Правец тържествува, чества 100 г. на Тато

Първанов и Борисов също са поканени на празненствата
Обновена: 7 сеп 2011 10:47 | 7 сеп 2011 07:00,
839

Африканско шествие от Мозамбик. Снимка: Булфото

 

Изчистен и постегнат, Правец ще посрещне днес всички, които искат да отпразнуват 100-годишнината от рождението на първия държавен и партиен ръководител на социалистическа България – Тодор Живков.

В града ще бъде открит нов бронзов бюст паметник на другаря Живков – част от тържественото отбелязване на юбилея, организирано от Инициативен комитет.

В него членуват бивши и настоящи партийни величия – като Георги Йорданов (министър на културата по времето на Живков) и Георги Стоичков ( бивш министър на транспорта, след това министър на строителството).

В инициативния комитет са и членове на БСП Евгени Узунов, Антон Кутев, д-р Евгени Кандиларов, доц. д-р Искра Баева и Жени Захариева.

Сред организаторите е и Областният управител на София - област Красимир Живков, бивш кмет на Правец.

Естествено, присъстват и дейци от града - Димитър Найденов, о.р. генерал Бончо Бончев и Христо Василев. Сред тях е и името на бизнесмена Румен Гунински.

На тържествата са поканени президентът Георги Първанов и премиерът Бойко Борисов.

Историческият музей в града ще представи подаръци и фотоси от срещите на бившия Първи с чуждестранни лидери, събирани в продължение на 33 г. 

Изящните предмети вече са били представяни в различни градове от страната. Посетителите ще могат да видят и известното „Седло за камила“, подарено на Живков от либийския лидер Муамар Кадафи.

Освен това преди дни директорът на музея Татяна Борисова обяви, че премиерът Борисов се е съгласил да им предостави безвъзмездно цялата колекция от дарове на бившия Първи.

Следобед при паметника на Живков, открит преди 10 г., с разрешението на военния министър Аню Ангелов, представителния ансамбъл на Българската армия ще изнесе концерт. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


839
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
795
1
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 12 години
Кое построено - фалиралите предпирятия ли? Те крадат, но не от това, което е постигнал соц-а защото той фалира и се провали, ако не си спомняш. Те крадат това, което се постигна в периода 1997-2001 г.
794
1
 
1
 
! Отговори
Стефания преди 12 години
Днес се почувствах горда българка,когато г-жа Цецка Цачева тактично отклони наглото предложение на комуниста Янаки Стоилов.Тези комунисти съвсем на *** ни направиха,вече живеем в други времена,а те нищо старо не забравят и нищо ново не научават.
793
1
 
0
 
! Отговори
f преди 12 години
Всеки човек заслужава уважение като такъв, но да го превръщат чак в празник?!? Май по-скоро червените бабички си търсят повод да се съберат и да си приказват за плетки.
792
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БОЖЕ,колко го мразех. А сега си мисля,че не съм бил прав.Въпреки всичко.
791
1
 
8
 
! Отговори
таина преди 12 години
DO fbiНе е таина,че дълговете на България в милиарди се натрупаха при демокрацията след 1990 година.
790
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Помните ли един от дежизите на комунизма: 'Които не работи няма да яде'Е сега е: Които работи пак няма да яде,защото чичи Сам(капиталиста) няма да му осигори нормална заплата и условия на труд и почивка,а ще го експлоатира за жълти евро.
789
0
 
5
 
! Отговори
до 811 преди 12 години
Да няма как да се взрне онова време,защото комунисти се боядисаха в капиталисти.Какво да догонваме,след като сега политиците(капиталисти) ни дърпат само НАДОЛУ-разграбваики и гледаики за себе си и рода.Сега е фашизъм,които е "нарисужан"като демокрация,за заблуда на масите.
788
2
 
5
 
! Отговори
dop.ot petko преди 12 години
Нима днес не се фалшифицират избори и не се юерпат с бира и кибапчета избирателите,не се трепят хора и деца...много по-страшно е днес,отколкото при баи тошо,при които имаше спокоиствое поне за обикновенните хора.
787
2
 
