Нина Рангелова: Само в България се дават витамини в чашки

Не бих си записала детето на плуване у нас, заяви тя
25 фев 2021 15:53, Анисия Иванова
25

Новината за открития допинг в тримата плувци е сред най-дискутираните в последните 48 часа. България има нужда от шампиони, които не вземат медали като тренират и отдават цялото си време на това да са първи, превръщат телата си в машини. Пречи ли им някой?

Абсолютно по никакъв начин момчетата не са знаели, че приемат такова вещество. Анаболът е примитивен, може да се намери във всеки финес. Едно от тях, което лично познавам, той прави 400 метра съчетано плуване и се изисква максимално напрежение. Този анабол създава мускулна маса. Ако той го приема, се самосаботира - защо да го прави?! Това каза за "България сутрин" трикратната участничка на Олимпийски игри - плувкинята Нина Рангелова.
По думите ѝ практиката с пластмасовата чашка за даване на витамини у нас е стара и рядко задаваш въпроси за тях, защото не получаваш почти никакви отговори.

Още по темата

"Ако преди време мислех както сега, не бих приемала тези витамини. Аз, като жена, същите добавки ли трябва да приемам като един мъж, който плува 1500 метра? Естествено, че ще имам избор. В голяма част от страните, където наистина има професионален спорт, се изработва индивидуален план за всеки спортист", обясни Нина Рангелова.

Според нея плувците ни са се предоверили.

"Преди години бях на лагер в България и се е случвало да си отбелязвам с химикал капачката и шишето с витамините, за да проверя дали някой го е отварял. Това не е нормално за един състезател. Защо да не е възможно да ти дадат нещо още, за което не знаеш?! Не знам за друга държава, която да дава витамини в чашки, освен България. Тази практика е от 80-те години и не знаех, че още се прилага. Тези капсули на аминокиселините се отварят и ако реша, сега мога да отида и да сложа брашно вътре", обясни шампионката пред Bulgaria ON AIR.

Защо състезатели получават витамини и всички са под общ знаменател? Защо в определения ден са тествани само трима човека? Защо никой не е казал досега, че е остаряла системата? - това са част от въпросите, които тя зададе към Федерацията по плуване чрез ефира на "България сутрин".

"Може да се стигне до промяна и сега е време за революция, за да накараме родителите да искат да запишат децата си на плуване. Аз сега не бих си записала детето на плуване в България. Надявам се да се чуе за станалото", подчерта състезателката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
ЖОРЕТО преди 3 години
ЕДНО ВРЕМЕ В КОМУНИЗМА БЕХМЕ ПЛУВНА ПАРАЛЕЛКА И ТРЕНЕРА ДИРЕКТНО НИ СИПЕШЕ ПО ЕДНА ШЕПА ЗОБ В РЪКАТА ПРЕДИ ТРЕНИРОВКА. ВИТАМИН 'Ц' МУ ВИКАШЕ.СИЧКИ ПЛУВАХА КАТО ФУРИИ.
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 13Станозолола нито ароматизира, нито стои дълго в кръвта.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, всички знаели за чашките с хапчета и да, много са възмутени, ама кой направи нещо да огласи това и да се бори за промяна?
18
1
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
В чужбина на спортистите дават - адреналинки в прашки...
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно треньора и доктора се правят на ощипани ,тия момчета още пъпки имат ,може и да са право за тия чашки ,по добре да се самосъзирара и прокуратурата
16
2
 
8
 
! Отговори
Кик преди 3 години
Как така не са тествани всички, както е било винаги преди това или може би са имали някаква допълнителна информация. Въпросните момчета да не би да са ***, за да вземат препарат, който остава в организма в следващите 6 месеца, а и след като им правят проби постоянно, както каза самия Аврамчев. Май има нещо гнило, ама няма мъже да излезат и да си признаят как са унищожили мечтите наа трима млади спортисти.
15
2
 
7
 
! Отговори
Robinzon преди 3 години
Това с чашката е самата истина,лично съм го видял на лагер на олимпииски надежди..Мой приятел ги плюваше в тоалетната.Общо взето на България проблема е че почти нищо не се променя или се случва доста бавно.Особенно държавните институции си работят като през соца.
14
1
 
1
 
! Отговори
Кик преди 3 години
"Защо в определения ден са тествани само трима човека?"А кой каза колко състезатели са проверени, ами ако са проверени всички, както обикновено и всички са излезли положителни и е станало така, че само тримата най млади да са го отнесли, а другите по "переспективните" да са ги скатали. Не е ли необходимо да се направи една пресконференция на федерацията и всички тези длъжностни лица да излезат и да отговорят на всички въпроси. Как така права само на тези трима плувци тестове и тримата положител
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 14И в края на 70-те беше същото. Всъщност, чашката я нямаше. Заместваше я шепата на тренера. И имаше по един зад врата за по-бързо преглъщане.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
М-да виждал съм го макар и непрофесионално да тренирах. Тези от спортното училище на опашка пред една масичка и трениора на всеки дава по една чашка с хапченца.
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Национален състезател по плуване да взема станозолол-евтин,агресивен,натоварващ джигера,ароматизира и стои дълго в кръвта?!И не е за плувци.Моето мнение е,че едва ли доктора ще посегне точно към него.Или е самосиндикално,или е курт капан.
10
1
 
4
 
! Отговори
Лудко преди 3 години
Е не само в лудниците в чужбина също е така.
9
2
 
2
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
АЛо, г-це Иванова, оправете си текста, че не се разбира !!!Още в първите няколко изречения има логически грешки !!!
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бай ХТова нищо не е - в кошчето на съблекалнята на един фитнес е пълно със спринцовки.
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не само в България го има това с лекаря с чашките със задължителен допинг, а в целия бивш източен блок, и свидетелите са многобройни. За разлика от индивидуалния допинг състезателите не могат да направят нищо, защото ще бъдат изхвърлени от отбора, а ако някой е хванат, е предадан от всички, които мълчат, защото иначе и с техните кариери е свършено. Отвратителна история.
6
1
 
6
 
! Отговори
Бай Х преди 3 години
преди 5-6 години минавах през съблекалнята на армията и над всяко шкафче имаше по чашка с по десетина шарени хапчета
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Жалко е, че простаците продължавате да оцелявате някак си ...
4
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 5Да, ако си на 6 години.
3
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не само в спорта и в болниците правят така, хвърлят ти една шепа лекарства и въобще не знаеш кое какво е.
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без препарати, няма резултати.Това го знае всеки спортист.