100 лв. за задграничен паспорт, 40 за лична карта

Избраха фирмата, която ще прави новите ни документи с биометрични данни
2 апр 2009 07:00,
127
100 лв. за задграничен паспорт, 40 за лична карта
Снимка: mvr.bg

Първите ни лични карти и задгранични паспорти с новите биометрични данни ще бъдат издадени до края на годината.

Засега новите документи ще са само с отпечатък от пръст, но не и от ириса на окото. Паспортите обаче ще бъдат с вграден специален чип, което оскъпява процедурата.

Досега за лична карта българинът плащаше по 10 лева, а за задграничен паспорт – 30.

За новите карти ще трябва да се бръкнем с 3-4 пъти повече и цената ще е между 30 и 40 лева.

Задграничният паспорт също поскъпва тройно и за нов ще трябва да броим около сто лева.

Подмяната на личните карти и паспорти не е задължително да става веднага.

Това ще става при изтичане на срока на сегашните ни документи. Очаква се масово това да стане догодина, тъй като според регистрите валидността на голяма част от документите изтича именно през 2010.

Фирмата, която спечели конкурс за новите паспорти, е "Сименс".

Тя пребори конкуренция от 6 компании, като само две стигнаха до преговори. Офертната цена на поръчката е 116 милиона евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
kk преди 15 години
Sega BG pasportite se izdavat s edin ot naj kysite srokowe 5 godini, dano sega kato sa po skypi da go napraviat 10 kato v belite dyrzavi
46
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Чл. 81. (1) Наказва се с глоба от 20 до 150 лв. български гражданин, който: 5. (доп., ДВ, бр. 29 от 2003 г.) не представи документа за самоличност на органа, който го е издал, в 3-месечен срок след изтичане на неговата валидност или след отпадане на основанието за издаването му;
45
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Аз не съм престъпник и за мен е обидно да ми вземат отпечатъци. Прекалено взеха да ни навлизат в личната сфера и личната неприкосновеност, без причина. Това си е чиста полицейщина. Средствата за тотален контрол се умножават с всеки изминал ден.
44
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Абе, 41, ми нали законът е променен?Как ще го сменят току - така, като на американците едно от условията им е да имаме такива документи, за да ни пускат без визи там? Те ще си намерят други поводи да не ни пускат, де. Но засега изправят и това условие.А 12, това е "мостра" на паспорт, с фалшиви данни, и точно същото лице на снимката се ширеше и по всички "реклами" на новите лични карти преди 10 години.
43
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Както беше казал някой, че Вселената и простотията са безкрайни, но за Вселената не е съвсем сигурно. В нашата уж държава нахалството и простотията са безкрайни и е 100% сигурно. То вече ще си плащаме като дишаме май. Вместо да плащат почивките на тлъстите държавници с тези пари да ни платят част от личните карти. Мечтиии.... Как ми обръзна да мечтая за толкова постижими неща...
42
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
За пенсионерите ли ще е скъпо?!? Та нима не пенсионерите избраха тия гадове в момента??? Та нима не пенсионерите ще ги изберат пак... Още не гласувайте. И за какво вдигане на народа говорите. Кога се е вдигал той? И за какъв народ изобщо става дума? Не е народ това, а скотове (Ботев), а *** (Славейков)!!!
41
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Всичко под налягане е ситуацията според мен, скоро ще отпаднат изискванията , но някои ще се излъжат да си извадят всичко е като при номерата на автомобилите аз лично смятам ,че нямам нужда от това и не може да ме задължат освен със закон това е посегателство върху личната свобода
40
0
 
1
 
! Отговори
gail преди 15 години
от каде на каде ще давам пари за нов паспорт като отвсякаде държавата ни прецаква със заплати и какво ли още не .тези не се наядоха ве4е чашата прелива нищо не дават а само искат пари от българския народ.......е това нормално ли е?????
39
0
 
