Сезираха УЕФА със съмнения за мача между Левски и Лудогорец

Топузаков умишлено пускал отслабен отбор с цел да загуби мача
Обновена: 6 юни 2023 14:28 | 6 юни 2023 14:27, Нели Христова
78
Сезираха УЕФА със съмнения за мача между Левски и Лудогорец
Снимка: БГНЕС

Писмо до UEFA Integrity сигнализира за съмнителен феърплей на мача между Левски и Лудогорец. Писмото е изпратено до централата вчера.

В писмото е уточнено, че подателите са разрешили сигналът им да бъде препратен до компетентните органи в България - местната футболна федерация, полицията, прокуратурата и други. Изразено е недоверието, че Българският футболен съюз ще съдейства на разследването с предупреждението, че той може да омаловажи обстоятелствата, описани вътре, съобщи ТОПСПОРТ.

Ето и превод на български:

Уважаеми представители на УЕФА,

Бихме искали да обърнем вашето внимание върху един конкретен мач от българската Първа лига: между "Лудогорец" (Разград) и "Левски" (София). Въпросният мач се проведе на "Хювефарма Арена" в Разград на 3 юни 2023 г. от 20:30 ч. местно време и беше излъчен по ТВ Диема Спорт.

Твърдение

Старши треньорът на гостите - Елин Топузаков, умишлено пуска отслабен отбор с цел да загуби мача.

Обстоятелства

Преди началото на мача "Лудогорец" (Разград) е втори в битката за титлата (79 точки) срещу ЦСКА (София) (81 точки). Отборът на ЦСКА (София) вече е изиграл своя мач от съответния кръг. Само победа може да класира "Лудогорец" на върха в таблицата над своя конкурент ЦСКА (София).

"Левски" (София), от своя страна, е 4-ти и се бори за 3-то място с отбора на "Централен спортен клуб на армията 1948" (София). Третото място е важно, тъй като дава директна квота за участие в Лига на конференциите, за разлика от 4-то място, което не предоставя такава. Непосредствено преди мача "Левски" (София) е с 61 точки - на 2 точки зад 3-ия "Централен спортен клуб на армията 1948" (София), който има 63 точки и вече е изиграл мача си за кръга.

Имайки предвид всички описани по-горе факти, мачът между "Лудогорец" (Разград) и "Левски" (София) се очакваше да бъде изключително оспорван, като домакините се борят за титлата, а гостите за директна квота за Лига на конференциите.

Съставът на "Левски" (София)

От момента, в който мениджърът Елин Топузаков пое отбора на "Левски" (София), те играят с доста стабилна основна единайсеторка:

Пламен Андреев (GK), Ноа Сундберг, Келиан ван дер Каап, Цунами, Жереми Петрис, Андриан Краев, Филип Кръстев, Роналдо, Ивелин Попов, Уелтън, Рикардиньо

Резерви: Михайлов (GK), Галчев, Димитров, Ел Джемили, Петков, Стефанов, Чандъров

Изненадващо, в един от най-важните мачове за сезона титулярният състав се сменя и включва предимно млади и неопитни играчи на тима.

Стартов състав срещу "Лудогорец" (Разград):

Пламен Андреев (GK), Ноа Сундберг, Келиан ван дер Каап, Димитров, Ел Джемили, Чандъров, Асен Митков, Галчев, Филип Кръстев, Стефанов, Петков

Резерви: Андонов (GK), Йереми Петрис, Андриан Краев, Уелтън, Роналдо, Йовов, Михалев

Смени за отбора на "Левски" (София) по време на мача:

• 17-годишният Михалев заменя централния бек Ноа Сундберг (най-опитния играч на тази позиция) на полувремето, когато резултатът все още е 1-1. Това също така налага промяна от познатата схема 4-2-3-1, в която отборът предимно играе.

• Йовов дебютира за клуба, заменяйки Ел Джемили в 72-ата минута при резултат 2:2. Това се случва минута преди "Лудогорец" (Разград) да вкара за краен резултат 3:2.

