ДНСК забрани Водното огледало в Кърджали

Строежът бил опасен за живота и здравето на хората
12 юли 2010 10:48,
84
ДНСК забрани Водното огледало в Кърджали
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) потвърди предварителното изпълнение на заповедта за забрана на ползването на Водното огледало в Кърджали, съобщиха от ДНСК.

Dnes.bg припомня, че със заповед от 26 април 2010 г. Дирекция "Национален строителен контрол" (ДНСК) забрани ползването на строеж „Укрепване на бреговете на река Арда в района на гр. Кърджали”, известен още като Водното огледало.

Срещу предварителното изпълнение на заповедта бе подадена жалба от кмета на община Кърджали – Хасан Азис.

ВАС разгледа жалбата на кмета и вземайки под внимание факта, че строеж, който не е въведен в експлоатация по надлежния ред, създава сериозна опасност за живота и здравето на гражданите, потвърди забраната за ползване.

В края на миналата година се оказа, че водното огледало в Кърджали ще е с 11 млн. лв. по-скъпо, защото парите за обезщетение на собствениците на земи около обекта не са изплатени.

Още по темата

Така стойността на водното съоръжение набъбна на 88 млн. лв. През 2004 г. проектът се изчисляваше на едва 9 млн. лева.

В края на март т.г. кметът на Кърджали Хасан Азис бе привлечен като обвиняем за хидропроекта.

Срещу него е повдигнато обвинение за това, че от 23 януари 2009 г. до 19 юни 2009 г., с цел да набави имотна облага за "Устра холдинг" АД, гр. Кърджали, e направил опит да заблуди бившия финансов министър Пламен Орешарски и бившия министър на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.

Заблудата е по отношение на цената на имот в землището на гр. Кърджали, който е сред терените, попадащи в обекта "Укрепване бреговете на река Арда".

Според прокуратурата кметът на Кърджали е излъгал, че цената на имота е 8 940 960 лв, а действителната цена е 846 200 лева и с това направил опит да причини вреда в големи размери – 8 094 760 лева.

На Хасан Азис бе взета мярка за неотклонение "подписка".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: водно огледало
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
2
 
! Отговори
nana преди 13 години
Eй ,хора ,тия луди ли са ,вчера бях в Кърджали и се възхищавах на водното огледало!!!!Ще си заминат и ГЕРБ И МЕРБ и още много плиткоумници,по точно ***,но това ,което е направено с коритото на реката е прекрасно и ще остане във времето!А тези,които сега ровят ,дрънкат,чешат се по главите и се чудят в коя телявизия да се изпъчат...никой няма да ги помни!Кърджалийци,защо мълчиите,защвитете тази красота и емблема на града ви !Като си спомня старото грозно корито на реката... а сега- красота
79
1
 
2
 
! Отговори
Просто човек преди 13 години
Не бива да се делим! Съединението прави силата, а не разединението! Станалото станало, направеното направено! Защо да не заработим всички заедно за нас! Работейки за България ние работим и за нас, за нашите деца! Нима това е лошо! Ако е толко вредно това огледало нека да го направят полезно! Нека виновните да си понесат наказанието, но да останем едно цяло, защото в България няма други освен Българи! Стига сме се плюли, защо да не сме приятели и да работим за нас и за децата ни! Струва си!
78
1
 
2
 
! Отговори
Просто човек преди 13 години
Жалко е! България и българите са едно от малкото племена преминали през вековете запазвайки името на племето си! Жалко е всичко което правим - да плюем един срещу друг, държим се като деца които са в периода на отрицание на всичко! Защо не вземем за пример САЩ !? Те са ВЕЛИКИ защото от много народности правят една нация и когато свири техния химн те слагат ръка на сърцето си- а какво са те? Нация създадена от провалили се европейци, азиатци, африкански роби и т.н. Не ви ли е срам Българи!!!
77
1
 
