Решават през януари за новия формат на световното

Имаме добрия пример от УЕФА, загатна Джани Инфантино
14 окт 2016 10:44, Красимир Ангелов
1
Решават през януари за новия формат на световното
Снимка: Reuters

Решението за евентуалното увеличаване на участващите отбори от 32 на 48 на Световните първенства по футбол ще бъде взето през януари следващата година, съобщи президентът на ФИФА Джани Инфантино.

"Изпълкомът на ФИФА прие позитивно предложението за увеличаването на броя на участниците на Световните първенства. Имаме добрия пример от УЕФА, който разшири до 24 финалистите на Европейските шампионати. Дали ще бъдат 40 или 48, това ще се определи през януари", каза Инфантино.

През миналата седмица президентът на ФИФА предложи формат с 48 тима, като 16 от тях влизат директно на финалите, а 32 формират двойки в плейофи, като победителите от тях продължават в груповата фаза от общо 32 отбора, както е и в момента.

"Не сме гласували, а само обсъждахме идеята. Необходимо е да намерим формат, който устройва всички континентални федерации. Не мисля, че с увеличаването на отборите ще се загуби качеството. На последното Световно първенство Италия и Англия не успяха да преминат групите. Футболът се развива, нивото се покачва и трябва да отговорим на това движение. Смятам, че при увеличаване на участниците и с фаза на плейофите само ще се увеличи и конкурентноспособността", каза още Инфантино.

Въвеждането на по-голям брой отбори може да стане най-рано през 2026 година.

Още новини от света на футбола четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари