Какво става в блок 20?

Общински съветник в Ямбол обвини кмета за случващото се
16 сеп 2010 20:00, Екип на Dnes.bg
278
Какво става в блок 20?
Въпросният блок 20. Снимка: Каньо Канев

„Неверни са твърденията на кмета Георги Славов пред медиите, че психозата около станалия печално известен блок 20 в Ямбол е създадена от група общински съветници, които са против събарянето на сградата“.

Това твърди в писмо до Dnes.bg общинският съветник Каньо Канев.

„Не общинските съветници, а самият кмет създава психоза в района със заплахи на ромите чрез свои служители и полицията. Не хората от блок 20 в к-с „Райна княгиня” са причина за бедствено положение в Ямбол. Самият кмет е бедствие“, твърди той.   

Канев отбелязва, че община Ямбол е собственик на 144 апартамента, останалите са собственост на 61 частни лица, които водят административно дело срещу заповедта на кмета заради начина, по който е разпоредил събарянето на сградата.

„До момента кметът, като представител на общината – най-големия собственик, не е организирал общо събрание, на което да бъдат взети решения за съдбата на сградата и разпределянето на ангажиментите между собствениците. Не е провеждана и тръжна процедура по Закона за обществените поръчки, съгласно решението на Общинския съвет“, посочва в писмото си общинският съветник.     

По информация на обитатели на сградата и по изявления на самия кмет пред медиите от 15 септември разбрахме, че са разлепени само обяви, с които жителите се уведомяват, че трябва да напуснат апартаментите си до 16 септември, защото предстои събарянето на блока, отбелязва Канев.

Според него точно това е създало психозата в района и е предизвикало рушенето на жилищата. 

„Жителите на сградата заявиха, че служителите на РУ на МВР – Ямбол, Игнев и Бакалов, и служители на общинската администрация от сектор „Превенция и опазване на обществения ред” са им казали да вадят дограмата, за да си сглобят „жилища”, както и да съборят панелите, за да продадат желязото. Разполагаме със запис на изявленията, които сме готови да предоставим“, заявява още Канев.

По думите му на 15 септември безразборното рушене на блока е продължило пред погледа на полицаи, без да се предприемат никакви мерки за безопасност на децата и възрастните хора от страна на кмета. 

Едва след нещастния инцидент с 11-годишното момиченце кметът бил обявил бедствено положение.

"Вчера бях на мястото, пред блока, и видях как блокът се руши. В 17.11 часа звъннах на телефон 112, за да предупредя, че районът трябва да се обезопаси преди да е станал някой инцидент. За съжаление, прогнозите ми се сбъднаха и стана този нещастен случай с детето", обясни още Канев в разговор с Dnes.bg. 

 „В момента над 1000 души, сред които възрастни хора в тежко здравословно състояние и деца на възраст от 0 до 16 години, са изхвърлени в импровизиран палатков лагер в зелените площи в съседство до блок 20. Няма яснота къде ще бъдат настанени. Никой от тях не разполага с друго жилище, което пък създава страх у останалата част от населението, че ще започнат да се самонастаняват в чужди имоти“, коментира още общинският съветник от Ямбол. 

Той посочва, че събарянето на блок 20 ще коства на общината не по-малко от 2 млн. лева и тя ще бъде принудена да плати обезщетения на собствениците на апартаменти заради безотговорното й отношение години наред към този имот и липсата на контрол върху наемателите.

Още по темата

Канев посочва още, че независимо от редицата проверки на прокуратурата срещу кмета на Ямбол Георги Славов корупционните практики в управлението на града продължават. 

"Кметът има шест досъдебни производства, едно от които прерасна в съдебно - по член 282, алинея 3 - за длъжностно присвояване в особено големи размери", заяви пред Dnes.bg Канев. 

„Има тенденции за прикриване на длъжностни престъпления чрез отделни общински съветници, депутати и длъжностни лица“, посочва общинският съветник.

Група общински съветници разполагали с данни и факти за нарушения на редица закони, в това число и Закона за предотвратяване и разкриване на конфликта на интереси, от страна на кмета Георги Славов, областния управител на област Ямбол Таня Димитрова, общински съветници в община Ямбол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още по темата: кметобщински съветник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
264
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Още през 1996год. в блока са вкарани коне, и започва рушенето и замърсяването но блока. Неуспешен експеримент за интеграцията на ромите.
263
0
 
3
 
! Отговори
liulqk преди 13 години
nikoi ne iska da hrani i izdarja bezperspektivnite mangasqrani francia go dokaza :) samo prostite bulgari tarpqt
262
2
 