2
 
! Отговори
отСльнчевград преди 13 години
Защо е зависта ами погледнате в реките си драгими Софиянци които пресичат града сметище и жилища на разни хора на свои хора на *** ;пансионери; Стах ме е да гледам от львов мост реката Как си обяснява бившия градоначалник с това двете общини от двете страни не се рабират кой да чисти А в европейския град Кьрджали се мие както едно време
76
1
 
1
 
! Отговори
отСльнчевград преди 13 години
Който няма престава за водното огледало моля без коментар Градоначалника изправари времето си и направи уникално между двата бряга трьгна да облагорадява канал с тенденция за развитие на воден спорт и градини и алеи още в проект това никьде го няма в балканите Ако има злоупотреба има си сьд. Кьрджали е един южен бьлгарски град имаше шанса да използва политическото пртивоборство и да се инвестира в самия град Тя е жив модерен чист зелен град с бьдеще като такьв. Завидяха ни пожарникарите
75
1
 
1
 
! Отговори
na ti kirilo be 78-m преди 13 години
Водноте зеркело е най-голямата и култова страница от животът на мюсолманите в България!Аз си предствям как неслед дълго турците ще дигнат там най-красивата си джамия където ще отиват на молитви с лодки. Аз съм Българин, но ако трябват пари за да се доврши Зеркелотоп според строителните закони в БГ, ще дам 1000 евро!. Помислете малко. Турците са единни и сплотени защото им е насаждана страховата психоза че ще ги изколим заради Батак. И ще си продадът и последното муле и последната уфсъ само и само да се довърши този обект. те ще отработят там стотици надници без пари. това него ли прозреме сме бунаци, пожарникари или телохранители. Ние българите трябва да се включим най-позивно и ефективно зада бъде обектът завършен. Иначе, ей го де е. Еврпейският съд осъди България затова че наш полицай е утрепал бандит нарушавайки правилата за комуникации с бандитите...така и за зеркелото ще ни осъдят, но няма върховният съд или дружеството на пожарникарите от община Банкя да плаща глобата. Ние , нашите данъци ще покриват такижа разходи. затова и турците ще успеят. със сигурност нашите строителни правила не покриват нормите на Европа. И веднага ще ни нахендрят. Но виновни отново ще са дружинката Виденоф-Костоф-Станишеф.
74
1
 
1
 
! Отговори
ьяа преди 13 години
Абе пишете на КИРИЛИЦА БЕ маймуни ли сте кви сте
73
0
 
0
 
! Отговори
da syberem pari преди 13 години
bylgarin sym, no ako tova koeto se vijda na snimkata e vyprosnoto ogledalo, ta ako za tova trebat pari zada se dovrsi-davam 1000 evro. daite i vie. Bylgari daite i vie-ina4e turcite ste dignat nai-kultovata civilizovana stranica ot zivotyt na miusolmanite v Bylgaria. ako ima umni hora taka triabva da postypim.
72
0
 
0
 
! Отговори
ima resenia za zada4 преди 13 години
Stom tozi proekt e turski-turcite da syberat pari, i da si go dovyrsat. Ot Istambul systo ste im dadyt. i posle iska po sredata na vodata da dignat edna Djamia za 4udo i prikaz kadeto miusulmanite ste otivat s malki lodki da se pokloniat na mehmeda 4e e bil po umen ot gimnastikyt Hristo
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
kmeto na kyrleji da ide u EU i da dade po dsyd pravitelstvoto na BSP, oglaviavano dnes od Barabar Borizof. Ogledalo li sa postroili, kenef li nemoem da precenieme. Am sled kato Evropeiskiat syd osydi BG zatova ce policai utrepal bandit, to neka osydiat klikata na Borisof za razbivaneto na proektyt Vodno Sandalno Zerkalo.Diado kazva ce gladyt v BG zapocnal sled kato SDS sa razrusili TKZSetata , namesto da gi odyrzaviat, nacionaliczirat ili kakvoto ste e tam , no ne i da se razrusat.
70
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пълни глупости !!! Никаква представа нямаш от обема строителство !Пускаш абсолютни лъжи !
69
2
 
