Американка подобри световния рекорд на Йорданка Донкова

Кендра Харисън вече е най-бързата жена на 100 м с препятствия
23 юли 2016 10:02, Елка Василева
73
Американка подобри световния рекорд на Йорданка Донкова
Снимка: Reuters

Уникалният световен рекорд на родната лекоатлетка Йорданка Донкова вече е в историята. Постижението ѝ на 100 метра с препятствия беше подобрено от американката Кендра Харисън по време на турнира от Диамантената лига в Лондон.

Планетарният рекорд на Донкова на 100 метра с препятствия от 12.21 сек. бе поставен на стадиона в Стара Загора на 20 август 1988 година.

Харисън направи изключително бягане на Диамантената лига и с 12.20 сек (+0.3 м/сек) вече е най-бързата жена в историята на 100 м/пр.

Младата хърделистка, която не успя да намери място в олимпийския отбор на САЩ за Игрите в Рио де Жанейро другия месец, до момента имаше 12.24 сек от Юджийн през май месец. Второто и третото място в дисциплината в Лондон заеха сънародничките й Бриана Ролинс с 12.57 сек и Кристи Кастлин с 12.59 сек.

Кендра Харисън дълго време не можеше да повярва, че е съборила един от най-старите рекорди в леката атлетика и избухна в сълзи, веднага след като резултатът ѝ беше обявен официално. Иначе тя проведе перфектното бягане и заслужено счупи феноменалното постижение на легендарната Йорданка Донкова.

"Исках да дойда тук и да направя това, което сама знаех, че мога да сторя. А именно - да подобря световния рекорд. Не мога да опиша колко съм щастлива, че успях да го постигна", сподели веднага след финала щастливата американка.

След днешния успех на Харисън и падането на рекорда на Донкова България вече остава само с един световен рекорд в атлетиката - на Стефка Костадинова от 209 см в скока на височина.

Спортни новини четете в Gol.bg

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
това е преди 7 години
Кендър Харис бе , да няма грешка - хахаххахах
54
0
 
0
 
! Отговори
пророка Олег преди 7 години
До Анонимен 62е добре че ти поне имаш информация директно от Кремъл и знаеш кое се поковителства от тях и кое не..........тъпанарр.
53
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за 57 Половин стотна са си 5 сантиметра преднина, а 5 сантиметра са си 5 сантиметра по-напред. Т'ва е положението. Имаме рекорд. Примирете се. А това че е заради допинг този рекорд... е съвсеееем отделен въпрос- то няма лекоатлет вече, който да не се зоби.
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
от 60 ...хилядните, не стотните..извинявам се...
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
57, ами на Донкова рекорда е бил поне 12.205, 206,207 и нагоре, а на тази е е бил 12.201, 202,203,204 в най-лошия за нея случай. Така че рекорда си е рекорд, то затова е и фотофиниша измислен за да може и стотните да са от решаващо значение при определяне на победител.
50
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само краставите магарета мразят българите.
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Подобряване с половин стотна не е подобряване. Закръгляват го на 1 стотна но това е служебен резултат.
48
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези които плюят българите тук не са американци, а значи най-вероятно са някакви *** от пустинята ***.
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
52 от БМВ двигателя е москвича...
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Флорънс..извинявам се... дето пу.кна от допинг. И се чудя защо не й бяха анулирани тези световни рекорди на 100 и 200 метра на тая, като се разбра че ги е направила след яко зобене.
45
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само да не се окаже тази втората Флорин Грифит, че с тези постижения- 4 метра да биеш на 110 метра съперничките си...няма да е обикновен допинг да ви кажа, щото и другите се зобят, да не мислите че са на банани?
44
1
 
6
 
! Отговори
9689 преди 7 години
Сигурно няма допинг......
43
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това момиче е още съвсем младо и когато строши с разлика Рекорда си , пак ви искам да ми говорите че хронометрите са манипулирани.
42
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 46Бай Шиле, ами стопирай си тази американка на финалната линия и виж хронометъра и ела пак! Или викаш и оня хронометър дето отчете 12.24 само на 3 стотни от рекорда на Донкова на същата тази американка преди време и той развален или манипулиран?
41
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аве вие нормални ли сте? Дали няма други независими системи които не отчитат постижение в леката атлетика? Нали ако има манипулиране на резултати веднага ще се разбере чрез тях. Несериозно е да си го мислите...И това момиче не случайно го направи този рекорд- преди време спря хронометрите на 12.24 само на 3 стотни от рекорда на Донкова. А това че е с допинг две мнения няма..но да се съмнявате в системата за отчитане...смешно е.
40
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 44 Ами това е система, бе пич! Според теб как се засичат 4-5 резултата в рамките на 3-4 стотни от една система? Просто системата изписа резултата на втората състезателка, и аз не знам защо, а другите не бяха показани. Или викаш щом даден резултат не се показва в реално време, то той е съмнителен? Стига ни разсмива, пич!
39
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само да обясня на всички ***.оти дето се правят на слепи- Харисън докосна финалната линия с торса си когато хронометъра показваше 12.1. Нещо повече- последната част от торса й- дупето й пресичаше финалната линия при същото време от 12.1...12.19Когато хронометъра показваше 12.2 , тялото й беше на метър след финалната линия.П.С. резултат от дисциплините в бягането се засича, когато торсът на състезател(не включва ръце, глава и крака), докосне финалната линия. При жените това значи и гърдите...
38
1
 
1
 
! Отговори
До Членска карта преди 7 години
Има неточности в коментара Ви. Какво е допинг се определя не от американците, а от ВАДА, 38-членна организация с широка представителност и с неоспорван от никоя държава авторитет.За щангите не знам, но наказанията в леката атлетика се налагат от ИИАФ, съветът им е от 26 члена. Действително има един американец сред тях, а така също и един руснак.За китайците също не знам, но много американци се наказват за допинг! Почти всяка година там се вихри скандал и наказанията са сурови!
37
3
 
2
 
! Отговори
vvvvvvvv преди 7 години
страхотно ... да поздравим мацката ... и да си спомним за великата донкова
36
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
34 Лъжец ли съм...ми те хората виждат кога тялото й е на финалната линия- 12.1. Ти си май не.щастника!