Brexit в политиката, Britin във футбола

Как отборите от Острова се възползваха от най-слабото европейско първенство?
Обновена: 26 юни 2016 23:19 | 25 юни 2016 20:02,
34
Brexit в политиката, Britin във футбола
Снимка: БТА

Преди да бъде замесен в невиждания корупционен фарс по върховете на най-популярната игра, Мишел Платини в качеството си на президент на УЕФА реши да покаже толерантност към “по-малките”. И на клубно, и на национално ниво.

Французинът се застъпи за промени във формата на Шампионската лига, позволявайки на по-скромни клубове да се доберат до големите пари. Направи същото и за националните отбори като увеличи броя на участниците на Европейско първенство от 16 на 24.

Някои критици съзряха в действията на Платини опит за “обиране” на гласовете на по-малките федерации, които може и да са малки, но гласът им е равен с големите. Но по-добре да не навлизаме в тази тема.

Да се насочим към Европейското първенство в родината на Платини. Със започването на елиминационната фаза се дава и началото на мачовете на истината, където сметките не важат, а трябва да се играе за победа на всяка цена.

Първото впечатление е, че въобще има 1/8-финали. Досега толкова много отбори не са играли след груповата фаза.

Още по-впечатляващо е, че сред тези отбори има пълни дебютанти като Уелс и Исландия, както и тимове, които не са били на голям форум от цял човешщи живот време насам като Унгария и Северна Ирландия. “Супер!”, биха възкликнали романтиците. Браво на УЕФА, браво на Платини!

Та дори Албания до последния ден имаше шанс “да излезе” от групата си. На хартия всичко е наистина страхотно, но истината е, че всеки, който е гледал дори и един мач (може би с 1-2 изключения) от това първенство неизбежно е останал разочарован.

Големите играят без напрежение, някак като на тренировка, спокойни, че дори и третото място в групата ще им донесе класиране напред. Малките пък застават смело с 10 човека в отбрана и блъскат ли, блъскат.

И до какво доведе всичко това? Посредствена групова фаза, влизаща в историята с няколко анти-рекорда, повечето от които свързани с липсата на “солта на играта” - головете.

На всеки 9 мача станахме свидетели на скучни нулеви равенства. Общо 4 пъти по две кръгли нули.

За сравнение последните 5 европейски първенства, на които участваха по 16 отбора, донесоха общо 8 нулеви равенства за 120 мача или по едно на всеки 15 двубоя.

Както може да се предполага, средният брой отбелязани голове на мач (1.91) е най-нисък в сравнение с турнирите в последните 2 десетилетия.

Тези, от които се очакват голове са сякаш на лятна почивка. Централните нападатели на почти всички отбори са под всякаква критика, в това число и големите звезди Роберт Левандовски и Хари Кейн. Стигна се дотам, че централни защитници да бият решаващи дузпи (Серхио Рамос и Александър Драгович). Естествено дузпите бяха изпуснати.

В тази ситуация аутсайдерите съзряха своя шанс и го използваха максимално. Исландия и Унгария едва ли са мечтали за повече от почетно равенство в групата, но ето ги на 1/8-финал на Европейско първенство.

Забележително е и представянето на отборите от Острова. Докато в Обединеното кралство решиха, че сами ще се справят по-добре и нямат нужда от съюз с останалите европейски държави, футболистите от 3-те отбора, защитаващи Короната, се промъкнаха до фазата на елиминации.

Използвам “промъкнаха”, защото дори и “вечният” фаворит Англия е с доста съмнителни футболни достойнства. Рой Ходжсън заложи на младок, изкарал само един сезон във Висшата лига (Деле Али) и на резерва в 7-мия в крайното класиране (Адам Лалана от Ливърпул) да са движещата сила в халфовата линия.  Гръбнакът на националния отбор е съставен от играчи на Тотнъм, които общо помежду си имат 2-3 спечелени трофея.

Няма лошо да се гласува доверие на млади играчи, жадни за успехи. Проблемът е, че те не винаги са готови за голямото предизвикателство.

Въпреки невероятният оптимизъм в местните медии, истината за английския национален отбор е, че в тимът има само един играч, доказал се на световната сцена, и това е Уейн Рууни. А Рууни е далеч от най-добрите си години.

И ако не беше късметлийският гол на Стъридж в края на мача с Уелс, англичаните можеше и да са у дома навреме за референдума.

Сега предстои сблъсък с Исландия, което може да се счита за чист късмет. Защото очакванията бяха Португалия да вземе поне един мач и да се изправи срещу един от най-удобните си съперници, който е именно Англия.

Без да демонстрира никакви футболни достойнства освен бързината и точния мерник на Гарет Бейл, отборът на Уелс не само се класира, но даже спечели групата си. Спечели я противно на всички прогнози, защото срещу себе си имаше най-слабия отбор на турнира в лицето на Русия и неузнаваемата Словакия.

Уелсците играят футбол от началото на миналия век дълбоко прибрани в своята половина и заритвайки топката силно напред към Бейл. Изглежда на това първенство тази стратегия си работи.

На 1/8-финал възпитаниците на Крис Колман излизат срещу още по-драстичен пример как с 6 защитника и малко късмет може да си сред 16-те най-добри отбора в Европа.

