Пречи ли кантарът за отслабването?

Съветите на фитнес треньора Мартин Русанов
28 апр 2016 15:00, Александър Попов
0
Пречи ли кантарът за отслабването?
Мартин Русанов. Снимка: личен архив

Мартин Русанов е част от проекта на Tialoto.bg – Фитнес съвети от треньори.

Той е професионален треньор на отбора на Trec Nutrition Bulgaria, който включва над 20 състезатели, завоювали редица републикански, балкански и персонални титли в различни категории – бикини фитнес, класически културизъм и културизъм.

Русанов е собственик на два фитнес центъра – в Шумен и в Разград. Твърди, че ги е създал от непримиримост към липсата на компетентна информация относно този спорт в малките градове и непрекъснатата жажда за знание и прогрес в тази област.

Тази седмица неговата тема е свързана с отслабването и пречка ли е кантарът?

Много от хората, започващи диета, се вманиачават по това, което показва кантарът. Но този начин да отчитате прогрес далеч не е най-ефективният.

Всъщност, кантарът може да се окаже голяма пречка, когато се опитвате да изваете тялото си. Има и по-мотивиращи начини от това да гледате непрекъснато скалата му.
Когато започнете диета, резултатите често са почти мигновени – една промяна в хранителния план и теглото започва да намалява. Всяко начало е много мотивиращо – това важи и при диетите и тренировките. Обикновено хората са толкова щастливи от това, че кантарът показва по-малко, че не си задават въпроса „Защо?“.

В повечето случаи новите ни програми се състоят в премахването на вредни храни от менюто, включването на повече здравословни такива, повишен прием на вода и повече физическа активност. Съответно метаболизмът започва да се приспособява към тези промени – нова храна, по-малко калории, повече движение. Всичко това кара тялото да започне да се изчиства от мазнините и ненужната вода.

Но тренировките с тежести (без които не се надявайте да изгорите мазнини) ще доведат до качването на мускулна маса. Освен това, тъй като голяма част от първоначално загубеното тегло е просто вода и гликоген (от въглехидрати), скоро ще започнете да отслабвате само с по 200-500 грама на седмица, а понякога изобщо няма да виждате разлика в показанията на кантара спрямо седмицата преди тази. Когато този момент настъпи, мотивацията започва да намалява.

Останалата част на материала вижте в Tialoto.bg тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: Мартин Русанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари