19 държави ведно: Русия – вън от спорта!

Причината са допинг скандалите, искат и да отнемат домакинствата
11 яну 2017 08:09,
128
19 държави ведно: Русия – вън от спорта!
Снимка: Reuters, архив

Националните антидопингови агенции от 19 страни, обединени в NADO, поискаха Русия да бъде отстранена от участие във всички международни спортни състезания и да й бъде отнето правото да домакинства такива. Това става ясно от декларация, публикавана в Twitter от журналиста от BBC Дан Роън.

От написаното сe разбира, че от NADO са категорични - втората част от доклада "Макларън" е извадила на бял свят "неопровержими доказателства за системно прикриване на допинг", затова Русия трябва да бъде отстранена от участие във всякакъв вид международни спортни състезания, докато спортните и антидопинговите норми в страната "не бъдат приведени в пълно съответствие със Световния антидопингов кодекс".

Лидерите на NADO освен това настояват международните федерации и другите организатори на международни спортни състезания "да лишат Русия от домакинството на турнирите, които вече са й дадени, както и да се въздържат от даване на домакинство в бъдеще", пише "24 часа".

NADO предлага да се приложи стандартната система за руските спортисти, според която всички, които са чисти от допинг, могат да участват като неутрални.

Декларацията е подкрепена от антидопинговите агенции на Австрия, Белгия, Канада, Хърватия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Япония, Холандия, Полша, Словения, Испания, Южна Африка, Швеция, Швейцария и САЩ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари