Ефектът Тухел - готов ли е Челси за подвизи още през този сезон?

Обновена: 1 мар 2021 14:25 | 1 мар 2021 14:14, Александър Попов
Ефектът Тухел - готов ли е Челси за подвизи още през този сезон?
Снимка: БГНЕС

Томах Тухел пристигна на “Стамфорд Бридж” и с магическа пръчка преобрази Челси. Или поне така изглеждат резултатите на “сините” от Лондон в първия месец под ръководството на германския специалист. Дали е късмет, стартов импулс при идването на нов мениджър или трайно качествено израстване при тима от британската столица - предстои да разберем в следващите месеци. Но феновете на Челси със сигурност се заредиха с надежди за подвизи още преди лятото, след като доскоро сезонът изглеждаше, че отива към провал.

Някои от “сините” привърженици дори се надяват на чудо в Шампионската лига, където шансовете на отбора за триумф според palms bet се покачиха след победата над Атлетико Мадрид.

Английският тим спечели с 1:0 първия осминафинал и взе преднина пред лидера в испанското първенство, който преди срещата беше определян за фаворит в сблъсъка. Това, че срещата се игра на практика на неутрален терен в Букурещ, вероятно изигра своята роля, тъй като тимът на Диего Симеоне загуби цялото си предимство да играе на своя стадион и също като Челси трябваше да пътува до Румъния, за да “домакинства”.

Но показаното на терена убеди и последните скептици в това, че Тухел внесе положителна промяна сред “сините”. Челси не само се опълчи здраво на първия в Ла Лига, но и надделя след изключително красиво попадение на Оливие Жиру. До реванша на 17 март на “Стамфорд Бридж” в лондонския тим могат да мечтаят за доскоро немислимото в Европа.

Основната цел на “сините” си остава Топ 4 в Англия

Големият прогрес на Челси се видя и във Висшата лига. Когато пристигна, Тухел завари отбора на 9-то място с изоставането от 5 точки от четвъртия (тогава) Ливърпул. Само за 5 мача германският специалист върна “сините” в зона Шампионска лига. След като стартира с нулево реми срещу Уулвърхемптън, последваха 4 поредни победи, една от които срещу пряк съперник в битката за място в четворката - Тотнъм. Ремито 1:1 при визитата на Саутхемптън сложи край на тази серия, но не охлади желанието на “сините” да се борят за Топ 4, което е и основният им приоритет до края на кампанията. А в тази битка конкуренцията наистина ще бъде жестока. Този, който се поздрави с класиране в Шампионската лига, ще дължи това и на по-голямо постоянство и по-стабилно представяне от неуспелите претенденти.

Може би е рано за хвалебствия по адрес на Томас Тухел. Факт е, че той започна силно в Челси, като не загуби нито един от първите си 8 мача във всички турнири. Това определено вдигна настроението на “Стамфорд Бридж”, където доскоро цареше неувереност и дори униние. Роман Абрамович реши да се раздели с клубната легенда Франк Лампард, който сякаш твърде рано беше “изхабен” на позицията. Но пък със заместника му в Челси изглежда, че направиха верен ход.

А истинската ирония на съдбата ще стане факт, ако “сините” от Лондон стигнат по-далеч в Шампионската лига от ПСЖ. Тухел беше уволнен от френския клуб няколко месеца, след като го изведе до първия му финал в най-силния клубен турнир. Любопитно е дали няма да получи възможност да вземе реванш още през пролетта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още по темата: челсиТомас Тухел
Още от

Спонсорирани публикации