100 лв. за задграничен паспорт, 40 за лична карта

Избраха фирмата, която ще прави новите ни документи с биометрични данни
2 апр 2009 07:00,
127
100 лв. за задграничен паспорт, 40 за лична карта
Снимка: mvr.bg

Първите ни лични карти и задгранични паспорти с новите биометрични данни ще бъдат издадени до края на годината.

Засега новите документи ще са само с отпечатък от пръст, но не и от ириса на окото. Паспортите обаче ще бъдат с вграден специален чип, което оскъпява процедурата.

Досега за лична карта българинът плащаше по 10 лева, а за задграничен паспорт – 30.

За новите карти ще трябва да се бръкнем с 3-4 пъти повече и цената ще е между 30 и 40 лева.

Задграничният паспорт също поскъпва тройно и за нов ще трябва да броим около сто лева.

Подмяната на личните карти и паспорти не е задължително да става веднага.

Това ще става при изтичане на срока на сегашните ни документи. Очаква се масово това да стане догодина, тъй като според регистрите валидността на голяма част от документите изтича именно през 2010.

Фирмата, която спечели конкурс за новите паспорти, е "Сименс".

Тя пребори конкуренция от 6 компании, като само две стигнаха до преговори. Офертната цена на поръчката е 116 милиона евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
1
 
! Отговори
rn преди 15 години
Който иска да се разрови в Wikipedia-та и да види, в кои страни какви карти се издават... ID карти с чип има в немалко страни по света, но данните на чипа са ясно описани и се знае какви са - всичко което можеш да прочетеш от самата карта (имена, адрес, егн и т.н.). Идеята на чипа е да не се налага да "даваш" картата на проверяващите лица или там където се изисква. Друг е въпроса дали само тези данни ще се поместат там. А отпечатъците.. е това е голяма глупост... Беше направен опит с такива карти във Франция, но "работата" не се получи. И по принцип на id-та с биометрични данни не се гледа с добро око (никъде по света).Малко отклонение:Отпечатък от кой пръст ще турят на картата и за какъв *** им е да го има там ?? С качестовото на сегашните принтери дали ще го има моя или на Асан отпечатъка ще е все тая... И не знам дали са наясно тия хора дето "вярват" в отпечатъците, но тия линийки и чертички по кожата ни се променят. Днес ако ми смъкнат отпечатък, след 4-5 години ще има разлика и вероятността двата мои отпечатъка да се 100% еднакви е много малка... Пък да не говирим ако случайно си пробия пръста с пирон (което вече ми се е случвало).
86
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Както е известно дебитните карти имат много добра защита срещу фалшификация. Сега се издават дебитни и кредитни карти с чипове. Защо за най-обикновенна лична карта ни искат по 40 лв., а банките издават за по 5-10 лв. дебитни и кредитни карти ? Кой "специалист" от МВР е изчислил, че личните карти и паспортите трябва да струват толкова ?
85
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Няма да платя и стотинка!Сетил се някав ***,че трябва да се дере народа за поредната глупост и айде пак на опашки и отсъствия от работа.Писна ми от тея мародери,писна ми.
84
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Къде е Гиньо Ганев ? Айде сега да ги видим къде са гражданските неправителствени организации ? Какъв е този призвол на МВР ?!?!?6 млн. ЛК х 40 лв. = 240 млн. лв. !!! Кой ще обясни как услугата по издаване на ЛК поскъпва с 400% за 10 години при условие, че средната официална годишна инфлация е ок. 7-8%.ТОВА Е ЧУДОВИЩНО ОГРАБВАНЕ ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА !!!!!!!!!!!
83
0
 