5
 
! Отговори
ТЮХ....ЯЗЪК.... преди 13 години
РАЗРУШИХА ,СВЕТЛОТО "СОЦИАЛИСТИЧЕСКО БЪДЕЩЕ"НА ДРУГАРИТЕ "***"!!!ТАКЪВ ЧУДЕСЕН ЕКСПОНАТ НА "СОЦИАЛИСТИЧЕСКОТО СТРОИТЕЛСТВО" ,.....ОТ ВРЕМЕТО НА БАЙ ТОШО!ТОВА ВИ БЕШЕ ,..."КОМУНИСТИЧЕСКОТО БЪДЕЩЕ" ,БЕ БЪЛГАРИ....!!!!!!!!!!!!
261
2
 
2
 
! Отговори
Илиян преди 13 години
и жена- шофьор :D
260
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
i gei boxior i negur skior nqma...hahaha
259
0
 
24
 
! Отговори
кукуруку преди 13 години
Как да стане и аз да се уредя в общинско жилище и да не плащам 30годишна ипотека
258
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Блок 20 е чудесен пример за криворазбраната демократизация, която се шири по нашите земи от 20 години. Наближава обаче времето, когато малките ***, изхранени с помощи от нашите данъци ще си поискат тяхното парче от баницата. Без работа, дом и бъдеще, но с претенции...Кой ще плаща - БСП, СДС, НДСВ и ГЕРБ ли?? Хаха, не! Ще плащаме ние, простите българи. Търпимост, толерантност, демокрация. Резултатите започват да се появяват...
257
1
 
25
 
! Отговори
* преди 13 години
Народа е казал: Еврейн градинар и *** работар НЯМА
256
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Поведението на тея *** е непонятно--държат се така сякаш някой им е виновен,че са потрошили блока,че нямат работа ,ами всички сме длъжни като големи хора да сме отговорни за живота си...Стана тя--ще ги дундуркаме и кърмим,как пък не.Раждат деца и лежат на една кълка,ама ха!.
255
0
 
22
 
! Отговори
Огнян преди 13 години
Егати и смешката!*** и работа?!?!Особено пък тия от бл.20!Макар че съм работил с *** в Кремиковци.Бяха като всички нас-без привилегии и без расистко отношение от страна на българите.Но тия *** които работиха там,те бяха от друго тесто!Бачкаха здраво,печелеха пари и плащаха данъци.Само не скачайте отгоре ми че "Кремиковци се се работило и т.н."Щото само човек,който е работил в Коксохима,знае за какво иде реч.И как се бутат пещи с кокс през 6 минути.Но за жалост тия *** са 2-3% от тях
254
0
 
32
 
! Отговори
Мина преди 13 години
Вие какво искате г-н Канев ,да им дадем още един блок ли.Тези роми сами са си виновни те си избират живота да е такъв.Има и други хора безработни и без жилища ,но не чакат от държавата.Никой не им е виновен че раждат по много деца и не могат да се грижат за тях.Когато общината им дава жилище за живеене те го превръщат в *** не си плащат сметките искат само помощи.Пълнят домовете с деца и ние постояно помощи им пращаме.Би трябвало г-н Канев да ги научите да уважават хората които им дават помощ
253
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да се направят ТКЗС-та,*** там ще работят
252
0
 
18
 
! Отговори
Maraba преди 13 години
Да ги пратят във Франция!
251
1
 
13
 
! Отговори
юнака преди 13 години
да ги настанят тия *** в парламента.
250
3
 
25
 
! Отговори
Котешки очи преди 13 години
Аз предлагам да натъпчат всички *** в блока и тогава да го бутнат. Поне малко ще изчезнат :РР
249
2
 
19
 
! Отговори
АЛЕКС2 преди 13 години
СПАСЕНИЕТО Е ШУТ В ЧЕРНОТО ДУПЕ И МАРШ В МАЙКА-ИНДИЯ
248
1
 
42
 
! Отговори
Candy преди 13 години
Един блок изяден от обитателите си. Един блок, който олицетворява обитателите си напълно. Кой е виновен, че живеят така, да не съм отишла аз да им кърта фасадите от първия етаж....
247
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това наше недоволство е нахалост,политиците ни отказват да видят *** проблем,като в приказката-Като ми пееш Пенке ле, кой ли те слуша.В ролята на Пенка-българският народ.Трябва масово да откажем да плашаме данъци,които да се дават на ***!Държавата и българският данъкоплатец са ощетени за сметка на етнос,който не търпи еволюция въпреки канските ни усилия,само виси на шията ни като воденичен камък....
246
10
 
1
 
! Отговори
Р. Добрева преди 13 години
Ники, благодаря за съвета, но хапчета не пия и ако всички ме изкарвате луда, то това е невероятен комплимент за мен. Както се знае ЛУДИТЕ са най-близо до ИСТИНАТА и ГОСПОД! Бъдете спокойни, напускам форума, няма да споря. Ваше е решението да сте АНОНИМНО ЕДИННИ в омразата. Още веднъж ви желая Вяра, Надежда и Любов!
245
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До кат се чудят да събарят или не проблема ще се реши сам и то безплатно.