Здравната комисия отхвърли евтаназията

Темата се оказа "луксозна" за българина, според Янаки Стоилов
Обновена: 7 юли 2011 21:27 | 7 юли 2011 21:26,
88
Здравната комисия отхвърли евтаназията
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Парламентарната комисия по здравеопазването отхвърли на първо четене законопроекта, легализиращ евтаназията, предложен от Любен Корнезов от "Коалиция за България".

Против проектозакона гласуваха 12 депутати, а един се въздържа.

Какво предвижда проекта "Корнезов"?

Законопроектът на Корнезов дефинира евтаназията като "удовлетворяване на молбата на неизлечимо болния или неговите близки за ускоряване на неговата смърт по безболезнен начин, включително и чрез прекратяването на изкуствените системи за поддържане на живота".

Молбата "на страдащия, неизлечимо болен пълнолетен гражданин" трябва да е писмена с нотариално заверен подпис.

Още по темата
Ако болният не може да изрази своята воля, искането за евтаназия се прави с единодушното одобрение на неговия съпруг, пълнолетни деца и родителите на болния.

В проекта се предвижда, искането за евтаназия да се разглежда от специална петчленна комисия, назначена от министъра на здравеопазването и министъра на правосъдието, която допуска евтаназията само при единодушно съгласие.

В текстовете е предвидено още решенията на комисията да могат да се обжалват пред ВКС (петчленен състав), включително и от прокурор, който задължително ще участва в процеса.

„Това е един тежък закон, който не поставя политически, а морални проблеми“, каза Любен Корнезов на заседанието на комисията.

Той заяви, че всеки има правото да умре достойно. Според него, евтаназията е най-висшата форма на хуманизъм, когато човек страда.

Реакцията на депутатите в комисията:

"Г-н Корнезов, едва ли очаквате подкрепата на комисия, съставена предимно от лекари, обучавани да спасяват живот", попита Хасан Адемов от ДПС.

„Не знам дали ще се намери лекар, който би се съгласил да извърши евтаназия“, усъмни се Ваньо Шарков от „Синята коалиция“ и призова Корнезов да оттегли законопроекта си, който „превръща лекарите в изпълнители на смъртно наказание“.

От ГЕРБ пък заявиха, че обществото ни още не е готово за приемането на подобен закон.
ГЕРБерката Джема Грозданова посочи, че в Холандия евтаназията е легализирана след 30-годишен дебат, през 2001 година.

„Темата за евтаназията е "луксозна" - тя е за държави, които осигуряват на гражданите си добро здравеопазване и добри социални условия“, посочи Янаки Стоилов от левицата.

Той допълни, че у нас този дебат трябва да започне, когато държавата успее да гарантира сигурна здравна и социална система на гражданите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
4
 
4
 
! Отговори
до 87 преди 12 години
Всяко мнение, доведено до крайност, се превръща в своя антипод. Истината е някъде по средата. Щом има нелечими болести, значи все пак има някой, който да каже така ли е или не. И пак - всичко опира до правото на избор. Ей това не можем да разберем на нашата географска ширина.
86
4
 
5
 
! Отговори
Golden Eagle преди 12 години
До 85Убийство е и то умишлено. Не искам да спорим, но до сега никой не ми отговори кой, как и по какъв начин може да каже, кога няма изход? Има живи примери на хора доста над 80 години, които са излизали от кома(влкючително и раково болни). Тях естествено всички са ги били отписали, но все още са живи. Още чакам някой да ми дефинира понятие като "безнадеждно болен". Няма човек(не лекар), който може с точност да каже на кой колко му остава.
85
3
 
0
 
! Отговори
до 81 преди 12 години
И сега се очаква предложение ли?.... ;-)
84
4
 
2
 
! Отговори
84 преди 12 години
Едно е да гледаш болен а друго е когато знаеш че със всеки изминал час става по зле ипо лошо и трябва да се мъчи докато умре това ние убиство убиство е когато убиваш някой който може да се излекува от болест но има случай когато няма изход
83
2
 
5
 
! Отговори
Golden Eagle преди 12 години
До 82Едва ли ще Ви успокои, но да гледал съм. Знам какво е да гледаш болен, но това не е причина да го убиеш.
82
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Когато животно страда може да се приспи,за да не се мъчи.Но ако е човек трябва да се гърчи от болки и да вие до последната си секунда.Не го разбирам това.Към животните сме по-милозливи.
81
5
 
1
 
! Отговори
до75 преди 12 години
Ти виждал ли си човек от рак на стомаха да се мъчи и повръщта кръв всеки ден докато си изповръщта всичко знаешли какво е да иска това зада спре тази болка и да се бие морфин зада него боли явно неси гледал болен от рак давидиш болката е една а да слушаш е друго това е УЖАС НА НИКОЙ НЕГО ПОЖЕЛАВАМ
80
1
 