3
 
! Отговори
Георги преди 13 години
Няколко човека тук говорите за милиони за събаряне... Всъщност ако има събаряне, това събаряне няма да излезе скъпо, тък като почти нищо не е построено, освен няколко стотин метрова стена. Бетоновото корито на реката, което виждате на снимката, не е постреоно сега, а още по времето на комунизма, всъщност над 90 % от водното огледало, е строено по онези времена. Това което правиха строителите сега беше да: построят една бетонова отсечка, да изчситят реката и сложат лампи...това е.
68
0
 
1
 
! Отговори
човек преди 13 години
бяха оставили прокуратурата да работи , но май ще излезе ялова цялата дандания . затова пак почнаха в пресата със същите вече изтъркани фрази. по добре да спрат дунава за да не залива села и градове а спират / интересно как , може би ще го запушат / водното огледало . СПРЕТЕ ГЛУПОСТИТЕ , СПРЕТЕ БЕДНОСТТА ИНАЧЕ НИЕ ЩЕ ВИ СПРЕМ .
67
3
 
3
 
! Отговори
Papa преди 13 години
Поредната простотия в БГ - "ДНСК забрани Водното огледало в Кърджали". За да се оправи положението с Воното огледало трябва да има и решение или предписание "Водата във водното огледало да тече в посока обратна на сегашната".Държавата ни трябва да се нарича Абсурдия.
66
1
 
2
 
! Отговори
Арнауд преди 13 години
Защо не оставим прокуратурата и съда да си кажат думата.Лесно може да се изчисли какво е направено и на каква стойност е направеното.Само,че дали ще се намерят смели и неподкупни експерти,които да дадат независима експертиза. А иначе на пръв поглед се вижда,че толкова много пари не са вложени в укрепване на реката. Укрепването е започнало още по времето на Живков трябва да се провери дали и поне е калкулирано от кмета Азис,който единствено е избран от турците в бг и Турция гласували под строй.
65
0
 
8
 
! Отговори
Справедлив преди 13 години
9 млн при двойна коалиция,88 млн при тройна.То пак добре, че можеше и да са 5 партии.Тогама колко щеше да е?
64
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хасан да ходи в зандана, ама като чета глупости как през 2004г. проекта бил оценен на 9милиона, а излязъл 88през 2009г и не знам, хората *** ли са? Или просто се правят на такива. Тия кьор фишеци могат да минат само пред много глупав човек без какпка мозък. ДА напомня ,че през 2004г. кв.м. на жилище струваше 300 евро а през 2009г 1500 евро. нармално е при положение че цените са скочили толкова много да се оскъпи всяко строителство.
63
0
 
0
 
! Отговори
Справедлив преди 13 години
Има логика.
62
1
 
2
 
! Отговори
Баце от 65 преди 13 години
Не защото хората от въпросните села не заслужават, а поради простия факт, че за малките и много малките населени места има и други решения, освен конвенционалните, и най-вече заради факта, че дори и построени с европейски и държавни пари, после стопанисването им се стоварва върху съответната община и бюджет, а те най-често нямат нито обучения персонал, нито достатъчно средства за тяхната поддръжка и експлоатация. Което означава само едно - спиране на работа. И пак хвърлени на вятъра пари!
61
0
 
6
 
! Отговори
Баце - продъл. от 63 преди 13 години
Защото въ всяко едно начинание има един много тънък момент, наречен целесъобразност. Той включва в себе си не само цената на намерението, но и ползата за обществото от тази реализация. Никак не говори добре за едно общество и държавната му администрация, когато с лека ръка се пилеят средства за изграждането на пречиствателна станция за отпадъчни води в Дръндар или което и да е друго село, а в същото време пречиствателните станции на Стара Загора и Димитровград вес още се недовършени!