Габриела Петрова дала положителен тест за допинг

Спортист №1 на България уличена в употребата на мелдоний
Обновена: 27 мар 2016 20:30 | 27 мар 2016 20:01, Веселина Йорданова
47
Габриела Петрова дала положителен тест за допинг
Снимка: архив, БулФото

Състезателката на троен скок Габриела Петрова е дала положителен тест за допинг, съобщава БНТ.

Мениджърът на атлетката Веница Атнасова е потвърдила, че Петрова е уличена в употреба на мелдоний.

Още по темата
Спортист №1 на България за 2015 година е дала положителен тест при извънсъстезателна проверка в България на 6 февруари.

Петрова е отказала отварянето на „Б“-пробата си и чака генерално решение по въпроса с мелдония от Световната антидопингова агенция. Тя не е със спрени състезателни права. Случаят се изяснява.

Габриела Петрова спечели през 2015 година сребърен медал от Европейското първенство в зала в Прага. На световното първенство на открито в Пекин остана четвърта.

Мелдоният привлече вниманието около положителната проба на тенисистката Мария Шарапова. Рускинята каза, че от десет години е ползвала лекарството "Милдронат" (търговското име на мелдония).

Наскоро излезе информация и че една от най-титулуваните ни параолимпийки Стела Енева е дала положителна допинг проба.

По случая на световната шампионка в мятането на диск и вицешампионка в тласкането на гюле от първенството по лека атлетика за хора с увреждания тече процедура на разследване на пробата.

Според информацията Енева е дала положителната проба по време на шампионата в Доха в края на октомври.

Медикаментът не е регистриран за продажба в България и се ползва предимно в държавите от бившия Съветски съюз.

Веществото е създадено в Латвия през 70-те години на миналия век. Специалистите твърдят, че то помага за по-голямата издръжливост и по-бързото възстановяване на спортистите.

Ако се докаже, че мелдоният се изчиства по-дълго време и следите от него остават няколко месеца, вероятно ще се пледира за по-меки наказания за всички хванати в началото на 2016 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
4
 
! Отговори
бай преди 8 години
без химия няма победавсичко останало е спорт за здравеако гониме медалите трябва си зобене - ееее американците са най големите химици - ама те определят не само правилата, но и за кои да важът, така че ...... чао и до следващия път.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според информацията Енева е дала положителната проба по време на шампионата в Доха в края на октомври.Как може да даде положителна проба , в период в които това не е положителна проба?Преди 01.01.2016 наличието на мелдония не е положителна проба.Октомври 2016 е далече.
31
6
 
3
 
! Отговори
пореден резил преди 8 години
След "най-добрата ни параолимпийка" Стела Енева, сега и най-добрата ни лекоатлетка изгърмя с допинг! На това му се казва-пълен резил! За какво ни е такъв спорт-допинг, допинг, и пак допинг. То щанги ли не бяха, гребане ли, тенис ли,лека атлетика ли.. На това ли учи спорта-да се назобиш, за да си първи и да си на върха на славата. И сега-тези федерации трябва и те да бъдат жестоко санкционирани.Защото няма спортист сам ей така ,сам самичък да взима допинг,а другите да не знаят! Срам и Ризил!
30
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За съжаление не съм изненадан
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не знам в какво я обвиняват, обаче е много красива жена
28
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мършa... И тази е спортист 1 на България? Ужас.... пак се прочухме *** стероидните мъpши ***...===========Можеш ли да пратиш снимка да ти видим увисналите меса и дебелия корем?Първо прочети статията, а след това пиши.Става въпрос не за допинг, не за стероиди, а за лекарство произвеждано в Латвия и бившия СССР, което всяка бабичка през комунизма е можела да си купи от аптеката за по-малко от 2 рубли опаковката.Става въпрос за лекарство за възстановяване, а не за допинг, да потретим.
27
0
 
