Защо е добре да не бързаме с яденето?

Съветите на фитнес треньора Страхил Иванов
27 май 2016 14:37, Криси Табачка
14
Защо е добре да не бързаме с яденето?
Страхил Иванов. Снимка: личен архив

Страхил Иванов е личният фитнес треньор и специалист по хранене, за какъвто всеки мечтае. Професионалните му съвети буквално сбъдват мечтите на хиляди хора в България, помагайки им да променят себе си и да се сдобият с формата, която винаги са искали.

Той стои и зад проекта FITBG.NET – мястото, в което можете да заявите своята лична програма и да разберете повече за различните храни и упражнения.

Страхил Иванов е част от проекта на Tialoto.bg, Фитнес съвети от треньори, и представя своите професионални насоки за всички, които прекрачват прага на спортните зали за първи път или просто искат да видят бърз и дълготраен ефект.

Днес Страхил Иванов споделя с вас практични съвети за това, какви са предимствата на бавното хранене.

Дали заради забързаното ежедневие или по друга причина, много хора ядат храната си по-бързо отколкото трябва. Всъщност, по-бавното ядене се оказва по-добрият подход. В действителност изследвания показват, че по-бавното хранене може да ви накара да се почувствате по-сити и да помогне за намаляване на теглото.

В следващите редове ще откриете какви са ползите от бавното ядене за загуба на тегло и подобряване на здравето като цяло.

Твърде бързото хранене може да доведе до покачване на теглото

Хората, описващи се като бързи консуматори, са склонни да натрупват повече излишно тегло във времето в сравнение с тези, които твърдят, че се хранят по-бавно. Проучване, в което участват над 4000 мъже и жени на средна възраст показва, че тези, които се хранят по-бързо, покачват по-бързо килограми в сравнение с бавноконсумиращите храна.

Бавното хранене помага за консумирането на по-малко калории

Апетитът и приемът на калории до голяма степен се контролира от хормоните на глада (грелин и лептин). Обикновено след ядене нивата на грелин намаляват, което потиска глада. В храносмилателния тракт също така се освобождават хормони като холецистокинин, пептид YY и глюкагон – подобен пептид-1.
Тези хормони сигнализират на мозъка, че сте се нахранили и хранителните вещества се абсорбират. В резултат на това, апетитът намалява, карайки ви да се чувствате сити, което помага да спрете да ядете. Интересното е, че този процес отнема около 20 минути, което означава, че когато се храните бавно, давате нужното време информацията да достигне до мозъка.

Бавното ядене подпомага дъвченето и смилането на храната

Няколко проучвания доказват, че хора, които имат наднормено тегло, са склонни да дъвчат храната си по-малко, отколкото хора с нормално тегло.

Друго проучване сочи, че дъвченето се отразява и на приема на калории. Например, когато хората дъвчат 1,5 пъти повече от нормалното, средният прием на калории намалява 9,5%, а при 2 пъти повече дъвчене от обичайното, приетите калории намаляват с 15%.

Според изследвания, дъвченето на всяка хапка за 30 секунди намалява апетита и увеличава насладата от храненето.

Като цяло можем да обобщим, че при бавното дъвчене се приемат по-малко калории, защото сигналите за ситост достигат до мозъка.

Още от предимствата на бавното хранене четете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: Страхил Иванов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде стига вече тая гугутка.
9
0
 
1
 
! Отговори
:) преди 7 години
те тва се казва промиване на мозъци :) някой яко плаща за реклама..
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тоя *** бил личния треньо за който всеки мечтае?! Ако някоя разгонена журналистка от редакцията ви си мечтае за него това "всеки" ли е?
7
0
 
7
 
! Отговори
дъвча нормално преди 7 години
Никога не бързам с яденето, защото чакам втората ракия.
6
0
 
1
 
! Отговори
Доктор Ох боли преди 7 години
Следващата статия на фитнес-гурела и специалиста по анална палеонтология, катедра Мозъчна инсуфициенция ще бъде: "Защо е добре бавно да пием урината си преди, по време и след тренировка и как креатинина повишава концентрацията на тестостероновите рецептори в кръвната плазма когато чатим във фейсбук"!
5
1
 
2
 
! Отговори
Фитнес-експерт преди 7 години
Това просто не е вярно, бързото хранене води до недобре сдъвкана храна, от там и загуба на тегло поради загуба на обмяна на веществата. Както и да е, но ако поради такива статии после трябва да опираме до фитнес експерти и да си плащаме, то не мерси. Бързото и бавното хранене са достатъчно вреди има си колко и какви калории трябва да яде човек, дайте нещо полезно и смислено.
4
0
 
3
 
! Отговори
Жоро с моторо преди 7 години
Аман от мастити фитнес специалисти....
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съветите на тоя са за безработни лентяи и майки на малки деца дето *** по цял ден у тях и в парка, докато мъжлетата им ги издържат
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ела вдигай на ден в склада 10 тона стока и да те видим дали ще ти е до ядене вечер и дали тоя тъ.пак ще ми казва как да отслабна.
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** простото парче!

Спонсорирани публикации