Такситата в Бургас с таван на тарифите от 1,10 лв.

Такситата в черноморския град возят на средна цена от 0,79 лв./км засега
Обновена: 26 апр 2011 14:01 | 26 апр 2011 14:01,
4
Такситата в Бургас с таван на тарифите от 1,10 лв.
Снимка: Булфото

Таксиметровите услуги в Бургас вече ще имат установен таван на цените.

С решение на местния общински съвет максималната цена за километър пробег ще бъде 1,10 лв.

Към днешна дата такситата в черноморския град возят на средна цена от 0.79 лв./км, като първоначалната такса е 0,99 лв./км, а тази за престой – 0,21 лв. По улиците на Бургас обаче могат да се намерят и таксита, които работят на 0,54 лв./км.

Представители от бранша обаче коментират, че макар да е изгодно за клиента, подобен превоз е несигурен, тъй като собствениците едва покриват разходите си и нямат възможност да отделят средства за поддръжка на колите си.

Съгласно изменение на Закона за автомобилните превози всеки общински съвет може да определи максимална цена на таксиметровите услуги, валидна за територията на дадената община, където е издадено разрешението за таксиметров превоз на пътници.

Тази промяна влиза в сила от 26 май тази година.

Във връзка с промените в Закона в Бургас бяха проведени няколко срещи между таксиметровите компании в града и общинска администрация. На една от тях таксиджиите настояха освен таван на цените да бъде приета и минимална граница.

Те изтъкнаха, че за да се покрият разходите, всеки автомобил трябва да минава дневно около 200 км, което почти не се случвало.

В Бургас едно такси на ден изминавало приблизително 80 километра, от които 40 били празни. На този етап средната заплата на таксиметровите шофьори била около 650 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
1
 
! Отговори
аз возя преди 12 години
без пари ! Bin sikime , bak Istanbula !
3
3
 
2
 
! Отговори
Бакшиша преди 12 години
След като 40км са пълни *0,74лв- 29,50лв оборот * 22работни дни- 651,20лв без изброените в предния ми коментар, а сега вадете - рента 18лв, гориво, осугуровки - 120лв, станция 44лв, заявки...и кво остана? хза това като ги пишете статиите поне попитайте някой местен от занаята, да ви каже как са нещата!
2
2
 
2
 
! Отговори
Бакшиша преди 12 години
Последното изречение - пълна глупост!..Къде е тоя таксиметров шофьор с такава заплата и то в Бургас.Като си платиш ренти или лизинг на колата, станция, осигуровки, патенти, ремонт и изкарваш толкова колкото да не умреш от глад!
1
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А, много хубаво, сега ще скочат и цените на такситата като всяко друго нещо. Ама то с тези цени на горивата да е чудиш с кое е по-евтино да се придвижваш. То във Варна и без това такситата от доста време са си 1,50 за км. Трябва да вадим велосипедите.