• Последните две смени са на контузени играчи. Андриан Краев за Филип Кръстев (80) и Роналдо за Асен Митков (84).

Наблюдения

1. Елин Топузаков прави 7 промени от обичайния си стартов състав.

2. Трима футболисти от основния отбор, които биха могли да се считат и за гръбнака на отбора, дори не пътуват за срещата - Цунами, Ивелин Попов и Рикардиньо. Също така е важно да се отбележи, че тези играчи не са нито контузени, нито наказани.

3. Голмайсторът на отбора Рикардиньо остава извън състава. Той е отбелязал 5 гола в последните си 5 мача и е вкарал във всеки от последните си 3.

4. Двама играчи - Асен Митков и Джемили, които до този момент са използвани само като резерви през сезона, за първи път са в титулярния състав.

5. На резервната скамейка има двама юноши на по 17 години - Йовов и Михалев. Йовов никога не е играл за първия отбор до този момент, а Михалев е играл общо 5 минути за сезона.

6. Основният резервен вратар Михайлов не е в състава за мача.

7. Две 17-годишни момчета заменят опитни играчи по време на срещата срещу водещ отбор в първенството и то в решаващи моменти, когато резултатът е равен и отборът трябва да търси начини да излезе напред.

8. Схемата е променена по средата на срещата, което също е необичаен ход за треньора.

9. Опитни играчи от първия отбор, налични като резерви, остават неизползвани (Петрис, Уелтън) или използвани само за замяна на контузени играчи (Краев, Роналдо) в самия край на срещата.

Обобщение

Имайки предвид всички горепосочени факти, в един решаващ мач за отбора на "Левски" (София) (борещ се за трета позиция) срещу водещ отбор като "Лудогорец" (Разград), мениджърът Елин Топузаков пуска необичаен и силно отслабен отбор, който в крайна сметка губи мача. Това не само намалява значително шансовете за класиране в Лига на конференциите, но и поставя "Лудогорец" (Разград) във водеща позиция за титлата един кръг преди края и точка пред основния си конкурент. Поведението на треньора по време на мача също оставя много въпроси за това дали той цели да подсили отбора или обратно - да го отслаби допълнително.

Ние вярваме, че тази среща е отличен пример за уреждане на мач. Молим ви за съдействие в борбата с корупцията и уредените срещи в българското първенство. Надяваме се да приемете този доклад сериозно и да извършите самостоятелно разследване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 10 месеца
1948 стават дне Велики събития - основава се държавата Изсраел (първата и единствена, други Изсраели не е имало) и отборът Чудо ЦСКА! Той е създаден по образец на Съветското ЦСКА, но в 1952 Сталин го прави на обикнавен отбор и забранява да има привелигировани отбори. Заповядва 10 години да се свирят мачовете в А група от чужди съдии и Хрушчов спазва заповедття ( Сталин го убиват 1953 за съвсем други работи). Бэлгарското ЦСКА е единствения Правителствен отбор в света - такова чудо няма и Китай и
60
0
 
2
 
! Отговори
Да, да преди 10 месеца
Абе нещастници, а защо не сигализирате УЕФА за Турицов ,че левашки изпусна измислената дузпа. То народа има поговорки. За калпавата ракета и кривия космос, за вола и телето , за калпавия и космите и т.н.
59
0
 
2
 
! Отговори
АЗ преди 10 месеца
ДА ПРИПОМНЯ НА ТИЯ ДЕТО СЕ ЖАЛВАТ ЗА ОНЯ ОТМЕНЕН АВТОГОЛ. ПРОТИВНИКОВ ИГРАЧ ПРЕЧЕЛ НА ВИДИМОСТА НА ВРАТАРЯ. СМЕШНИ СТЕ ИМАЙТЕ МАЛКО ОТ МАЛКО ДОСТОЙНСТВО
58
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То остава подуене да направят оранжевите шампиони - айде малко по-сериозно.
57
2
 