Северна Ирландия окомплектова британския пакет в елиминационната фаза след две минимални загуби от фаворитите Полша и Германия и победа срещу Украйна.

При успеха на зелено-белите срещу украинците се намеси дори и времето. Проливен дъжд се изля за 10-на минути и теренът стана точно такъв, какъвто го обичат британците. И дойде голът, който преобърна турнира за момчетата на Майкъл О'Нийл – без никаква изненада след центриране от фал и последвал удар с глава.

Южните съседи от Република Ирландия също се промъкнаха през иглени уши, макар и качеството на показаното от националните състезатели да е много далеч от определението “европейски футбол на високо ниво”. Добре че италианците излязоха с втория състав, вече осигурили си първото място в групата.

За разлика от Brexit-а обаче Britin-а на Европейското по футбол най-вероятно ще има по-краткотраен ефект. Защото футболът с блъскане и заритване “на сляпо” рано или късно отстъпва място на съзидателната, открита, красива игра.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: англияфутболЕвро 2016
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първенството е много слабо, бутат се като купени прасета, няма голове , няма удари във вратата, а на няколко пъти спукаха топката от боцене.
22
4
 
7
 
! Отговори
Stan преди 7 години
Томов, Томов, разбираш от футбол колкото шимпанзето в зоопарка от ядрена физика....Сбъркани имена (Мартин О'Нийл е треньор на Ейре, а МАЙКЪЛ О'нийл на СИР), сбъркани статистики, абсолютно профанска статия, все едно писана от жена, и не на последно място пълно не разбиране на футболни тактики (Уелс съвсем не играят това което си мислиш че си видял). Вземи прочети малко книжки и статии за тенденциите в съвременния футбол, вместо да пишеш глупости.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Превключих на друг канал да гледам филм. Не мога да се изтезавам с тоя мач повече, защото ще заспя.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Екшъна продължава, нито един точен удар в нито една от двете врати на Хърватия и Португалия.
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Уелс надви Северна Ирландия с 1:0 в скучен мачАвтогол ги прати на четвъртфинал на европейското"Тръпката от играта беше невероятна, адреналина те блъска чак в петите.
18
1
 
3
 
! Отговори
Грухтос Бомбасгични преди 7 години
Проблемът не е в бройката на участниците. Ето, вече сме в осминафинална фаза и все същите нискорезултатни мачове (1-1, 1-0, 0-0 Хърватаска в 70-та мин.). Просто футболистите са пренаситени от футбол и вече едва ходят. След 60 мача през годината, хич не ти е до футбол през юни. Ще ми е интересно световното през зимата в Катар (ако оцелее), дали ще са по-хубави мачовете. Аз мисля, че да... и феновете дали ще хвърлят бомби там и дали ще се бият.... аз мисля, че не :)
17
0
 
12
 
! Отговори
Никола преди 7 години
От къде на къде в тези първенства от Великобритания участват регионални отбори като Уелс , С.Ирландия , Англия , Шотландия ? Защо тогава от Германия да не участват отделно Бавария , Швабия ,Баден-Вюртемберг ,Саксония ....До кога на британците ще им се правят някакви изключения , да се махат от ЕС , всички само ще спечелим без тези първенюта !
16
9
 
7
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Аз не забелязах слабо първенство. Само един откровено слаб отбор имаше - руснаците.
15
4
 
3
 
! Отговори
Ташинко преди 7 години
Аре бе селяни такива
14
2
 
9
 
! Отговори
ksarax преди 7 години
Осминафинал уелс-сев.ирландия казва всичко за това първенство
13
6
 
18
 
! Отговори
до 13 преди 7 години
"В момента играят футболните колоси Уелс и Северна Ирландия при вълнуващият резултат от 1:0 с автогол и общо 2 удара към двете врати."-А Божинов и компания друсат кючеци в чалготеката с мутресите.
12
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В момента играят футболните колоси Уелс и Северна Ирландия при вълнуващият резултат от 1:0 с автогол и общо 2 удара към двете врати.
11
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Като ще е ***, да е космата"Като ще е татко ти, да е епилиран и да пикае клекнал.
10
7
 
3
 
! Отговори
до 9 преди 7 години
Колко си *** като тошо и бойко типичния.
9
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Следващото европейско да увеличи отборите до 32. Знаете ли какво- даже да се махнат квалификациите, за да могат да играят Андора, Сан Марино, Фарьорските острови и Лихтенщайн. Нека пародията да е пълна. Като ще е гарга да е рошава.
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
SCOTLAND IS NOW FREE YOU ENGLISH MORRONS
7
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честно казано 15 дни след началото на европейското няма нищо, с което да го запомня. Един- два яки гола, един голов екшън завършил с хикс и няколко измъчени победи с по един гол.
6
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Абсолютно тъпоумна статия..нищо общо с реалността. На мен европейското в този формат ми харесва много повече"Викаш харесва ти най-скучното и незапомнящо се с нищо европейско първенство. Когато увеличиш количеството пада качеството.
5
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Авторе, вместо да се радваш че с 24 отбора имаме поне теоритчни шансве да видим класиране на България на Европейското ти се тюфкаш като цииииганин берящ тухли от изоставено предприятие край врачанско село
4
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много добра статия! Съгласен съм напълно с написаното.

Спонсорирани публикации