Защо Кристина Тимановская отказа да се върне в Беларус?

МОК започва разследване на случая
3 авг 2021 20:20, Нели Христова
109
Защо Кристина Тимановская отказа да се върне в Беларус?
Снимка: БГНЕС

Международният олимпийски комитет започна официално разследване по обвиненията, че Беларус се е опитал да принуди спортист да се върне у дома.

"Трябва да установим пълните факти, което може да отнеме време", каза говорителят на МОК Марк Адамс. "Междувременно първата ни грижа е за спортиста."

24-годишната Кристина Тимановская е получила хуманитарна виза от Полша и сега е в посолството й в Токио. Очаква се тя да напусне Япония в сряда, заявиха нейните поддръжници.

Тимановская се оплака, че е откарана на летището против волята си, след като е отправила критики към треньорите. Тя изрази опасения за безопасността си. Японският външен министър заяви, че спринтьорът вече е в безопасност.

МОК поиска от Националния олимпийски комитет на Беларус да представи своя доклад за инцидента до края на вторник. От своя страна Беларус казва, че Тимановская е отстранена от отбора заради емоционалното си състояние.

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен обаче осъди опита на Беларус да принуди спортиста да напусне Япония като "транснационална репресия". "Подобни действия нарушават олимпийския дух, нарушават основните права и не могат да бъдат толерирани", написа той в Twitter.

Говорейки пред BBC от Украйна, след като избяга от Беларус, съпругът на Тимановская Арсений Зданевич отхвърли твърденията на Беларус за психичното здраве на съпругата му, като заяви, че нейното психологическо състояние е "нормално".Той добави, че те никога не са се занимавала с политика и ще се върнат в Беларус, ако не бъде повдигнато наказателно обвинение.

Междувременно в понеделник ръководителят на организация, която помага на белоруси, бягащи в чужбина, беше обявен за изчезнал в Украйна. Съобщава се, че Виталий Шишов е бил проследен наскоро.

Тимановская в момента е в посолството на Полша в Токио, след като прекара една нощ в хотел под закрила на японската полиция. Тя каза пред BBC в понеделник, че е в безопасност, но, че е била посъветвана да не дава повече подробности на този етап.

"Пълна солидарност"

Инцидентът отново постави светлината на прожекторите върху Беларус, който се управлява от президента Александър Лукашенко от 1994 г. Миналата година протестите в цялата страна заради оспорваното му преизбиране бяха насилствено потиснати от силите за сигурност.

Някои от тези, които се присъединиха към демонстрациите, също бяха спортисти от национално ниво. След това те  бяха лишени от финансиране, изхвърлени от националните отбори и задържани.

Заместник-министърът на външните работи на Полша Марчин Пшидач заяви, че Тимановская е в пряк контакт с полски дипломати в Токио и че Полша ще направи "всичко необходимо, за да й помогне да продължи спортната си кариера".

Беларуското правителство все още не е коментирало решението на Полша да предложи на спринтьора хуманитарна виза.

Междувременно ЕС приветства решението на Полша. Набила Масрали, говорител на върховния представител на ЕС по външна политика Жозеп Борел, заяви, че опитът на Беларус да принудително репатрира Тимановская е "друг пример за бруталността на репресиите на режима на Лукашенко".

"Ние изразяваме пълната си солидарност към Кристина Тимановская и похвалихме държавите -членки (ЕС), които й предложиха подкрепа. Приветстваме факта, че сега тя е получила хуманитарна виза от Полша", каза Масрали в изявление пред Ройтерс.

"Подложена на натиск"

Спринтьорката, която трябваше да се състезава в състезанието на 200 м за жени в понеделник, се оплака в социалните мрежи, че е участвала в щафета 4х400 м в кратък срок, след като се установи, че някои съотборници не отговарят на условията за участие.

Видеото доведе до критики срещу в държавните медии, като един телевизионен канал заяви, че й липсва "екипен дух"

Тимановская каза, че служители са дошли в стаята й и са й дали час да опакова багажа си, преди да бъде ескортиран до летището в Ханеда в Токио. Тя казва, че е била "подложена на натиск" от служителите на отбора да се върне у дома и е помолила Международния олимпийски комитет (МОК) за помощ.

Опитват се да ме изведат от страната без моето разрешение", каза тя във видео, публикувано в канала Telegram на Беларуската фондация за спортна солидарност, създадена миналата година за подкрепа на спортисти, критикуващи правителството.

Анатол Котау, член на групата, каза пред ВВС в неделя: "Страхува се от репресии срещу семейството си в Беларус - това е основната грижа за нея в момента".

Беларуският олимпийски комитет заяви, че Тимановская е била отстранена от отбора заради нейното "емоционално и психологическо състояние". Треньорът на отбора Юрий Мойсевич каза, че тя изглежда била разтревожена, когато разговарял с нея в неделя.

"Опитвах се да водя спокоен разговор с нея и успях", каза той и добави: "Тогава забелязах, че тя спираше разговора и го започваше отново, след това грабваше телефона. Видях, че нещо се случва."

В понеделник говорителят на МОК Марк Адамс заяви, че органът е предприел мерки срещу беларуския комитет в навечерието на игрите. Той обвини някои служители, включително сина на президента, за това, че не са защитили спортисти, които са се присъединили към демонстрациите.

Хедър Макгил, изследовател на Amnesty International за Източна Европа и Централна Азия, заяви, че спортната администрация на страната е била обект на "пряк държавен контрол" при президента Лукашенко.

