100 лв. за задграничен паспорт, 40 за лична карта

Избраха фирмата, която ще прави новите ни документи с биометрични данни
2 апр 2009 07:00,
127
100 лв. за задграничен паспорт, 40 за лична карта
Снимка: mvr.bg

Първите ни лични карти и задгранични паспорти с новите биометрични данни ще бъдат издадени до края на годината.

Засега новите документи ще са само с отпечатък от пръст, но не и от ириса на окото. Паспортите обаче ще бъдат с вграден специален чип, което оскъпява процедурата.

Досега за лична карта българинът плащаше по 10 лева, а за задграничен паспорт – 30.

За новите карти ще трябва да се бръкнем с 3-4 пъти повече и цената ще е между 30 и 40 лева.

Задграничният паспорт също поскъпва тройно и за нов ще трябва да броим около сто лева.

Подмяната на личните карти и паспорти не е задължително да става веднага.

Това ще става при изтичане на срока на сегашните ни документи. Очаква се масово това да стане догодина, тъй като според регистрите валидността на голяма част от документите изтича именно през 2010.

Фирмата, която спечели конкурс за новите паспорти, е "Сименс".

Тя пребори конкуренция от 6 компании, като само две стигнаха до преговори. Офертната цена на поръчката е 116 милиона евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
2
 
! Отговори
emo преди 14 години
ve4e se 4udqt kak da ni iznudvat samo deto oshte ne ni iskat pari za deto dishame
126
0
 
1
 
! Отговори
преди 14 години
му се вика на това. Като закъсат за пари - и веднага сменяме документи. Сега с отпечатъци, после с ириси, после....ще измислят други документи, за предпочитане свързани с леките коли, че са много.Скубят ни като кокошки, но и ние сме си виновни, че търпиме това!По страшно е другото - за имплантирания чип...изпълнението не е сложно, дори не е скъпо.Тогава големия брат на Оруел ще ни се види приказка за лека нощ... плаши ме, че го има написано в Библията - там е знака на звяра, поставен на ръката или челото.Мечтата за тотален контрол ще бъде реалност.
125
1
 
2
 
! Отговори
Tampiler преди 15 години
Ти не залагай на това:) Че Българин надигне ли се веднъж и римския император плаче:)))
124
1
 
2
 
! Отговори
uuuuuuuuuuuuu преди 15 години
ne moje da se dignete ,vie balgarite mnogo strahlivi sa!
123
0
 
4
 
! Отговори
преди 15 години
Засега новите документи ще са 40 лв. и само с отпечатък от СРЕДЕН пръст, а след някоя и друга година ще са 400 лв. с отпечатък и от ириса на окото. Дайте да дадем по един среден пръст на поредното ни изнудване ,а?Toлкова безработни,толкова бедни хора има в БГ,нека мислим и за тях и да искаме всяка промяна за документи да е безплатна за населението,щом е задължителна !
122
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Аман от рекет за какво ли ме ! Че и все по-големи суми ,сякаш имаме кой знае какви доходи !
121
0
 
1
 
! Отговори
МО преди 15 години
Това с подмяната си е чист пазарен трик на правителството.Преди време ги смениха че ще ни трябват за европа.Номерата на колите 3-4 пъти докато влезнат в евро стандарти и още не са.Тази карта не е нищо повече от една дебитна или кредитна карта на банките.Която не струва повече от 5лв.А сега ми кажете къде отиват останалите 35 или 95 лв? Можеби за комисионни ;)
120
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
A men sega me karat da si q smenqm zaradi postoqnniq adres! i dogodina-pak!I tova ako ne e minavka...
119
0
 
1
 
! Отговори
BF преди 15 години
Използването на документ с изтекла валидност, както и на подправен такъв, би могло да ти донесе големи неприятности с мнозина.Например сключването на договор за каквото и да било, поставя под съмнение действителността му и изпълнението му,поставя под въпрос наличието на опит за измама от твоя страна и много,много други.Да не говорим за разпоредителни сделки, с каквото и да било-какво да не искаш да кажеш,че такива сделки няма да се налага да правиш всеки ден ли?1
118
0
 
2
 
! Отговори
BF преди 15 години
Бъркаш,според Закона за МВР точно липсата на л.к. е основание за отвеждане в районното за установяване на самоличността ти и съответно съставяне на акт.Проблема е,че междувременно ако си тръгнал нанякъде няма да стигнеш скоро,губиш ценно време и т.н.Колкото до съденето,верно е че няма да влезеш в съда без документ за самоличност,но това не означава,че няма да те доведат принудително,когато съдията разпореди и да бъдеш осъден.Като не ги разбираш нещата от действителността- не философствай!
117
0
 
