50 лв. глоба за без колан в колата от днес

Акцията на Пътна полиция ще продължи до 13 март
Обновена: 7 мар 2011 07:18 | 7 мар 2011 07:00,
286
50 лв. глоба за без колан в колата от днес
Акцията ще продължи до 13 март. Снимка: Булфото

Пътна полиция започва от днес проверки на автомобилите и ще глобява с 50 лева всеки хванат да шофира или да се вози без колан.

Целта на акцията е да се намали броят на ранените и загиналите в катастрофи с 30%.

Според статистиката 80% от водачите и возещите се на предната седалка в България ползват колани извън града, а в града - 70 на сто.

"Много е важно да се знае, че коланът спасява човешки живот, особено при челен сблъсък", коментира секретарят на Държавно-обществената комисия по безопасност на движението Алекси Кесяков.

Освен за колани, глоба ще се налага и за превозване на малки деца без специални детски столчета.

Националната кампания "Коланите спасяват живот!" е организирана съвместно с експерти от пътната полиция на Холандия.

Акцията на КАТ ще продължи до 13 март.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
4
 
3
 
! Отговори
шОфер преди 13 години
Чужденец ЕЙ ЗА ТОВА ГОВОРЯ! Ако някой не ме е разбрал си е негов проблем! От нас си зависи в каква държава ще живеем! Като искате хаос - ето го! Почнете да спазвате законите и тогава търсете отговорност от куките!
206
0
 
7
 
! Отговори
Чукундур преди 13 години
203Добре спомена *** с каруците. На тях нещо коланче, тиранти, такива работи ще им искат ли? Или понеже *** не плаща глоби, него не го спират?
205
3
 
2
 
! Отговори
Kolani преди 13 години
Ако зад вас се вози човек без колан, при челен удар човека отзад с каква скорост ще излети напред ? А дали няма евентуално да ви счупи врата като ви тресне прелитайки ? Абе да не се случва такова нещо.... но е факт че се случва...
204
0
 
3
 
! Отговори
77777 преди 13 години
Номер 193, Защо питаш какво ще прави с Москвича от 1964 година? Отговорът си го пише в закона - слагат се коланите, там където автомобила е оборудван с тях. Ако задните седалки не са оборудвани с колани, не нарушаваш закоан като си без колан. Ако и предните седалки не са оборудвани с колани и там не е противозаконно да караш без колан.
203
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
196Техническия преглед е за годност на автомобила.Ако е изправен какъв е проблема?Абе те *** каруци карат ти ми казваш ,че аз няма да мина преглед.Що говориш щуротии.И какво като ме спрат.С цяла седалка отпред къде да монтирам колани?Така си е произведена от завода.
202
1
 
2
 
! Отговори
шОфер преди 13 години
190Не е въпроса дали ще те спрат и дали има патрули! Изместваш темата! Контрола не е само от патрулиращите! И хората не са съвестни шофьори заради патрулите, а заради закона и това, което ще последва ако нарушиш правилата! Където и да е, хората не изпитват страх от полицията, а от правилата и за това ги спазват! В демократичните държави кука може да те спре, но никога няма да те пита "с колко ще се отбалгодариш", а направо ще ти резне главата! От теб си зависи дали ще ти се трошат нерви и пари!
201
0
 
3
 
! Отговори
77777 преди 13 години
Номер 193, Защо питаш какво ще прави с Москвича от 1964 година? Отговорът си го пише в закона - слагат се коланите, там където автомобила е оборудван с тях. Ако задните седалки не са оборудвани с колани, не нарушаваш закоан като си без колан. Ако и предните седалки не са оборудвани с колани и там не е противозаконно да караш си колан.
200
2
 
4
 
! Отговори
Чужденец преди 13 години
В тази държава ред скоро няма да има. Всеки един българин полага невероятни усилия да не спазва абсолютно никакви правила и закони. Първо започнете сами да спазвате законите и после дръжте сметка на останалите.
199
2
 
