Пречиствателни станции по морето, ама друг път

Разминавания в броя на жителите в общините спъва проектите
Обновена: 24 авг 2011 16:14 | 24 авг 2011 16:12,
137
Пречиствателни станции по морето, ама друг път
Созопол. Снимка: Архив Булфото

"Ахилесовата пета" на Българското Черноморие – липсата на пречиствателни станции, още дълго ще тежи на туристите. Държавата няма да отпусне средства за такива проекти, докато кметовете не дадат коректни данни за броя на жителите по места. Това стана ясно след заседанието на Министерския съвет днес.

След като премиерът Бойко Борисов се разходи из остров Свети Стефан край Черна гора, а след това посети и родните курорти, поръча на ресорните министри да се подготвят подобни проекти.

След заседанието на Министерския съвет се разбра, че предпроектните проучвания са готови. Оказва се, че най-тежка е ситуацията в Златни пясъци, Слънчев бряг, заедно със Свети Влас, Равда и Несебър и Созопол.

Логично общините е трябвало да подадат данни за броя на жителите и туристите през лятото и зимата, за да се изгради адекватна по обем пречиствателна станция в населеното място. И тук е първият проблем.

Регионалният министър беше „впечатлен“ от „жестоките разминавания“ между получените цифри и тези, записани в Министерството на туризма.

Още по темата

„Ако нямаме точни цифри, които да съвпадат от три различни източника, ние няма да налеем и един лев“, закани се регионалният министър Росен Плевнелиев на крайморските общини.

Докато данните за ползвателите по места не се синхронизират между общините, Националната статистика и Министерството на туризма няма да се строят пречиствателни станции. Това е решението, което са взели ресорните министри след заседанието на кабинета.

Най-големи са разминаванията в Созопол, заяви Плевнелиев, където общината е подала информация за 80 000 легла, а по документи в министерството се водят едва 2000.

"Когато трябва да плаща таксите на легло, цифрата е 2000, а когато трябва да се изгради скъпа пречиствателна станция, цифрата е 80 000“, възмути се той.

Министърът цитира и трета цифра: „Данните от ВиК дружествата, събрани на базата на потреблението на вода, сочат, че в Созопол в абсолютния пик има около 40 000 души".

"Колко туристи и колко легла в крайна сметка има в Созопол?", зачуди се Плевнелиев.

Вторият проблем пред бъдещите проекти е свързан с евентуалното разрастване на курортите.

В подадените данни за община Несебър е посочено, че курортният град може да достигне капацитет между 350 000 и 650 000 легла след построяване на всички планувани хотели и жилищни сгради.

„Още колко ще го разрастваме Несебър? А защо не съответства на общия градоустройствен план на града? Всъщност такъв още няма, което е много удобно на кметовете, защото тогава се действа на парче“, коментира Росен Плевнелиев.

Така че пречиствателни станции по Черноморието ще има, когато общините подадат коректни данни, подчерта отново той.

Докато това стане, кабинетът ще задейства предварителни проекти по места за поставяне на тръби за дълбоководно заустване, за да не се изливат отпадъчните води по плажовете, обясни министърът.

Изграждането им ще трябва да приключи до края на май следващата година и ще струва между 15 и 20 млн. лв. на държавата, уточни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
0
 
! Отговори
popov4e преди 12 години
Съгласна съм с 133 и 134. Броя на хората не е постоянна величина през всички сезони. Освен това докога ще се работи на "парче", а не в перспектива? Защо се говори в сегашно време за броя на жителите и туристите, а не в бъдеще време? Нали тенденцията е развитие на туризма, на бизнеса на местните жители на всяко курортно селище? Сега е проблема с морските курорти, значи чакаме да станат проблемни и планинските? Говорим за планински, селски туризъм- повече хора и дейности и там.Пречистване-няма
129
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"броя на жителите по места" няма никакво значение. По-големите хотели и "къщи за гости" и съответно по-големи замърсители не са собственост на местните жители. Така че трябва да се гледа не броя на жителите, а легловата база.
128
1
 
5
 
! Отговори
Далаверка да има ! преди 12 години
Държавата да построи пречиствателни станции, първо заради хората. После да наложи данък за това на всички хотелиери, който не си плати няма да отвроти врати. Може да се направи само ако има далавера, иначе кой ще се занимава и на кой му пука за туристите.
127
1
 
0
 
! Отговори
do 121 Роли преди 12 години
а бе, таксата се плаща вече на процент от общата леглова база, не на заетост, осъвремени си познанията ... нали затова малките хотели пищят, щото 30% през цялата година изяждат печалбата от двата месеца когато са пълни ... Не Плевнелиев ти е на тебе проблема, от хотелиерство разбираш колкото и от инфраструктура, ходи си прибери парите за коментара
126
0
 
