Скандал в щангите и трети медал за България от Лондон 2012

Милка Манева може да вземе сребро от игрите преди 4 години
Обновена: 28 юли 2016 11:53 | 27 юли 2016 22:02, Красимир Ангелов
9
Скандал в щангите и трети медал за България от Лондон 2012
Милка Манева може да стане медалистка от игрите в Лондон преди 4 години. Снимка: БОК

Броени дни преди старта на олимпийските игри в Рио де Жанейро стана ясно, че България може да вземе трети медал от олимпиадата в Лондон преди 4 години. Това по всяка вероятност ще стане факт след приключването на дисциплинарните производства след повторния тест на пробите от игрите от британската столица, съобщава БОК, позовавайки се на информация на в. "24 часа".

Още по темата
Медалът ще е във вдигането на тежести и по всяка вероятност ще бъде сребърен. Милка Манева трябва да е втора в категория до 63 килограма при жените, след като в първата вълна на проби бе установено, че шампионката Мая Манеза (Казахстан) е дала положителна проба. Днес бе съобщено, че втората и четвъртата в категорията - Светлана Царукаева (Русия) и Шибел Шимшек (Турция), също са съгрешили с допинг.

Така при пренареждането на класирането първа трябва да бъде канадката Кристин Жирар, която направи двубой от 236 килограма, а Милка става втора с 233.

Скандалът с положителните допинг проби в световните щанги продължава с пълна сила дни преди старта на Олимпиадата в Рио. Преди месец стана ясно, че 10 топ атлети изгоряха с допинг след извършването на повторни проверки на пробите от олимпийските игри в Лондон през 2012 година.

През юни бе съобщено, че общо 7 медала ще бъдат отнети от щангисти от олимпиадата в Лондон, след като Международната федерация по вдигане на тежести официално обяви имената на тези, които са се провалили при повторната проверка на пробите. Сред обявените преди месец имена личаха имената на звездата на световните щанги Иля Илин от Казахстан, който е двукратен олимпийски шампион и четирикратен световен шампион и в своята кариера няма загубено състезание, както и състезаващата се за Азербайджан българка Боянка Костова.

Освен тях официално бяха хванати с допинг шампионите Светлана Подобедова (Казахстан, 75 кг), Мая Манеза (Казахстан 63 кг) и Зюлфия Чинсало (Казахстан 53 кг). С положителни проби са още вицешампионът при 85-килограмовите и една от звездите на руския национален отбор Апти Аухадов (Русия), като по този начин нашия Иван Марков се предвижи с едно място напред и се нареди на четвърто място в категорията си в Лондон.

В края на миналата година с допинг изгоря и световният шампион и рекордьор в свръхтежка категория Алексей Ловчев от Русия, а наказанието му бе официално потвърдено преди броени дни.

В новата порция проби общо 11 щангисти са дали положителни проби във втората вълна. От тях 6 са медалисти.

Освен Царукаева, от Русия са Наталия Заболотная, Александър Иванов и Андрей Деманов. Останалите са Итингам Заиров (Азербайджан), Ирина Кулеша (Беларус), Хрипсиме Хуршудян (Армения), Раули Цирекидзе (Грузия), Шимшек и молдовката Кристина Йову, която вече вдига за Румъния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"да анексираш чужди територий" - първо е добре да се обясни как в зората на 21 век може да нападаш и разцепваш чужди държави (Косово), да нападаш и съсипваш чужди държави с лъжливи доказателства (Ирак), да нападаш и съсипваш чужди суверенни държави (Либия, Сирия и т.н.), да имаш 700 бази по цял свят, да с пъти по-голям военен бюджет, да си водил най-много войни на чужди територии и въпреки това президента ти да е номиниран с Нобелова награда за мир?!?
8
9
 
4
 
! Отговори
Мнение преди 7 години
До Кракра И така да е ,Путин да е мислил когато предприема действия несъвместими с международните норми и споразумения.В 21 век да анексираш чужди територий и да нападаш независима страна е в разрез с нормалното мислене и си навлякоха гнева на целия свят.Лавров каза:Целия свят ни мрази.Велико прозрение...
7
3
 
8
 
! Отговори
Кракра преди 7 години
Всички знаем,че скандалът не е допингов а политически.Сега под дърво и камък и под вол се търси теле за да се накаже Русия заради Крим,защото на някои не им понася.И много удобно точно за пристигането на руската антидопингова комисия чистачката в световната агенция е унищожила всички американски проби за периода 1990-2016г.Та тези ,,***" продължават да лаят.Аз на мястото на спортистката не бих взел такъв медал (отнет и връчен отново).Той не чист(изцапан е с политически ***).
6
2
 
8
 
! Отговори
vvvvvvv преди 7 години
не разбирам нищо от допинг проби ... но .. 4 години не са ли множко ... особено за медалистите ...
5
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо не ме учудва, че всички са от руската орбита?
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я! В щангите взимали допинг?!?Не може да бъде ;)
3
0
 
10
 
! Отговори
Мишок преди 7 години
Яко ги прецакаха Русия.Ама така трябва.Няма само щангистите на БЪЛГАРИЯ да гърмят.А сега да видят,хубаво ли е?
2
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БИВШИЯТ СССР- РАДИАЦИЯ, ИЗРОДСКА ХИМИЯ И АЛКОХОЛ . МУТАНТИ.
1
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На изток от Шабла има само химия и мутанти.