1
 
! Отговори
116 преди 15 години
Е кажи ми сега, ти *** ли си...къв си?!:D
116
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
малко трудно неандерталец да влезе в магазин, където се използват кредитни карти. Пък и на него дрехи му не требват, те ползват листа :D
115
0
 
1
 
! Отговори
Червената помия преди 15 години
Приятел, като обясняваш, обяснявай до края на историята...Всичко ще е на чип.Сега ги имплантират експериментално на някой деца на богаташи, с цел спътниково проследяване срещу отвличане.В бъдеше ще е масова практика това.Може би след 30-40 години с раждането ще се имплантира такова устройство.Освем всичко друго, то ще е и чековата ти книжка, като влезеш в магазин, бензиностанция или където и да е.Даже няма да е нужно да го показваш-скенери ще го намират още с влизането ти, и ще се знае да секундата кой си,от къде, колко ти е състоянието.Всички твои данни ще се контролират от електронна система.Целта е непослушните да се държат в страх, че ако продължават да не слушат, просто ще бъдат изключени от системата.Все едно неандерталец без кредитна карта да иде да си купи дрехи или храна от магазин, в който се разплащат хората само по електронен път.В нашия случай,само ще изключат системата, разпознаваща електронния чип, и си оставаш на летището, например, гледайки как излита самолета ти и чудейки се защо идва толкова бързо полицията...Между впрочем, говори се ,че даже и да ти е в режим на готовност мобилния телефон, има възможност да те подслушват със СРС какво си говориш с другите в стаята и да те намират точно къде си , като засекат данните от клетките.Така че, драги съграждани и съгражданки, даже и сега, когато отивате при чужд мъж или жена, не е достатъчно да не ползувате телефона си.Просто или не го носете у себе си, или му извадете батерията за по-сигурно, за да не Ви бие жена Ви или мъжа...Всичко се знае..
114
0
 
1
 
! Отговори
Angel преди 15 години
"Zeitgeist" имаше описана сцена на това как всички наши данни, банкови сметки, днк, кръвна група и пр. ще бъдат в едно чипче и че "най-хубавото" на това е че хората сами ще го пожелаят. Май лека-полека нещата взеха да се случват а?
113
0
 
1
 
! Отговори
ss преди 15 години
След като не могат да ме погребът ,следователно не могат и да арестуват или съдят :)Изобщо не се вързваите на това за 10 години тая лична карта реално никои не ми я гледа до кога важи :)
112
0
 
1
 
! Отговори
Баба Илийца преди 15 години
за лична карта кога й направят пенсията 400! Обаче докато Масларкова дава по 138 лв ще си карам с тая дето си я имам. Когато легна 2 метра под земята, да ме фанат за картата!
111
0
 
1
 
! Отговори
Даола преди 15 години
Някой пак е спечелил от сделката. В България всъщност това е главната цел на всяко нововъведение.В момента CEZ подменя електромерите в София - много от наличните са не само добри, но системата на свързазвнето е по-професионална., Ако не вярвате, елате на бул Самоков 80 блок 306 ет 16 да видите какво са изработили - жици насам и натам, като че ли ученици от кръжок по електротехника са го правили.
110
0
 
1
 
! Отговори
didi преди 15 години
horata se 4udiat kak da svarjat dvata kraia a niakakvi si *** se 4udiat kak da im oderat kojite ega ti darjavata
109
0
 
1
 
! Отговори
SD преди 15 години
Аналогична карта в Естония, заедно с вграден чип с електронен подпис струва 10 евро.У нас без подпис струва 20 евро.
108
0
 
1
 
! Отговори
BF преди 15 години
Според закона за въпросните документи те са СОБСТВЕНОСТ на държавата,която ги издава и предоставя на гражданите под наем за определен срок-валидностен!След този срок трябва да се върнат на издателя!Липсата им е основание за проблеми с МВР, с банкови институции,болници и с много други места.Без тях може,но много трудно се живее,та даже и не могат да ви погребат без лична карта ако умрете!!!!Решавайте си сами,а иначе държавния рекет като се почне от данъците и стигне до всевъзможните такси е известен в цял свят-така функционира държавата!