5
 
! Отговори
цска тире преди 10 месеца
не може да бие никой в топ 4 но имат претенции хах жално жално
56
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мачовете в вътрешното първенство по принцип си се играят по различно време. Така е в Бъггария и в цяла европа - това се е основно за пари, поради телевизията. За да можете да си гледате няколко мача. Изключение прави единствено последния кръг от първенството, но в случайа това не беше последен кръг.
55
16
 
8
 
! Отговори
??? преди 10 месеца
Само да питам, тъй като Лесна Подуенска е булката на Делиормана, ако Лудогорец спечели титлата, та и Лесни ли я печелят?
54
11
 
13
 
! Отговори
Руси преди 10 месеца
Бий Чорбата по главата ,бий !
53
4
 
9
 
! Отговори
УЕФА преди 10 месеца
Кое це се к а ре ве?
52
6
 
14
 
! Отговори
Барези преди 10 месеца
Това писмо не разбрах, аномнимен донос ли е или е подписано от загрижени ловечки интелектуалци ?
51
20
 
9
 
! Отговори
ЦИРК преди 10 месеца
УЕФА да изгледа внимателно цялата среща между Лудогорец-Левски от А до Я, поведението на футболистите, щабовете и тн. и да видят какво е футболен цирк. Как Левски сателита на Лудогорец им ляга... Преди години на европейско ниво какво стана с Ювентус и титлите им а? Ама тука БФС не вземат никакви мерки. Докато УЕФА и европейската футболна централа не се намесят няма да я бъде тая...
50
3
 
22
 
! Отговори
32-а декларация преди 10 месеца
А в писмото сигнализира ли се , че ЦСКА-СОФИЯ "СЪМНИТЕЛНО" са изпуснали дузпа 4 мин.след края на мача? :-))
49
3
 
22
 
! Отговори
Писмо до УЕФА преди 10 месеца
Футболист на ЦСКА - София умишлено не вкарва дузпа , за да помогне на Лудогорец...***'те се бе ей...
48
12
 
7
 
! Отговори
ОТВРАТ преди 10 месеца
Даваш ли даваш Гъзи Наско Геренка Подуенска на турска вяра?...
47
20
 
5
 
! Отговори
Red Army Machine преди 10 месеца
Като ги гледаш двата клуба със обратна ориентация Подуене и Делиормана, как да не бъдеш от ЦСКА?
46
17
 
4
 
! Отговори
САМО ЦСКА!!! преди 10 месеца
Синята Подуенска булка отдавна е пристанала на Делиормана ...
45
5
 
2
 
! Отговори
хахах преди 10 месеца
До Левски 1914, ей припок недей да се подвизаваш под чужд псевдоним , то вярно че сте с *** фре ния ама чак пък толкова е прекалено
44
6
 
17
 
! Отговори
Георги преди 10 месеца
В писмото е не става ясно за кои отбори става въпрос. Посочен е отбор ЦСКА (София), който не съществува от години. В момента има два нови отбора - ЦСКА 1948 (София) и ЦСКА-София (София)
43
6
 
18
 
! Отговори
1 преди 10 месеца
1- изпуснаха дузпа в 99та мин и отделно за 100 мин не успяха нищо да направят на свой стадион срещу 3я2- цял сезон немат победа над левски лудогорец и цска 1948, това значи че не са за първо а за 4то място, кво реват че само с победи над слабаците не се ставало шампион3- много ясно че топузаков ще си пази отбора за мача с цска след 4 дни, той е по-важен и като цяло по-лесно левски могат да го спечелят. И аз да съм треньор и аз ще пазя титулярите за мача с цска4- що не реват за парите от дпс
42
7
 
19
 
! Отговори
Аз преди 10 месеца
Моля анонимниците пуснали сигнала, да напишат такъв и за отбора Черно море, а и за Ботев довечера. Те с какво са по-различни? А, да . Не касаят припопиците!

Спонсорирани публикации