му подобри рекордите на 100 и 200 метра докато сме живи.
44
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Болт е от ония спортисти, където хората употребяват фразата " Щастлив съм, че съм живял в неговто време"!
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имаше едно в един тенис сайт който ми казваше, че Гатлин ще смачка Болт на 100 метра- часове преди финала. Той гледал постоянно лека атлетика и ме убеждаваше, че този път Болт ще бъде наказан . Казах му: пич, не съм гледал тази година нито едно състезание нито на Гатлин, нито на Болт, но като знам характера на Болт, ти казвам че Болт пак ще е първи. Оня искаше да се хваша на бас с мен. Викам му: не си хаби мангизите, брат! И знаем какво стана....Болт вече бяга толкова ,колкото за победа.
42
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шумахер си замина от Формулата. След 3-4 години Меси и Роналдо, в тениса Федерер Надал и Новак, в бокса Кличко и в леката атлетика Болт и всичко ще опустеее!
41
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 53Бе тя работата е проста- допинг, но всички се зобят. Въпросът е защо всички като се зобят не могат да са като него? Това се пита.Аз да ти кажа- защото е изключителен ТАЛАНТ БОЛТ!
40
3
 
3
 
! Отговори
9689 преди 8 години
А работата е съвсем проста-допинг.
39
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ивет Лалова когато коментираше за БНТ Болт след рекорда му в Пекин преди 7 години каза: "Само докато го гледах на тренировките и ми се искаше да бягам ...и бягам....толкова те обсебва"
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато стане въпрос за Атлетика всеки неин привърженмик се пита: ще участва ли Болт?Най-голямата легенда в Атлетиката!