1
 
! Отговори
Пак съм Аз! преди 15 години
О,боже ... доживях да ми изтрият и коментара,но аз като съм си нахален,пак ще го напиша:защо бе избрана Siemens ЕООД България,а не Bundesdruckerei Германия (което в букванел превод от немски на български е "Немска Национална Печатница"), и не е ли това фалша на годината? Това е поредния (не ми се вярва да е последния) предизборен мега-рушвет за настоящия кабинет, и най-вече за министър Миков,чийто подпис грее под решението!
82
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Да не забравите и за таксите ,които обслужващата банка към паспортен отдел ще си вземе.Това прави + 4 ли 5 лева.
81
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Тамън, Това е удобното извинение да се откажа от тоя паспорт, тия луди ли са да давам 100лв за един паспорт и 40лв за ли4на карта хахаха, направиха ни ненормални а сега се подиграват с нас....
80
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Не съм наясно с въпроса и моля някой да ми изясни ! Гражданите на държавите от Западна Европа имат ли такива документи за самоличност с чипове или нямат ? Незнам защо,но си мисля,че пак ни превръщат в някакви опитни зайчета,а на всичкото отгоре ни карат и здраво да си плащаме за експеримента !
79
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
ако приблизително 5 милиона си сменят л.карти и платят по 40 лв и близо 1 милион з.паспорт по 100 лв някой ЯКО ЩЕ СЕ ОБЛАЖИ ,тази офертана цена от 116 мил.евро е нищо
78
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
ВСИЧКАТА Я МАРА ВТАСАЛА САМО ПАСПОРТИ С ЧИПОВЕ НИ ЛИПСВАХА ! ЧУДЯТ СЕ ЗА КАКВО ДА НИ ВЗИМАТ ВСЕ НОВИ И НОВИ ПАРИ ТО НЕ БЯХА СТО ПЪТИ СМЕНЯНЕ НА ДОКУМЕНТИ ТО НЕ БЯХА СМЕНЯНЕ НА НОМЕРАТА НА АВТОМОБИЛИТЕ ! ПИСНА НИ ! НАВИРАЙТЕ СИ ГИ ТИЯ ЧИПОВЕ НАЛИ ЗНАЕТЕ КЪДЕ ...
77
0
 
1
 
! Отговори
Барт Симпсън преди 15 години
В Македония таксите за тези биометрични ЛК и ЗП са 8 и 60 лева съответно. Тези цифри включват всички такси (включително и за снимките), и представляват увеличение от само 2 лева за ЛК и 10 за ЗП в сравнение с таксите за старите документи (от преди април 2007 г). Черна гора също започна наскоро да издава такива документи и таксата за ЗП е около 40 евро.
76
0
 
1
 
! Отговори
Bulgarin ot Germania преди 15 години
KORUMPIRANA firma. Globiha gi v USA s pove4e ot edin milliard USD.Dori i Germancite si go priznaha: pe4elene na golemi proekti ot energetikata v Asia, Greece, Spain i drugade 4rez podkupi.
75
0
 
1
 
! Отговори
nevermind преди 15 години
ще платя 40 дори 100лв... не ми е проблем, но първото което ще направя с този чип е да му покажа силата на микровълновата ми печка!!! това е ПЪЛЕН АБСУРД и аз съм собственост ЕДИНСТВЕНО на родителите ми. на държавата!!!
74
0
 
1
 
! Отговори
az преди 15 години
skapana darjava. vechno gleda da brakne natoa narod v djobanikoga ngma da se varna
73
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
горките конспиратори...все друг ви е виновен че живеете като прасета в ***
72
0
 
1
 
! Отговори
Сигoтypи Нaкypа преди 15 години
първата ми работа като се прибера ще е да я сложа за 2 минути в микровълновата. После ще ми прочетат от нея... фамилията :)))))
71
0
 
1
 
! Отговори
Незнайка преди 15 години
Абе вие имате ли право да публикувате лични данни ей така? Нищо че ЕГН-то е невалидно...
70
0
 
1
 
! Отговори
don преди 15 години
И защо в Испания на нас чужденците ни издаваха лични карти без пари и с пръстов отпечатък, а в милата ни родина ще трябва да пълним джобовете на някои?Нали се бием в гърдите че сме в европа? МАЛКО НИ Е СЛЕД КАТО МЪЛЧИМ
69
0
 
1
 
! Отговори
Димитър преди 15 години
Разбира се ако ни задължат и за това вече наистина трябва да идем всички пред парламента.Като си седим така безразлични няма да се промени нищо и след 5 години.
68
0
 
1
 
! Отговори
dada преди 15 години
Лошото е ,че дори при кражба на тези документи те одрусват със сериозна глоба.Ако те хванат ,че не е у тебе при поискване-пак те глобяват.