Запалиха олимпийския огън за игрите в Пекин 2022

Това стана на церемония в древна Олимпия
18 окт 2021 17:07, Красимир Ангелов
3
Запалиха олимпийския огън за игрите в Пекин 2022
Снимка: БГНЕС

Огънят за зимните олимпийски игри през 2022 година в Пекин беше запален в древна Олимпия на специална церемония. На нея присъстваха президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу, президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах и други официални лица.

Зрителите не бяха допуснати да присъстват заради ограничения заради пандемията от коронавирус.

Огънят беше запален посредством специално параболично огледало, което "улови" слънчевите лъчи, от върховната жрица - актрисата Ксанти Георгиу, на олтара на древногръцкия храм Хера. След това се проведе театрално представление с група жрици, извършващи церемония, основана на древни традиции с въвеждане на съвременни елементи, съобщава БНР.

Церемонията се проведе на стадиона, който в древността е бил домакин на много спортни състезания от древните олимпийски игри.

Олимпийският огън беше предаден на първия факлоносец на стадиона - състезателят по ски алпийски дисциплини Йоанис Антониу, който преди това участва в щафетата с факела за Игрите в Сочи 2014 и също така носи гръцкото знаме при закриването на олимпиадата в Пьончан 2018.

Този път традиционната щафета на олимпийски факел в Гърция беше отменена заради пандемията. Огънят в понеделник ще се пренесе само от древния стадион до близкия паметник на основателя на съвременните олимпийски игри - френския барон Пиер дьо Кубертен, след което ще бъде транспортиран до атинския Акропол, където ще остане през нощта.

Във вторник огънят ще бъде предаден на китайската делегация на официална церемония.

Игрите на 24-ата зимна олимпиада ще се проведат в Пекин от 4 до 20 февруари 2022 година, а параолимпийските игри са от 4 до 13 март.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
2
 
! Отговори
АнатемаНаСашоФашиста преди 2 години
Преди повече от четвърт век СДС-Шайката пък запали подредената ни държавица.Да сте чули нещо?
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А световното в Катар,още по -яка глупост.
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Олимпийски игри в Китай.Дори е смешно само като го кажем.Дано това е последната лудост.Олимпиадата е западен феномен и няма нищо общо с Конфуции,Мохамед,Буда и тн.

Спонсорирани публикации