3
 
! Отговори
Golden Eagle преди 12 години
До 80Въпросът беше риторичен. А "общество" за "хубави" предложения винаги се намира.
79
2
 
1
 
! Отговори
до Golden Eagle преди 12 години
Само един въпрос. Къде го видяхте това гражданско общество у нас? Между впрочем, в края на Вашия коментар си отговаряте на въпроса......
78
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как да разрешат евтаназията, като тогава ще секне бизнеса на лекарите с погребалните агенции? Винаги, извън темата за морала, има далеч по-прозаични неща, които са в основата на вземането (или не-вземането) на едно решение. Например - парите.
77
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За всички, които истерично настояват, че трябва да се разреши евтаназията, ето рецептата. Купете си таблетки парацетамол 500 мг. от аптеката, без рецепта са и са евтини. Изпийте 20 от тях, ако до няколко часа няма ефект, изпийте още 20. Смъртта е безболезнена, болният просто заспива. Това е любимото средство за самоубийство в Англия през 80те години. Никой не е казал нищо за бесене, хвърляне от 20 етаж и други ужасии. Нали искате право да избирате - ами имате го. Сега бихте ли го направили?
76
1
 
5
 
! Отговори
Томас преди 12 години
76е, колкото се замислят - замислят - Христос каза, който има уши ще чуе.
75
1
 
5
 
! Отговори
Golden Eagle преди 12 години
До 73Подкрепям, но малко хора се замислят и за това.
74
2
 
5
 
! Отговори
Golden Eagle преди 12 години
До 72Вие убивала ли сте някога човек и бихте ли искала да убиете?
73
2
 
5
 
! Отговори
Golden Eagle преди 12 години
До 71Аз Ви разбирам. Какво очаквате от гражданско общество, което вместо да постави тези въпроси, говори за решения като убийство?! Ако цялата тази енергия на обществото се насочи именно за решаване на тези социални проблеми вярвам, че нещата ще се подобрят. Недопустимо е, когато нямаме работеща здравна система (и не само тя) да се предлагат подобни безумни идеи. Това не е решение!
72
3
 
5
 
! Отговори
Томас преди 12 години
хора тотално отделени от Бог търсят решение на проблемие им навсякъде другаде, но не и на единственото място, където могат да решат проблемите си. Защо си мислите, че човешкия живот на земята в всичко и смъртта е край на нещо>??? Душата остава след смъртта на тялото - и тя е много по-важна. Живейте както Бог иска и няма да ви се налага да стигате до самоубийство.
71
7
 
4
 
! Отговори
анонимна преди 12 години
Напълно подкрепям хората който искат да се вкара този закон всеки нормален човек от нормално морална гледна точка ще каже да на ЕВТАНАЗИЯТА защо трябва да се съмоубива като скача под влак или от 10 етаж заради това ,че неможе да се лекува или за ужаса че негови роднини ще го гледат на *** неподвижен и охкаш от болка и унижение ,че е така знаетили ,чe това е ужас някой виждал лие тъкъв човек от тези който пишат ТОВА Е УЖАС ГОЛЯМ УЖАС ПОМИСЛЕТИ ХОРА ,ЧЕ ТОВА Е НАЙ ДОБРОТО ЗА ПРИЕМАНЕ
70
1
 
2
 
! Отговори
Отговор... 69 и 70 преди 12 години
Благодаря Ви за разбирането, но причината е ясна. От една работеща здравна система, каквато беше преди 89 г., разбиха всичко. Направиха лекарите търговски дружества, защо правото на живот да е законна търговия, а правото на смърт не? Ето това наричам лицемерие. Няма бягане от отговорност, тук има невъзможност да плащаш данъци, ток, вода, парно, здравеопазване, това са услуги и права от 1-ва необходимост, и когато гражданското общество не е коректив, и когато здравето е търговия, изходът е един..
69
1
 
5
 
! Отговори
Golden Eagle преди 12 години
До 68Написано само потвърждава моето мнение.Да- не е нормално. Но това е социален проблем, който трябва да се реши. Това да те "самоубият" пък въобще не е решение, а бягане от отговорност. Какво излиза- работиш цял живот за без пари и като се разболееш и вече си излишен да те "самоубият" доброволно. Това не може и не трябва да е решение!
68
1
 
5
 
! Отговори
Golden Eagle преди 12 години
До 63 и 67Причина- следствие. Дайте да видим причината за какво се стига до там. Върху това трябва да се работи. Ако не знаеш причината, няма как да разрешиш проблема. Решения има и винаги е имало- другото е бягане от отговорност. Най- лесното е да отпишеш някой. Аз лично се съмнявам, че ще има някой, на който ако му предложат адекватни грижи ще реши да го "самоубият".