Франция вкарва закон за електронните спортове

Футболист или запален фен на Counter Strike – без разлика
5 май 2016 15:37,
6
Франция вкарва закон за електронните спортове
Снимка: архив Reuters

Като част от пакета с реформи, който в момента подготвя за разглеждане, френското правителство обяви, че е предприело стъпки, които да доведат до легализирането и регулирането на електронните спортове.
 
Регулациите на този вид спортове са част от по-голям пакет с предложения, които ще оформят нещо като нов закон за дигиталната индустрия като цяло във Франция. Много голяма част от предложенията са били написани или коригирани чрез онлайн включването на доброволци в края на миналата година.
 
Френският парламент е на етап обсъждане на новите предложения за дигитални реформи. Електронният министър, Аксел Лемeр, бе този, който официално обяви, че Сенатът със сигурност ще приеме конкретни мерки, които в крайна сметка да доведат до легализирането на електронните спортове в страната. Сред тези спортове са най-вече ежегодно организираните състезания за компютърни игри като League of Legends, Dota, Counter Strike и други подобни.
 
Както и в много други страни, турнирите за онлайн игри във Франция се превръщат във все по-голям бизнес. Според администрацията на Лемер в страната има приблизително 850,000 професионални и любителски играчи, които се гледат от над 4 млн. фенове. Естествено, правителството има интерес тези цифри да стават все по-големи.
 
Проблемът е че до сега електронните спортове в страната официално са били причислявани към лотарийните игри и са били поставени под същите ограничения и забрани, които съществуват. Целта на новите регулации е да отдели онлайн състезанията като отделна сфера, която да си има собствени правила и начини на функциониране.
 
Сред новите правила са изискване непълнолетните играчи да имат официално съгласие на родителите си да участват в конкретно състезание, а потенциалните им печалби ще имат определени ограничения с оглед крехката възраст, в която се намират, твърди администрацията на министъра.
 
Професионалните играчи пък ще се сдобият със "социален статус", който ще им позволи да са пълноправни участници в данъчната, социалната и здравната система на страната, за да могат да ползват неща като осигуровки, обезщетения за безработица и пенсии. Надеждите са, че това ще стимулира създаването на повече професионални френски отбори, както и привличането на таланти от други страни.
 
Една от първите стъпки за официалното признание към тази индустрия бе направена миналата седмица Лемер се срещна и с лидерите на онлайн игрите в страната, за да обявят заедно създаването на асоциация на електронните спортове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 7 години
семержиев скапваи нета таман да знам че си ти мамаму проста никога няма да си сменя мнението за теб
4
1
 
1
 
! Отговори
asdasd преди 7 години
До sА шаха и другите настолни игри, викаш не са спортове.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С една дума - ще ги цакат
2
6
 
2
 
! Отговори
s преди 7 години
Електронен спорт?! Както казал шопа, епа такоа животно нема! Спорт има навън, като се движиш, а докато цъкаш на компа или конзолката, си просто забучен геймър. Толкова.
1
3
 
5
 
! Отговори
gtf преди 7 години
т.е. искат да лапат пари от тези 850 хил., там поне срещу тези пари получаваш нещо, докато тук продължаваш да си плащаш всичко

Спонсорирани публикации