5
 
! Отговори
петко до niki преди 12 години
Да сравняваш тодор живков с хитлер е кощунство и безобразие.Единият е избил евреи и безащитни хора,а другият само политически опоненти и е допринесъл за напредъка на Бг.(какъвто днес няма,а само разруха).
786
6
 
3
 
! Отговори
niki преди 12 години
това е кощунство спрямо тези българи които са бити и убивани по време на комунистическия режим!! вярно, че по младите не помнят тоталитарния комунистически режим, но е вярно и това, че много от нас са савременници и са изпитвали на гърбовете си този тоталитарно-комунистически режим!! защо това което се случва в Правец за диктатора Тодор Живков не се случи в Германия за Адолф Хитлер?! Ами отговора е един - истинските европейци са на по-висок цивилизационен етап отколкото сме ние.
785
5
 
1
 
! Отговори
Obama преди 12 години
trea se izbie celata mu roda i nema da ima pove4e Vazroditelen Proces v Istoriata
784
5
 
1
 
! Отговори
pitam AZ преди 12 години
bai To6o ne si e platil za Vazroditelnia Proces , koi 6te plati cenata na toa GENOZID Rodata mu sa o6te JIVI
783
4
 
3
 
! Отговори
алилиии преди 12 години
33г е.ем жената и она си вика- обичам те. бг е същата работа. тоа правешке тарикат ви муши 33г и се си го обичате. по *** народ... е нема го никъде по свето. за това и живеете като проЗтаци и у проЗЗтотия
782
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Блажим ли блажим ли пак,другари?Блажим,блажим,ама не е като едно време както беше!Охааааааа
781
1
 
1
 
! Отговори
do 813 преди 12 години
*** si ti!Nishto ne raqzbrah ot komenta ti.Carvul
780
4
 
1
 
! Отговори
Този от снимката преди 12 години
защо толкова много ми прилича на емигриралият ***,сигурно защото е емигрирал при Св.Петър, пък мангалинът към Делиорманът и двамата са с една и съща професия "емигрант".
779
12
 
21
 
! Отговори
Имигрирал Ром преди 12 години
ДО 811Моето момче, ти си толкова глупав, че няма как да те обидя!Тук никой не иска да се върне онова време! Тук почитаме един човек, който е направил повече за България от колкото за себе си. Перфектни хора няма и аз не съм бил съгласен, с доста неща по онова време, но този човек е бил патриот, за мен. ЛЕКА МУ ПРЪСТ
778
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не можете ли да разберете, че докато светът се движеше, ние живеехме под похлупак? Изведнъж този живот стана невъзможен, похлупака ни го строшиха и се видя, че за нищо не ставаме и трябва да догонваме останалите 2-30 години. Няма как да се върне онова време, колкото и да ревете за него.
777
0
 
7
 
! Отговори
KGB преди 12 години
През 2000 г. с Доган и Евгений Примаков- Какво са си говорели Живков и Ахмед Доган?- Възродителният процес е бил една от темите. Трябва да се знае, че през 1989 г. , когато България отвори границите за преименуваните турци и ги пусна да се изселят, това е било договорено с Турция. Преговорите са водени от Георги Йорданов в Кувейт,с посредничеството на емира на Кувейт. Петър Младенов е отказал да отиде на срещата като външен министър. Но малко по-късно Турция наруши договорките и едностранно затвори през август границата си. Явно съседите ни са се изплашили.
776
2
 
9
 
! Отговори
Имигрирал Ром преди 12 години
Ама то без Тошето от къде да намерят пари да го довършат...всъщност пари намираха!Но парите ги влагат по острови... и аз се чудя какви са тези вили за по ?4-5хил. на българи новобогаташи/бизнесмени по екзотични острови... ми то не една две цели квартали правят вече...ПРЕВЗЕМАТ ЧУЖДИ СТРАНИ В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ!