100 лв. за задграничен паспорт, 40 за лична карта

Избраха фирмата, която ще прави новите ни документи с биометрични данни
2 апр 2009 07:00,
127
100 лв. за задграничен паспорт, 40 за лична карта
Снимка: mvr.bg

Първите ни лични карти и задгранични паспорти с новите биометрични данни ще бъдат издадени до края на годината.

Засега новите документи ще са само с отпечатък от пръст, но не и от ириса на окото. Паспортите обаче ще бъдат с вграден специален чип, което оскъпява процедурата.

Досега за лична карта българинът плащаше по 10 лева, а за задграничен паспорт – 30.

За новите карти ще трябва да се бръкнем с 3-4 пъти повече и цената ще е между 30 и 40 лева.

Задграничният паспорт също поскъпва тройно и за нов ще трябва да броим около сто лева.

Подмяната на личните карти и паспорти не е задължително да става веднага.

Това ще става при изтичане на срока на сегашните ни документи. Очаква се масово това да стане догодина, тъй като според регистрите валидността на голяма част от документите изтича именно през 2010.

Фирмата, която спечели конкурс за новите паспорти, е "Сименс".

Тя пребори конкуренция от 6 компании, като само две стигнаха до преговори. Офертната цена на поръчката е 116 милиона евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Oт цялата статия само не разбрах, защо снимката е сложена така настрани???
106
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Защо ще си изкарваш паспорт? Той не е задължителен!Или може би ще ходиш в чужбина?Аааа, имаш пари за екскурзия в Кипър, но нямаш пари за паспорт!***!
105
0
 
1
 
! Отговори
Луди стеееееее преди 15 години
100 лв. за задграничен паспорт малееее баси и скъпотиятааааааа
104
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Ало Ivan обикновено нормалните хора си защитават правата когато се опитват да ги превърнат в безропотни животни! Само на болните милиционерски мозъци не им е ясно това!
103
0
 
1
 
! Отговори
Ivan преди 15 години
Mai ti ne si naiasno, obiknovenno normalnite horata moje da sa "za ili "protiv" daden zakon, no vednaj prieme li se i vleze v sila se spazva ot vsi4ki - bili te "za" ili "protiv" tozi zakon. I na men ne mi haresva da pla6tam, da mi vzemat otpe4atak ili da gi smeniat postoianno, no pravilata sa za da se spazvat.
102
0
 
1
 
! Отговори
-- преди 15 години
Поредното нещо, с което ни карат да плащаме... Тези хора няма да се спрат докато не ни изстискат от край до край с всякакви такси и тем подобни ненужни според мен разходи.Тези които казаха, че не било кой знае какво - то така става веднъж за документи, втори път за някоя друга простотия малко по малко и за дреболии и хоп накрая заплатата отива изцяло за сметки и подобни разходи.
101
0
 
1
 
! Отговори
ss преди 15 години
Абе ти вярваш ли си ,че някои ще си даде отпечатаците ? Да не сме *** животни бе. А ако си *** МВР служител да те предупредя ,че доста хора с бои ще си защитават правата да не ги маркират като крави.
100
0
 
1
 
! Отговори
............. преди 15 години
Еднократно 140лв. се преживяват, не е болка за умиране...... все пак за 10 години, и съответно 5 години за международен паспорт. Но мисълта ми е друга, искам да съм информиран точно какви "биометрични" данни ще съдържат тези чипове. Моите документи изтичат тази година, и ще ги сменям. Опасявам се, че някои хора могат да прекалят с допълнителната информация за всеки..... Кои хора ще имат достъп до нея ? всичко трябва да е ясно относно тези въпроси, иначе отказвам да си издавам документи с чипове ..........
99
0
 
1
 
! Отговори
*** преди 15 години
Хора ... цената в заглавието (и въобще в статията) са сложени за отвличане на вниманието ... но това тепърва ще лъсне по медиите! Истината е,че "новата" технология за защита не струва! Другата истина е,че цената на получения продукт съвсем не отговаря на качеството му (визираме великата защита). Ние пак ще си платим (то избор няма).
98
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Кога ще се научите да четете?"Подмяната на личните карти и паспорти не е задължително да става веднага.Това ще става при изтичане на срока на сегашните ни документи."Това важи за цяла Европа! Да, поляците(примера беше с тях, но и за другите страни важи) имат и стари и нови документи!Така ще е и тук - при изтичане на стария подменяш с нов! Незнам кое не разбрахте!?Никой не ви налага задължителна смяна, утре, 03.04.2009г!И престанете с тези 40лв. Смешни сте вече! Като нямате пари хващайте се на работа! Защо вместо да работите, седите пред компа и се оплаквате?
97
0
 
