Второ злато за Косово в Токио - джудистка с титлата до 57 кг

Българката Ивелина Илиева завърши на девето място
26 юли 2021 14:50, Елка Василева
19
Второ злато за Косово в Токио - джудистка с титлата до 57 кг
Снимка: БГНЕС

Нора Джакова донесе втора титла на Косово от Олимпийските игри в Токио, след като триумфира в категория до 57 кг на турнира по джудо за жени в японската столица.

28-годишната Джакова, която е европейска шампионка от 2018 година и бронзова медалистка от световния шампионат тази година, победи на финала с "ипон" Сара-Леони Сизик от Франция.

Това е второ златно отличие за Косово от Токио 2020 и общо трето в историята на страната след приемането й за член на МОК през 2014 година. Всичките три отличия са в джудото.

Бронзовите медали спечелиха Цукаса Йошида (Япония) и Джесика Климкейт (Канада). Двете завоюваха първи олимпийски отличия в кариерата си, предаде БНР.

Българката Ивелина Илиева, която отстъпи на канадката, завърши на девето място.

Японецът Шоней Оно е олимпийски шампион в джудото в категория до 73 килограма при мъжете. Във финала той победи с "вазари" грузинеца Лаша Шавдатуашвили. Шоней Оно е шампион в същата категория и от олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година, както и трикратен световен шампион.

Бронзовите медали в категорията спечелиха южнокореецът Ан Чам Лин, който се наложи в малкия финал над азербайджанеца Рустам Оруйев с вазари, и монголецът Цогбаатар Ценд-Очир, който победи с ипон канадеца Артюр Маржелидон.

Спортни новини четете на Gol.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
5
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Не ни трябва див арнаутски башибозук - Косово е изконна сръбска територия.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 6 Нещо си се объркАл!Номер 2 определено не е русороб!
11
0
 
6
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
има ли Българи, които още не са отпаднали - май Олимпиадата за Нашите - Свърши! Но нищо, ще им дадеме Премии от Народните Пари - Ба лъ ците да бачкат и да плащат данъци - те ако не стават, ги уволняват и стават безработни!
10
2
 
5
 
! Отговори
Дедо Д. преди 2 години
С тази фамилия тази е по-скоро българка. На бившите сърби им беше забранено да имат такива окончания на фамилиите, защото така се показва българския произход. В Косово обаче едва ли има подобни ограничения. От тази гледна точка за нас е по-добре, че Косово съществува. В Сърбия българското малцинство не е признато и е подложено на терор. Разбира се руските *** сега ще се обадят в хор, но на тях никой не им обръща внимание.
9
2
 
4
 
! Отговори
хахаха преди 2 години
Косово.Държавица някаква.Непризната.С има-няма население колкото София.БЕЗ традиции в спорта.С трудности във всяка сфера.До момента два златни медала.ВЕЛИКА България!Съществувала от не знам колко време,в ЕС,със суууууупер всичко в нея и велик ръководител-тиква-слънце!Три папи са го галИли по глъвътъ.С традиции в спорта.На предни олимпиади заемала 3 то място по медали.Борба,щанги,призови места, бокс в челната 3 ка или 4 ка.Гребане,худ.гимнастика.....-СЕГА-Колко златни има....Въобще ще спечели ли
8
0
 
1
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Награда 1 лада и панелка в Люлин
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нема такава държава.
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДЖУДОТО ГО КОМАНДВАТ АНГЛИЧАНИТЕ
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 2, нерде олимпииски игри, нерде Косово, нерде Крим. Русофилите сте най-глупавите хора не само в България, но може би в целия свят, заклевам се.
4
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поръчкова статия за да заблудят хората ,че има Косово ! Първо то значи не е признато от Испания ,да не говорим за другите !
3
8
 
5
 
! Отговори
Al atrak преди 2 години
Браво на косоварите. Вчера баскетболният им жени би Кипър - страна с традиции в баскета. Обаче албанките ги биха с една точка. На Балканите единственият народ, който става за нещо са албанците. Много големи хора. Скоро ще си обединят държавите, и ще са напред.
2
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на сърбите за тези 2 медала.
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма как. Трябва да го признаят Сърбите, иначе изпадат в неудобна ситуация с Крим. Хем Крим не е украински, щото така искат кримчани, хем Косово да е част от Сърбия, нищо че косоварите не се сърбеят. Ще се изложат пред големия им брат.

Спонсорирани публикации