1
 
! Отговори
iso преди 15 години
19-ти,шматко заблудена,както тоя чип го четат само по границите,така ще го прочете някой,който иска да ти открадне данните,начини винаги има.Германците още нямат лични карти с биометрични данни,та ние.Но нали нашите политици от край време са със свалени ***,защо ли се учудвам.Като си такъв интусиаст,бегай да ти го сложат в ръчичката,че да мирясаш
38
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
28, и когато най - сетне бъдеш принуден да си ги извадиш, ще ти лепнат солена глоба, плюс цената на самия документ.Според мен държавата трябва да плати поне половината от цената на всеки документ. Иначе това си е държавен рекет.А светът изглежда се превръща в една огромна полицейска банка за данни. Като опитни мишки сме.
37
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Освен това когато тече някаква разработка срещу вас, накрая ще ви представят сметката да си платите СРС.
36
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
НИКОЙ ДА НЕ ХОДИ ДА СМЕНЯ. Ако го направят задължително - ДИГАМЕ СЕ И СЪБАРЯМЕ МИРИЗЛИВИЯ ПАРЛАМЕНТ.
35
0
 
2
 
! Отговори
чочо преди 15 години
Има нещо много сбъркано във философията всеки да си плаща личните карти .Аз нямам нужда от непрекъсната подмяна на лична карта-тяе е нужна на ДЪРЖАВАТА за да ме контролира.СВледва тя да поеме разходите.Що за наглост да натоварвате пенсионерите с тези средства?
34
0
 
1
 
! Отговори
tanya преди 15 години
Не е правилно да са такива цените при положение, че документите за самоличност са собственост на държавата и ако случайно си го изпереш паспорта, въпреки всичко теб те глобяват, нищо че си плащаш като пич за нов. Тоест за какво точно глобяват като си плащаш всичко и им го носиш там паспорта, не си предизвикал по никакъв начин използването на личните ти данни.Смятам че 40лв за лична карта са непосилни за повечето хора от провинцията където всички знаем каква е средната работна заплата.
33
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Ей редакторчето на статията , не е ли забранено да се побликуват лични данни в саит за новини които се посещава от всякакви хора.Дори и да не е на реално съществуващ човек с тази лична карта която сте сложили пак е забранено .Можеше пак да сложите нея но с закрити данни .
32
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Най-добре останалите без работа ветеринари да ни сложат по еднин жълт номер на ушите като кравите и така да си живеем.Колкото до пенсионерите мисля, че л.к. издадена след 65 години е безсрочна.
31
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Аве еиии ко лъжете ве " Досега за лична карта българинът плащаше по 10 лева," кога е била 10 лв ве по кое време , аз помня че да си направиш лична карта е 50 лв поне толкова взимат .И ква фаида от тия биометрични карти след като още не е ясно кога Америка ще свали визите за България и ще може само с лична карта да се пътува.Защото тази смяна на картите с този чип се прави специално по заради това.
30
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Документите за самоличонст трябва да са безплатни. От една страна те задължават да си вадиш тези документи, а от друга страна за това , че са те задължили искат да платиш. Все едно- допреди година и половина имаше наборна казарма и да искат такса от наборните воиници!Питам - при тази безработица и икономическа криза как безработен ще намери 40 лева за такса лична карта. Поне личните карти трябва да са безплатни
29
0
 
1
 
! Отговори
Дима преди 15 години
ще има инфо и често ли се къпеш, до долко си социална персона, колко пъти ходиш да пикаш; както и ТХ ли предпочиташ или си миеш г.ъ.з.а. след дефекация! Та аз съм твърдо против и няма си сменя доброволно ни един документ!!!! Призовавам и всички ви на тотален БОЙКОТ!
28
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
НИКОЙ ДА НЕ ХОДИ ДА СМЕНЯ. Ако го направят задължително - ДИГАМЕ СЕ И СЪБАРЯМЕ МИРИЗЛИВИЯ ПАРЛАМЕНТ.