Крумовград иска гаранции при златодобива в Ада тепе

Хората са притеснени за здравето си и за природата
23 юли 2011 11:53,
43
Крумовград иска гаранции при златодобива в Ада тепе
Снимка: Reuters

Община крумовград поиска гаранции за здравето на хората и околната среда, преди да реши за златодобива на Арда тепе.

На продължило над 12 часа обществено обсъждане на инвестиционното предложение кметът Себихан Мехмед даде едномесечен срок на фирмата "Болкан минерал енд майнинг" да  отговори на неясни за хората от родопската община въпроси, свързани със съдържанието на опасни тежки метали в рудата, в почвата, във водата, която ще се зауства в река Крумовица, както и с водоснабдяването в община Крумовград.

От фирмата обещаха да спазят 30-дневния срок и да отговорят писмено на зададените въпроси.

Инвестиционното предложение предвижда разработване на участъка Ада тепе, където доказаните залежи от благородния метал са около 27 тона, пояснява БТА.

Компанията обещава инвестиция в региона от порядъка на 150 милиона долара и постоянна заетост на около 200-250 местни жители, които ще бъдат ангажирани с работа по извличане на златото.

Против златодобива се обявиха екологични организации като "Зелени Балкани", Българският център за зелена икономика, "Живот за Крумовград", както и Националният природонаучен музей, Коалиция срещу минните замърсявания и част от местното население.

Те не искат да се добива злато, защото "ще изчезне гората, ще се нарушат местообитанията на костенурки и бръмбари, ще се отрови водата, тютюнът и чушките ще станат непродаваеми, а хората ще се разболеят."

На противоположното мнение е другата част от жителите на Крумовград.

Според тях златодобив трябва да има, защото това е бъдещето на района, и ще бъдат осигурени работни места и развитие на много социални и съпътстващи бизнес дейности, които ще спрат обезлюдяването в региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
3
 
! Отговори
безплатен обяд няма преди 12 години
и къде ще отиде всичкото това злато - в ръцете на ши**ните американски евреи! На българина ще остане отровена природа - звучи като зделка, що пък не..
40
1
 
1
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
na orajie kvo chakate ,sled kato taka i taka shte si izmrete kato kycheta tam.
39
2
 
5
 
! Отговори
зеленото преди 12 години
Това с костенурките направо ме съкруши!Предлагам да им пратим бездомните кучета.
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КВИ ГАРАНЦИИИ ВЕ АЛЛОООООООУУУУУУ,,,ВИЕ СТЕ ЖИВИ УМРЕЛИ ...ДО 2 ГОДИНИ ЩЕ СЕ НАТРЪШКАТЕ...
37
0
 
2
 
! Отговори
МИ преди 12 години
Прилича повече на ферма за хранене на животни.
36
2
 
6
 
! Отговори
men преди 12 години
какво пречи на мутрата вместо да строи магистрали за израелците и турците да инвестира в екологичен златодобив и селскостопанство? 150 милиона са 10на километра магистрала. да направим референдум да видим какво иска народа. а забравих, израелското правителство на което беше подарена добруджа и другаря свинар Златев не разрешават, трябва концесийки да има. па и цуцо нали набара 300 кила златце от летището и сложи инициали на ризата, що ни оше злато
35
12
 
6
 
! Отговори
бел преди 12 години
какви гаранции бе,продайте си къщите и елате в големите градове,тук златото е по витрините..ба си простотията,вместо да се радвате че града и района ви ще се развие и модернизира,вие ревете кат баби за миналото.
34
0
 
8
 
! Отговори
Grbovac преди 12 години
8-ми, мразиш сърбите, това добре, но не наричай с това гнусно име шопите (аз лично не съм от тях, така че не съм се засегнал), т.к. и те не ги понасят особено. Най- вече тези, които живеят в Ребублика Сърбия. Не един и двама шопи от Пиротско и Царибродско са ми казвали, че им е обидно да ги наричат "сърби", а и самите шумадиици ги смятат за чужди. Езикът, който се говори в т.нар. "Източна Сърбия" е много далече от литературния сръбски, по- близък е до българския.
33
3
 
11
 
! Отговори
aSo преди 12 години
Аз съм ЗА хората от Крумовград!!!
32
2
 
1
 
! Отговори
Bai Hoi преди 12 години
Ave golqma rabota che sa razbolqvat hora nali nqkoi ot pravitelstvoto e zel parite za da razreshi dobiva.......
31
3
 
16
 
! Отговори
Гацо до31-ят 66 преди 12 години
Абе кавал поне да беше прочел инфото за компанията която ще експлоатира находището . Концесиите за добив за злато в България са в ущърб на страната ни . Нашето злато сополчо отива към САЩ , Канада и Белгия . Като сасобственик на белгииската банка е и руска компания . Най-неизгодните концесии са сключени по времето на БСП , СДС сегашните по нищо не се различават . И.Костов буквално подари златото на БГ за което се чудя защо не е в затвора още странно ? А ние сме роби гладни и болни факт
30
2
 
4
 
! Отговори
anelia преди 12 години
neznam za6to se zaqjdate surbi tirci bulgari kato se mrukne trugate po diskoteki i zavedenia i se drusate na ***,turska i srubska muzika i posle se predstavqte po saitovete kakvi ste patrioti,vsi4ki sme edin dol drenki,samo 4e durjavata ni ve4e e susipana!!!!!!
29
7
 
10
 
! Отговори
66 преди 12 години
Оф тия психопати "зелените" ако зависи от тях ще се катерим по дърветата и ще ядем банани, докато накрая от бедност изчезне и последният българин. ***, атомна енергия не искаме, злато не искаме, нефт не искаме, газ не искаме, давай да измрем от глад и да изчезнем. Ужасни *** са.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей заспи,не разбрахте ли защо не се е развил златодобива до сега там?Много ясно-гугутката тоест сокола не е получил дял бе ***.Есега е гадно и то много няма да получи дял.Това са гнусни обирджии на държавата и народа.Какво лошо има при най добра технология и екологично съобразена стратегия да се развива този край,и народа добре и държавата добре.Всичко друго са глупости казани от ***.
27
2
 
13
 
! Отговори
Али преди 12 години
Нека има злато , нека има работа, да не се дърпат
26
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Държава от третия свят сме, щом не можем да си ескплоатираме сами златните находища...
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нека позная, тези хора в Кърджали които са "за" са на държавна работа, а тези "против" са фермери?
24
6
 
9
 
! Отговори
До 20 преди 12 години
Изобщо не си запознат с проблема,а коментираш.ГЕРБ не е искала пари,***-напротив това правителство даде зелена светлина на златодобива в Крумовград.Всички спънки и перипетии идваха от страна на ДПС,защото *** остана на сухо.Но те вече са безгладна буква и духат супата.
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТВОЯТА СРЪБСКА ЕВРЕИСКА КРАТУНА Е КВАДРАТНА НЕ МОЯТА ЛИЧИ СИ ОТ 60 КМ ЧЕ СИ ЕДИН ГНУСЕН ШОП!!
22
2
 
6
 
! Отговори
до 22 преди 12 години
13 наистина е правза тебе.Вземи да си навреш квадратната кратуна в разпрания(от кой ли не) *** и дишай дълбоко-МНОГО дълбоко