"Спортистите са облагодетелствани от държавата и почитани от обществото и не е изненадващо, че тези, които говорят, се оказват мишена за репресии", каза тя.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
0
 
! Отговори
Подготвена работа преди 2 години
Жалко че използват спорта за долни игри.
86
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
93 до 91 се отнася.
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До96. Може всичко да е безплатно. Но като ти е стиснато гърлото и душата. Майната му на живота. Да живееш като вързано куче на къса връзка.
84
0
 
6
 
! Отговори
дядомраз преди 2 години
Като се сетих,че 1 млн. избягаха от България ми мина желанието да коментирам повече.
83
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 86 в демократична България е 380лв, но виж цената на тока, горивото в Беларус и напълно безплатното образование и в пъти по качествена и евтина храна
82
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За пари
81
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ей лгбт "Е що тогава Беларус има повече медали от цъВВВВналата гейберска ***,че и златен има?" Защото Българските деца масово са се насочили към знания, а не към спорт като професионална реализзация. Я кажи, Беларус колко златни медала от Математически и Информатични състезания има? Защото българските деца математици и информатици редовно мачкат.
80
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До хахаму "И като е така зле,защо само някаква кокошка бяга,а не целия курник-както стана в нашата страна?" Явно не си прочел статията: защото като побегнеш, а семейството ти остане и диктатурата ги смазва. Сравненията с България, която е член на ЕС и хората могат да пътуват в целия ЕС свободно, включително и да работят, показва докъде сте стигнали в отчаянието си да защитавате един отявлен репресивен режим.
79
3
 
5
 
! Отговори
ей лгбт преди 2 години
До му-ха-хаЕ що тогава Беларус има повече медали от цъВВВВналата гейберска ***,че и златен има?КОСОВО-непризната държана с население по-малко от София има няколко ЗЛАТНИ медала,а вие,героите с конграчулейшънс нямате ни един?
78
4
 
4
 
! Отговори
хахаму преди 2 години
До му-ха-ха-ти кога си дойде от там,че знаеш толкова?И като е така зле,защо само някаква кокошка бяга,а не целия курник-както стана в нашата страна?
77
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 87 "Тяхната Симона" не остана по СОБСТВЕНО ЖЕЛАНИЕ, но на привържениците на диктаторските режими им е все едно какво е желанието на атлета. За вас е важно какво е желанието на диктатора, който подкрепяте.
76
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не забелязах пишеше ли, че тя е била на олимпиадата по настояване на МОК? И всеки спортист, щом приключи с участието си, трябва да се прибере у дома. Точно САЩ ще говорят за олимпийски дух! Тяхната Симона защо не остана? Поредната провокация.
75
6
 
7
 
! Отговори
му-ха-ха преди 2 години
250 лева е минималната заплата в Беларус...честито на всички Путинисти щото в Русия е 300.....
74
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Хемус Пич, ясно е, че няма как да си наясно, че нещата, които драскаш, са напълно неадекватни, та ми е интересно, какво точно ви кара да ги драскате? В смисъл, решаваш, че сега ще изпишеш един тон неверни неща, и за какво?
73
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 82 "Ако имаше достойнство щеше да емигрира без тези фанфари" Без кои "фанфари"? Осъзнаваш ли, че единствената причина да се знае за този случай е, че Беларус се опитва насилствено да я върне обратно? Ако Беларус имаше "достойнство", НИКОГА нямаше да се опитат да тероризират спортист заради това, че е взел решение в полза на състезателните си шансове.
72
5
 
9
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
На спициалиститите мога да им кажа,че в момента в Русия и Беларус има повече свобода,отколкото в евро-атлантическия запад!Един пич ви го написа,на гражданите на Беларус не им е забранено да пътуват по-света и у нас,друг е въпроса лицемерите на запад,кактълкуват нещата!И в Беларус има по-висок стандарт на живот,отколкото в евро-атлантическа България
71
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 81А ти не осъзнаваш ли, че същата тази държава и е дала условията и шанса да се яви на олимпийските игри? Това се казва неблагодарност. Ако имаше достойнство щеше да емигрира без тези фанфари и да си обогатява банковата сметка. Ама това са сложни за разсъждение неща за твоя ум оформен от масмедиите.
70
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 79 "А тази незнайна спортистка ще е поредния предал Родината си." Тази "незнайна" спортистка е стигнала да Олимпийски игри, тъй че комплексирания ти "анализ" е пълен провал. И ако беше прочел статията, щеше да знаеш, че "родината й" се опитва да й стъжни живота, а тя е отишла да я представлява. Разбира се, на *** като теб, който нищо не може и нищо не знае, му остава да се тупа в гърдите с "родината", защото няма с какво друго. "Патриотизма е последното убежище на негодника".
69
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 76 "В същото време Сесил Каратанчева се състезава за Казахстан, а български щангисти за Катар. България се води на Олимпиадата от 50-кусур годишна състезателка, а на спринта участва пенсията-ексурзиантка Ивет Лалова-Колио, коята от 10 години живее и тренира в Италия" Състезават се за други държави заради отношението на *** -вци като теб. Хем искаш да се състезават за България, хем ги обиждаш по всевъзможни начини и си го правил и когато са се състезавали за България.
68
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е смешно. На гражданите на Беларус никога не е било забранявано да излизат извън страната си. Че тя можеше по всяко време да отиде да живее като иска в Германия или Австрия. Пошло скроен платен цирк. А тази незнайна спортистка ще е поредния предал Родината си.