14
 
! Отговори
Петърчо преди 8 години
Щом не е бил забранен не виждам за причина да се вдига "война" срещу тези дето са го ползвали. Да може и да дава някаква преднина но бил е достъпен на всички и това че някой е решил да не го ползва си е негово лично решение. Но това не прави останалите спортисти виновни. Има период от време в който следи от всяко едно лекарство или допинг могат да бъдат открити в организъма. Ако се окаже че "хванатите" са взимали лекарството преди да е оповестено че е забранено тогава не са виновни.
26
0
 
6
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Щом теста за спин не е положителен- всичко е на ред!
25
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 22Ако пулса ти е висок часове след натоварването и не можеш да заспиш(свалиш кръвното) значи нещо не ти е наред.Не пиши простотии.Спортувам вече 40 години и 1 час след тренировка съм полузаспал с пулс и кръвно под обичайното.
24
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Очаквам скоро и *** да даде положителна допинг проба или да се контузи вследствие на спрените анаболи.Само гледайте.
23
3
 
20
 
! Отговори
. преди 8 години
Когато питали Серина Уйлямс, дали взема допинг, тя замислено се почесало по т.естисите...Не може хората да разработват всеки месец нов допинг за сума пари, а разни хитреци да я карат на евтини лекарства от 70те години на миналия век. Това трябва да престане незабавно и всички да купуват новите и скъпи "препарати" само от наш'те хора....и е крайно време да се забрани аспирина- евтин и ефикасен. На к'во прилича т'ва?
22
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото до плювачите на Шарапова - погледнете мускулите на ръцете на Серината и тренирайте 10 години в залата без лекарства. Дори да сте 100 килограмови мъже НИКОГА няма да направите нейната мускулна маса и релеф.Най-големият плювач на Шарапова бе Джнеифър Каприати - хваната много пъти и съдена за употреба и носене на наркотици. Също под влияние на наркотици тя краде златен пръстен от бутик и след това казва, че не е искала да направи това.
21
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първо, заглавието е неправилно.Мелдоний НЕ Е допинг, а е забранено лекарствено средство.Използва се от спортистите при възстановяване - ако някой от вас някога за един ден е бягал повече или е направил много по-голямо от обичайното физическо усилие е забелязъл, че трудно заспива защото пулсът му е висок. Спортистите използват това лекарство именно за да нормализират пулса след големи тренировки. В САЩ всички ползват лекарство с подобен ефект но с друго съдържание. Просто е невъзможно иначе.
20
4
 
13
 
! Отговори
офи преди 8 години
а жената-мъж Серена кога
19
1
 
1
 
! Отговори
na neja e,b,a,4,a преди 8 години
До нея9,: Ми теб кой тЪй чувал *** ряпоооу!!!
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Maersk и сие съвсем се изложиха. Политиката навлезе с още по- голяма сила в спорта. Американските Щати не са държава, а са конгломерат от корпорации които експлоатират робите си. Как. Като печатат зелени хартийки без никакво покритие. Хартийките им са средството с което ни ограбват. Кога ще се събудим и балонът ще се спука. Сега с Юана се опитват да запушат отварящата се дупка в илюзията
17
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе ясно, само Сорос е виновен.
16
4
 
6
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Кой измисли фамилиите да ни завършват на ов,ев,ова,***..... Просто са е помислили за рускиня и бере негативите от това.
15
0
 
27
 
! Отговори
me преди 8 години
Ама мен много ще ме изкефи, някой американски топ-спортист да хване да ги запише как го друсат и да го пусне онлайн. Ей така, в името на истината. Щото е публична тайна, че в големите страни, в спортовете с много спонсори, работят цели екипи химици, и правят чудеса от храброст за тях. Колко футболисти умряха с пръсната аретерия? Ползват ги като опитни свинчета и ги друсат с какво ли не. Защото са просто колелца в огромната машина за пари. Мда, липсва ни whistelblower.
14
2
 
25
 
! Отговори
смЕх преди 8 години
Стига глупости ясно е ,че всички са го ползвали през 2015 г. когато не е бил забранен ,но за пълното изчистване трябва време аман от евтини постановки.