3
 
! Отговори
DE_DE_TE !!! преди 12 години
NAPRAVETE SI IZVOD ZA TEZI "SOBSTVENIZI NA HOTELI",KAKVO PREDSTAVLIAVAT,SLED KATO NE SA OSIGURILI HOTELA SI, S PRECHISTVATELNA STANZIA.
125
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хотелиерите по морето да си лапат *** и да си траят, могат и в ултра/ол/инклозета да си ги турят. пари за бетон имахете, а за пречиствателни станции не, така ли бе сладури селски?? Кой е по-*** от вас бе андрешковци??? изгонихте де що имаше читави туристи и само ревете - това няма, онова искаме, дайте ни ..... а вие само да цоцате нали????
124
1
 
15
 
! Отговори
Тъпаци ! преди 12 години
Само много големи *** могат да направят : "кабинетът ще задейства предварителни проекти по места за поставяне на тръби за дълбоководно заустване"С две думи *** ще изхвърлят фекалиите на 200-300 метра в морето а после вълните ще ги върнат ... на плажа!А после се бият в гърдите колко са велики, какъв голям мениджър бил Мазню а с това че убиват българския туризъм, на Бойко някой друг ще му бъде виновен, докато реже лентата *** да текат в морето.
123
5
 
7
 
! Отговори
бсп.дпс.ндсв преди 12 години
*** целото черноморие с *** без да има реални проекти.сега искат дьржавата да им плаща за пр.станции.министьра ги пита колко легла има -те казват че няма имат едо.кои да им плаща спорид вас циганиите-не стаа само у маалата!!!!
122
0
 
13
 
! Отговори
хахаха преди 12 години
при герб всичко е ама друг път
121
2
 
18
 
! Отговори
СПАС преди 12 години
С Гербер да спориш е сеедно да умреш и на другия ден да си жив...
120
2
 
15
 
! Отговори
СПАС преди 12 години
такава е с Бойко днеска има утре нема- ти видя ли господине де е топчето. абре тея ГЕРБ големи лъжливи крадци
119
0
 
8
 
! Отговори
рибар преди 12 години
епа аз като ловя все хващам кафеви рибки....а де ??!??!?
118
1
 
16
 
! Отговори
24 преди 12 години
Поредната издънка на Борисов-когато се тръшкаше по Черноморието как аха и ги започва тия пречиствателни -сега ново 20-*** далеч и дълбоко в морето...Бокоооо Бокоооо
117
1
 
14
 
! Отговори
до 119 преди 12 години
Бе ***, в Гърция не само кметовете са комунисти, там Премиера който ги спасява е червен!Тък гербер си и *** ще си умреш!
116
2
 
17
 
! Отговори
Роли преди 12 години
Плевнелиев, аз ли да ти обяснявам, че 80% от комплексите по черноморието са апартаментни комплекси на собственици. Друг е въпросът, че голяма част от тях се дават под наем като хотели, които най-вероятно не са категоризирани. като сметнеш, че и не се пълнят на 100% дори и в най-пиковия сезон, оттам идва и разминаването между числата на МИЕТ, общината и местното ВиК. От общината най-вероятноса ти дали приблизителен брой легла на база издадени разрешения за строеж. Не си търси оправдания за собствената си некомпетентност и невъзможност да осигуриш финансиране за пречиствателните станции. Иначе на думи си много велик това ще построим, онова ще построим. Най-обикновен популист си и ти като твоя начални. Айде стига сте се показвали по медиите, на хората им писна от Вас и Вашите простотии!!!
115
2
 
13
 
! Отговори
ДО 119 преди 12 години
Приятел и аз съм от ГЕРБ , и аз искам такава победа .Прав си че хората са глупави и не си знаят интереса , на 23 . окт . категорична и задължителна победа на ГЕРБ ,шегувам се . Това е глупаво да избереш борисов.
114
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Гърция няма комунистически кметове по крайбрежните градове и курорти - и са добре.По Ревиерата - положението е същото.В Русия със закон забраниха КПСС и дръпнаха напред.И България след изборите на 23.окт също ще започне своя възход, след категоричната ПОРЕДНА победа на ГЕРБ.
113
0
 
11
 
! Отговори
КОМИЦИТЕ преди 12 години
Преди малко в централните новини се отделиха 10 минути , за новина че в България не може да се смогне на доставките на 100 грамови кюлчета злато поръчани от хотелиери .Явно скоро ще си върнем Родината България - такава каквато я познаваме преди 25 години , чиста , приветлива , без бедни и гладни ,
112
0
 
12
 
! Отговори
киро преди 12 години
СЕРЕЗО- страхотен футболист.Те и Банско го платихме слалома с наши пари а курорта частен.тоя правешки боссс Гергов на бтв ни наду главите ,че голфът е супер спорт дето щял да носи пари и държавата трябва да го рекламира ама с наши пари неговите курорти дето неплащат данъци?еми така са престъпниците-НИЕ да плащаме а лекарства за болните от рак ,левкемия бъбречно-болните НЯМА ПАРИ!??ДЪРЖАВА *** -АМ МИРИШЕ
111
6
 
19
 
! Отговори
Легендата преди 12 години
Е аз ли да ги намеря тези данни, бе Плевналиев!? Само се чудите как да си измиете ръцете, за да не свършите нищо. Направихте си магистрали, за да си бучите по тях с С класите, а ние да тънем в *** ви. Срам! Позор за такова управление!