1
 
! Отговори
do tezi bez kolani преди 13 години
Като нямаш колан, не може да возиш хора на тия седалки. Като нямаш колан на предната, не може да се кара тая кола. Simple as that. Този при когото си минал техническия контрол е за уволнение... А иначе глобата си я има от години...
198
2
 
5
 
! Отговори
Чукундур преди 13 години
195Добре де, за коланите отпред няма спор. От 20 и кусур години съм шафьорче и винаги се връзвам, като карам ... ама какво е т`ва безумие с коланите отзад? Какво пазят тия колани отзад? Дякой да не се удари в мекото на предната седалка ли?
197
2
 
2
 
! Отговори
Обективен преди 13 години
А пък да знаете как хубаво цапат светлите дрешки, коланите дето не са използвани с години ... Тръгнеш нанякъде /на гости, на тетър, на кино, .../ и както е по закон търгаш колана нищо, че не се движи с повече от 40 км/час от където живееш до мястото където отиваш. После една хубава тъмна ивица на светлата дрешка и гостито, тетъра или там каквото е се разваля.
196
0
 
0
 
! Отговори
lelee преди 13 години
Do 193 - ti nqma da mineh tehni4eski pregled neznam dali ti e qsno!!!tva 4e tuka moje6 da si pravi6 kvoto si iska6 i minava6 tehni4eski ei taka e drugo.Gledai da te sprat takiva koito si gledat rabotata i posle obqsnqvai 6to nqma6 kolan .Do 4ukundur - po spomen ot snimkite kato gledah mom4eto - leka mu prust ,be6e prez pednoto stuklo,nqma na4in da e bil s kolan,koito 100% e s piropatron ,tui 4e ako be6e s kolan - znae li 4ovek ..
195
1
 
3
 
! Отговори
Експерт преди 13 години
ДО 189Чукундурче, при такъв слблъсък като този с "Киа"-та не помагат нито колани, нито каски, нито брони, нито въздушни възглавници (които се бяха отворили, но очевидно не бяха помогнали). Повечето катастрофи са по- леки от тази, която си захапал и коланите наистина вършат работа.
194
2
 
4
 
! Отговори
Чукундур преди 13 години
Въпросче: А га возим 4-има души к`во пра`им? Изодзадзе Гоуфо ми има само 2 колана. Туй значи ли, че за да не ми ощавят пътниците, ще трябва 2-*** да се вържат заедно?
193
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
188Не е вярно!Аз пък карам москвич 408 с горни скорости модел 1964 година.Предната седалка е цяла и няма колани.Кво правиме?А за задни да не говориме.
192
1
 
3
 
! Отговори
хахаха преди 13 години
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!абе освен колани слагайте и по една торба с грозде!!!!!!!!!!като се блъснете да стане какво......?
191
1
 
0
 
! Отговори
do 185 преди 13 години
Kato ti gledam komentarite i po4ti se radvam. Ako naistina deistvash taka kakto i pishesh rano ili kasno estestvenia podbor shte si svarshi rabotata. A mejduvremenno shte finansirash ia ne4ii djob ia bjudjeta na darjavata. Niama losho.
190
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не шоферче, не съм бил само у френско, ама ти май си бил само у шопско. Хората ме спряха просто защото контролират нещата. Това е. Не много коли се движат в 1 през нощта, не спряха само мен.А в Ню Йорк полицаите са на 200 метра един от друг. Когато се въртях по улиците да си гледкам ей така сградите, един ме пита какво правя и защо се навъртам на 50 метра от детска градина, хабер си нямах че има. Човека стана подозрителен, пожела ми приятен ден и това е. Така че не говори, че там не патрулирали
189
2
 
11
 
! Отговори
Чукундур преди 13 години
Га из цивилизованио свет, се скапе некой светофар, ушеф веднага отива да регулира движението. Га у нас се скапе некой светофар, ушев веднага паркира на 200 метра от него и започва да спира колите за рекет.
188
0
 
9
 
! Отговори
Киро Шофьора преди 13 години
Аз карам Жигули. Колан отзад нема. Немогат да ме глобят тия смрадове! Ха ха ха