1
 
! Отговори
ss преди 15 години
Една голяма купчина ДНК материял най много да им изакам пред вратите :)
96
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Ти май не живееш в България,защото не си наясно,че на хората им писна постоянно да се измислят нови "правила",заради които да им се прибират пари ! ... Щом като някой от документите в Европа са "със",а други "без" чипове защо пък нашите да бъдат от по-скъпите ? ... Ние ли сме най-богатият европейски народ и на нас ли дават най-високите заплати в Европа !? ... И да не се окаже работата като с регистрационните номера на колите,които за 15 години 5 пъти ги сменяхме (уж заради изискване на ЕС), а на 16-тата година се оказа,че в Испания хората си карат с най-старите номера нищо че Испания отдавна е в ЕС ! За доказателство ще ти кажа,че последното го дадоха по "Господари на ефира" и е самата истина ! ...
95
0
 
1
 
! Отговори
Живи преди 15 години
Съгласен съм с теб на 100% Малко ли данаци плащаме ,че и пари ще ми вземат за ЛК?! Трябва да е безплатна тази смяна - кожудери!!!
94
0
 
1
 
! Отговори
Живи преди 15 години
Вместо тези отпечатаци да се слагат по полезно би било да има на личната карта инфо за кръвната група на човека!И 40лв. според мен е много за тази пластмаса която лесно се фалшифицира!
93
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Приятелю, 40 лв. за лична карта и 100 лв. за паспорт !?! Естествено, че е скъпо !!! Тази услуга трябва да е безплатна за всички български граждани. Малко ли данъци плащаме на държавата, че и трябва да ни натоварват с допълнителни данъци и такси ?!? Я си помисли колко плащаш за пенсионни и социалните осигуровки ? Колко ти е ДОД ? Колко плащаш ДДС ? Сметни си такса смет, данък сгради, винетки, акцизи, гражданска отговорност ...В годината в която много хора ще останат без работа или в по добрия случай с намалена заплата, обявените такси за ЛК и паспорт са много високи. Представи си случай, в които 4-членно семейство с две деца над 16 години трябва да си подновят паспортите. Ами ако единият от родителите е безработен ? Ами какво ще стане, ако и втория загуби работата си ? ...
92
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Новата ми лична карта изтича през 2018. Дотогава ще се сменят още 10 решения, предложения, и други булшити. Пръстовият отпечатък не гарантира нищо, един френски хакер вече го беше доказал.
91
0
 
1
 
! Отговори
jiko преди 15 години
sto se chudish togava che tochno te sa spechelili "konkursa" v BG
90
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Е добре сега, аз се омъжвам през април, до края на май ще трябва да си сменя личната карта, но тя разбира се няма да е с отпечатък,догодина пак ли ще трябва да я сменя?
89
0
 
1
 
! Отговори
ma6a преди 15 години
88. - БРАВО!ДОБРЕ Е ЧЕ ИМА ОЩЕ НОРМАЛНИ ХОРА КАТО ТЕБ В ИЗТРЕЩЯЛАТА БЪЛГАРИЯ - ДЕТО ВСЕКИ Е ГОЛЯМ СПЕЦ ПО ВСИЧКО :)))
88
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Стига бе, българино, стига си ревал!Смяна на личната карта и поспорта става при изтичане срока на предходния. Скъпо било?40лв лична карта! Срока на една лична карта е 10г. Това прави 4лв на година! Големи мизерници ще сте, ако не можете да си го позволите!За пенсионерите било много - пенсионерите (над 58г) плащат при преференционални условия! A за тези над 70г винаги е било безплатно! 100лв за паспорт били много? Алоуууу, като нямаш 100лв за паспорт защо си тръгнал в чужбина? Паспорта не е задължителен! Ако не можеш да си го позволиш - няма да ходиш в чужбина! И без това на хората "навън" им е писнало от мизерни българи!До 80! Работя на рецепция в летен хотел! Хиляди документи са минали през ръцете ми! Л.к на повечето страни си приличат по външен вид. Структурата на изписване на данните е сходна! Някои имат чипове, други не. С паспортите също! Новите паспорти са с чипове, по-старите не! Примерно поляците имат и от двата вида паспорти!