Правец тържествува, чества 100 г. на Тато

Първанов и Борисов също са поканени на празненствата
Обновена: 7 сеп 2011 10:47 | 7 сеп 2011 07:00,
839

Портрет на Тодор Живков от Златю Бояджиев. Снимка: Булфото

 

Изчистен и постегнат, Правец ще посрещне днес всички, които искат да отпразнуват 100-годишнината от рождението на първия държавен и партиен ръководител на социалистическа България – Тодор Живков.

В града ще бъде открит нов бронзов бюст паметник на другаря Живков – част от тържественото отбелязване на юбилея, организирано от Инициативен комитет.

В него членуват бивши и настоящи партийни величия – като Георги Йорданов (министър на културата по времето на Живков) и Георги Стоичков ( бивш министър на транспорта, след това министър на строителството).

В инициативния комитет са и членове на БСП Евгени Узунов, Антон Кутев, д-р Евгени Кандиларов, доц. д-р Искра Баева и Жени Захариева.

Сред организаторите е и Областният управител на София - област Красимир Живков, бивш кмет на Правец.

Естествено, присъстват и дейци от града - Димитър Найденов, о.р. генерал Бончо Бончев и Христо Василев. Сред тях е и името на бизнесмена Румен Гунински.

На тържествата са поканени президентът Георги Първанов и премиерът Бойко Борисов.

Историческият музей в града ще представи подаръци и фотоси от срещите на бившия Първи с чуждестранни лидери, събирани в продължение на 33 г. 

Изящните предмети вече са били представяни в различни градове от страната. Посетителите ще могат да видят и известното „Седло за камила“, подарено на Живков от либийския лидер Муамар Кадафи.

Освен това преди дни директорът на музея Татяна Борисова обяви, че премиерът Борисов се е съгласил да им предостави безвъзмездно цялата колекция от дарове на бившия Първи.

Следобед при паметника на Живков, открит преди 10 г., с разрешението на военния министър Аню Ангелов, представителния ансамбъл на Българската армия ще изнесе концерт. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


839
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
755
1
 
2
 
! Отговори
за 786 преди 12 години
Цяла Европа ти е на *** щот са си нямали тато, нали бе смехуране ....пис офф
754
1
 
3
 
! Отговори
за 784 преди 12 години
прочети пак 782, не се прави на улав куманоз..
753
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако не беше Тато, сега повечето *** щеха да ми живеят на ку*о!
752
2
 
1
 
! Отговори
До 773 преди 12 години
Хайде моля те,какъв е този диалект?Селения съм виждал но такова селендурско изказване НЕ.
751
3
 
4
 
! Отговори
Имигрирал Ром преди 12 години
Е мразил турците Тошката, какво толкова направил... Вие като ги обичате.... ми дупете им се бре!Кадафито мразил американците... ми дупете се и на тях бре!Поне се вдигайте гащите от време на време...
750
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Народа му е кеф да е зле! Затова Бай Тодор ще бъде оплют.
749
2
 
2
 
! Отговори
за 779 преди 12 години
Турците ги обичат бекапето ...е на 20 години благодарение на турците бяха на власт
748
1
 
3
 
! Отговори
puuuuuuuuuuuuuuuuu преди 12 години
tva ako ne nai golamata GAVRA s naroda , PRESTAPNIKA go napravi nacionalen GEROI puuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
747
4
 
2
 
! Отговори
Имигрирал Ром преди 12 години
Е мразил турците Тошката, какво толкова направил... Вие като ги обичате.... ми дупете им се бре!Кадафито мразил американците... ми дупете се и на тях бре! Поне се вдигайте гащите от време на време...
746
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тодор е като Кадафито. Само в родният му град го тачат. *** малко ли пара потроши да напраи от селото им град?
745
1
 
3
 
! Отговори
министър Георги Тане преди 12 години
Човекът, който технически извърши това престъпление, е вътрешният министър Георги Танев, а той никога не е бил обвиняем. Нещо повече - на нито един етап от изтеклите 20 години не е било повдигано обвинение към Политбюро и ръководството на МВР за тяхната отговорност в убийствата и насилието, извършени в хода на насилствената кампания по асимилацията на българските турци.Какво да говорим за най-трудното престъпление от гледна точка на Наказателния кодекс - престъплението с насилственото преименуване. За него също не е повдигано обвинение. А човекът, който го извърши, е вътрешният министър Димитър Стоянов, който беше погребан с държавни почести от правителството на ОДС в лицето на министър Богомил Бонев.Всъщност като се говори за възобновяване на делото, това е дело за незаконно интерниране на някои български турци на остров Белене. Колкото и да е престъпен този епизод, той със сигурност не резюмира онова 5-годишно насилие срещу близо един милион души.
744
1
 
