Мината със спрения ток редовно бавела плащания

От EVN твърдят, че не са застрашили миньорите под земята
Обновена: 5 яну 2011 22:50 | 5 яну 2011 22:48,
23
Мината със спрения ток редовно бавела плащания
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

„Мина Балкан – 2000“, чийто ток бе спрян на 28 декември, а 80 миньори останаха под земята и бяха измъквани през аварийни шахти, системно е бавела плащанията за консумирана електроенергия.

Това съобщи EVN в становище до медиите по случая.

От дружеството посочват, че многократно са изпращали напомнящи и предупредителни писма за закъсняващите плащания и включително са се срещали с ръководството на минната компания.

На 22 октомври 2010 е подписано споразумение за разсрочено плащане на натрупаните задължения, които към този ден възлизали на 76 164,18 лева.

Два месеца по-късно мината не е платила предвидената в споразумението сума в размер на 17 164 лева. Така се е стигнало до ситуацията, при която EVN взема решение за изключване по схема 4 часа без ток/4 часа с ток, което е влязло в сила на 28 декември.

„Това е схема, по която „Мина Балкан - 2000” ЕАД е изключвана и преди и не представлява новост за компанията“, се посочва в съобщението на EVN.

От електроразпределителното дружество уточняват, че изводът, който захранва помпите и вентилаторите в мината с оглед на безопасното функциониране на съоръженията, е останал включен.

ЕVN не са уведомявани за бедстващи миньори, допълват от компанията. От там са категорични, че действията им са насочени към гарантирането на безопасността на миньорите и същевременно към спазването на подписаното споразумение.

Още по темата

Електрозахранването на мината е възстановено на 3 януари, след като забавената сума е била платена.

Припомняме, че във вторник в отношенията между „Мина Балкан – 2000“ и EVN се намеси и министърът на енергетиката Трайчо Трайков.

След като се срещна с представители на двете компании, той обяви, че неуредените междуфирмени отношения не трябва да застрашават живота и сигурността на хората.

Инспекцията по труда пък ще направи проверка за спазването на трудовото законодателство в мината, която не е осигурила втори независим алтернативен източник на електрозахранване – нещо, което е посочено в правилата за безопасност на труда в мините.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: миньориспрян ток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
висменка преди 13 години
Понеже е много евтин тока за това го плащат редовно.
22
0
 
3
 
! Отговори
дедо ти преди 13 години
"От електроразпределителното дружество уточняват, че изводът, който захранва помпите и вентилаторите в мината с оглед на безопасното функциониране на съоръженията, е останал включен."
21
1
 
2
 
! Отговори
"понеже,обаче,з преди 13 години
Толкова ли е било трудно да предупредят,че от толкова часа тока се спира,за да го имат предвид и да не пускат хора под земята!?Това не е просто безхаберие,това е формена идиотщина,за която се полага съд и присъда!Ама хвани едните,па удари другите!
20
1
 
4
 
! Отговори
Нане Шопски преди 13 години
Нито едно електро разпределително дружество няма да посегне към *** . Те са не контролируеми от власта винаги могат да се разбонтуват по простата причина че те са свободни от кредити и дори да ги изгонят от бачкане са си ок имат помощи . Я амбициозен българин дето се е набалбукал с кредит за къща и кола дали ще излезне на протест или ще бачка за банката и комата хляб с илюзията че децата му ще живеят добре в БГ МАИТАП .
19
0
 
3
 
! Отговори
KALT преди 13 години
EVN, че са за гонене за гонене са. Ама що за идиотщина мина да няма авариен генератор?
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо не се опитат в друга държава да оставят без предупреждение 80 миньора под земята без ток и така да застрашат живота им? Защото само у нас държавата не защитава хората си. Въведоха и думичка за нас - "Електорат" , не хора , не граждани , а електорат
17
1
 
8
 
! Отговори
до 15 преди 13 години
Ако ЕВН научи *** да си плащат тока, ще им пратя един *** да го направят скиор и една жена да я научат да кара.Ще заформим хеттрик в релордите на Гинес.
16
2
 
7
 
! Отговори
електорат преди 13 години
А АКО БЕШЕ ИЗБУХНАЛ ГРИЗУТО , КВО ЩЕШЕ ДА ПРАВИМ!!!!!
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ромите са си наследени от ЕВН от Държавата, не са ги закачали ЕВН за мрежата и не са ги учили, те да НЕ плащат щото няма смисъл. Напротив ЕВН ги учи да плащат и малко по малко ще ги научи.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мината се управлява от комунисти. Знаели са че не си плащат тока, но са мислели че от ЕВН си правят шега и не им стиска да дръпнат шалтера. А точно мината е отговорна за осигуряването на второ резервно захранване. Защо мината която работи и не е в криза да не си плаща тока защото никой не може да им го спре, а честните хора които изнемогват са длъжни.
13
1
 
12
 
! Отговори
Анти глобалист преди 13 години
Баси *** са тез - нали хора могат д аостанат в асансьор им машина да спре внезапно и направи беля..........това си е подсъдно, а като не им плащат си има ред, съмнява ме д аса го спазили
12
1
 
10
 
! Отговори
Строг преди 13 години
Ха сега мината да ги осъди за застрашаване за живота на хора и ЧЕЗ да свърши нещо полезно да ги глоби поне 5 000 000. Като не им отърва да се махат.........с тях и без тях, мераклиите за приватизатори за повече отколкото листата в гората
11
2
 
13
 
! Отговори
30846 преди 13 години
Бива пък и да си признаят , че са застрашили живота тези хора , които нямат вина за неплатената сметка! Да бяха спряли тока на собственика или на управителя ! Но това е EVN - нагла и търгашка организавия !
10
1
 
12
 
! Отговори
козел преди 13 години
Тия и на болница биха спрели тока по време на животоспасяваща операция.
9
3
 
10
 
! Отговори
666 преди 13 години
EVN са прави,ако аз не си платя тока ще ми го спрат,но на този олигарх Христо Ковачки,не е плащал повече от година.
8
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гадни крадци.... как може - срамота хората под земята те тока им спират ами *** що не им спирате тока е ?
7
3
 
31
 
! Отговори
Българин преди 13 години
А защо EVN не спират токът на *** гета, при положение, че *** не само че не забавят плащания, но и ВЪОБЩЕ не плащат?Или - какво значение имат някакви си там миньори, важното е въшливите гадини да ползват ток на аванта, плащан от нас !!!Тия 80 миньора да хванат по една кирка, да отидат в централата на EVN и кървава баня да направят - това предлагам аз.
6
1
 
7
 
! Отговори
Калин преди 13 години
тоя стопански субект от минни дейци.. .. да е вложила лев .. нещо .. реално . .. КОЙ ЩЕ ПЛАЩА ГЪРбаВИ ***.. ИЛИ СИ ЗНАЕТЕ ВАЩА.. БОЛШЕВИШКАТА.. ПРИМИТИВНАТА.. ЕКСПЛОАТАЦИЯ МУ Е МАЙКАТА!!ДОКАТО НЕ НИ ПУСНАТ СВЕТЛИНАТа!!!!
5
11
 
2
 
! Отговори
TEMIDA преди 13 години
ПРОМОЦИЯ !!!! Искате ли да получите компетентен юридически съвет от практикуващ юрист само за 20 лв. до края на месеца ???? Свържете се с нас на е-мейл: praven_savet***abv.bg
4
7
 
2
 
! Отговори
... преди 13 години
Естествено че ги е грижа ако някой пострада заради тях ще изглежда супер зле за тях