4
 
! Отговори
"престъпление п преди 12 години
През 1991 във връзка с провеждането на Възродителния процес са повдигнати обвинения срещу Тодор Живков, ген. Димитър Стоянов, Петър Младенов, Георги Атанасов и Пенчо Кубадински. Първонаталният състав на обвинението е чл. 162, ал. 1 от Наказателния кодекс и се отнася до проповядване и подбуждане на расова и религиозна вражда. През 1993 г. обвинението е заменено с ново, формулирано като "престъпление по служба".През следващите години делото е разделено на пет отделни дела. През февруари 1995 г. Военната колегия на Върховния съд при едно от поредните връщания на делото за доразглеждане издава изрично указание да бъдат разпитани всички лица, които имат отношение към репресиите през периода 1984-1989 г., което значително забавя и затруднява по-нататъшните следствени действия. В края на 1997 обвинителен акт все пак е внесен, но след няколко месеца състав на Върховния касационен съд връща делото за доразследване с аргумента, че това указание не е изпълнено
743
0
 
1
 
! Отговори
ne se zbravia преди 12 години
kak da zabravi , kak me preimenuvaha na Kir4o kato na Rom / hristianin/
742
2
 
4
 
! Отговори
Уфсите сакат уфчар преди 12 години
Матр'ла е наистина ***...един селянин с 6-ти клас ги гази 36 години и сега му правят помени ??!?!
741
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аве що ривете бе ?! Сега сте свободни и демократични, а Живковото време е минало... Сега пък що ривете и сте недоволни ? Историята не може да се върне назад може да се гледа напред. Сега нал може всичко да правите каквото си искате. Кво сега ви пречи та оревахте форума ? Даже и UK си живее на Запад обаче нещу е недоволен и му пречи и реве чак ше са прекъсне... Кво па на теб не ти е тъмън ?
740
1
 
2
 
! Отговори
Съдебен процес преди 12 години
"За замисленото масово преименуване репресивната машина на комунистическия режим се подготвя от края на 1983 г. и през цялата 1984 г. - актуализират се вътрешни заповеди в Министерството на вътрешните работи, така че да бъдат максимално пригодени към превантивни и репресивни действия на силите на реда при оказване на масова съпротива, извършва се мащабно превъоръжаване с модерно оръжие и техника за борба с безредици, на два пъти се увеличава числеността на състава, в първите месеци на 1985 г. се увеличават възнагражденията на щатния персонал и на агентурата. През януари 1985 г. Министерският съвет решава да се създадат Вътрешни войски с численост 2000 души. Вземат се мерки за осигуряване на необходимия капацитет на местата за задържане и по-специално на концентрационния лагер в Белене."
739
1
 
3
 
! Отговори
pitam AZ преди 12 години
Bai To6o koga 6te si plati za Vazroditelnia Proces , ni6to 4e e v GROBA , rodata mu sa o6te JIVI
738
4
 
3
 
! Отговори
Пророк преди 12 години
Мръсните долни комунистически гербърски простаци все още се боричкат за място. България да е спасена от върли комунисти и кръвожадни гербаристи. Амин.
737
3
 
1
 
! Отговори
Имигрирал Ром преди 12 години
За всички анти-комунисти препоръчвам .... youtu.be/46Y5iq4AkLkБългарският филм Проблемът с комарите и други истории" спечели наградата за най-добър филм, свързан с човешките права, на тазгодишното издание на кинофестивала в Сараево.
736
2
 
7
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 12 години
Държавата загива.Хиляди предприятия са унищожени,1милон емигрирали,*** орди плячкосват страната,наркомания,проституция,ликвидирано здравеопазване,колапс на образованието,заливаща страната престъпност,ликвидирана армия...Държава без съюзници ,верни съседи и приятели..ТОВА Е СИНДРОМЪТ НА ***