Новите ваканции – цели пет на брой

Най-ощетени се оказват дванайсетокласниците
8 сеп 2011 19:30,
66
Новите ваканции – цели пет на брой
Сергей Игнатов, министър на образованието. Снимка: Булфото

Цели пет ще са ваканциите за учениците, като едната от тях – есенната, се въвежда от тази учебна година.

Това е записано в заповедта на образователния министър Сергей Игнатов за графика за учебното време, публикувана в сайта на министерството.

Есенната ваканция ще е от 29 октомври (събота) до 1 ноември (вторник). На 2 ноември учениците отново ще са в класните стаи. Досега около 1 ноември - Деня на народните будителите, почиваха само първокласниците.

Коледната ваканция ще е по-дълга – цели 16 дни. Тя ще започне по традиция на 24 декември и ще продължи до 8 януари, включително. Учебните занятия продължават на 9 януари.

Зимната ваканция ще е през февруари 2012 г. Тя ще започне на 23 февруари и ще продължи до 26 февруари, включително.

При Пролетната или Великденската ваканция учениците от първи до 11-ти клас ще почиват от 7 до 16 април, включително, а дванайсетокласниците – от 12 до 16 април.

Вторият учебен срок ще започне на 7 февруари 2012 г.

Заради празници и държавните зрелостни изпити Министерството на образованието е предвидило още няколко неучебни дни през тази учебна година.

На 9, 10, 14 и 15 май ще се състои националното външно оценяване на учениците от 4-ти клас.

На 21 май ще се състои матурата по български език и литература /БЕЛ/ за 12-ти клас и националното външно оценяване по БЕЛ в 7-ми клас.

На 23 май е вторият държавен зрелостен изпит и външното оценяване в 7-ми клас по математика.

Неучебни дни за ученици и учители ще бъдат 24 и 25 май заради отбелязването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
3
 
! Отговори
Мнение преди 12 години
Учебна година от 1 септември е глупаво. Все гледаме как е другаде. Ами другаде почват на 1 септември, защото температурата не е 30 градуса, а е около 15-20. Най-голямата трагедия на БГ образованието, е че отучиха децата да мислят. Превърнаха ги в роботи, които не трябва да използват мозъка си да мислят. Децата не разсъждават. До тук ни докара тестовата система. После се чудим, защо нямат елементарни знания. Хора, които имате деца, образовайте ги у дома. Предавайте вашите знания.
64
0
 
7
 
! Отговори
Майка преди 12 години
По- голяма глупост от започването на учебната година на 1-ви септември няма! Глупаво направените изпити ,които отнемат учебно време и разкъсват дните на децата ,точно когато се оформят оценки са също глупост! Какво пречи да са в почивни дни?? И без това за квестори се плаща отделно. Май вместо усилен месец се оказва неписана ваканция.Всеки пореден министър на образованието има за цел да досъсипе децата ни!!!!
63
0
 
6
 
! Отговори
Родител преди 12 години
Много родители водят децата на море от 1 септември ,защото е по евтино.В началото на септември времето е лятно,горещо.Какво ще спечелят децата?
62
1
 
4
 
! Отговори
още един луд преди 12 години
Вместо да ги държите в училище, белкем подочуят нещо допълнително и им остане в главите, дайте им още ваканции, ***.
61
0
 
11
 
! Отговори
Учител до 60 преди 12 години
Хайде, стига с този 1 септември! Вие знаете ли колко е задушно в класните стаи при 30 градусови температури. Та 1 септември в България е още лято. Ще сложи ли МОМН климатици във всичките класни стаи, за да се учи нормално? Западна Европа не са Балканите. Освен това ще трябва да пратим в забвение всичката литература, в която има връзка между есен и училище. Всички поети и писатели тутакси да сядат и да надраскат стихове и разкази за лятото и училището. Иначе месец май отново се очертава неучебен.
60
0
 
5
 
! Отговори
Добрева преди 12 години
Безобразие! Научаваме всичко важно, отнасящо се пряко до учебния процес, първо от медиите. Така се случи и с НВО за 5 и 6 клас миналата година.Г-н Министър! Имаме сайта на министерството и нормативни документи, които легитимират този род информация. Използвайте ги!!!
59
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
защо не направят учебния график като в западна Европа, където децата учат от 1 септември до края на юли?? пък нека си има ваканции през това време! 3 месеца през лятото са само за вършене на глупости, кой ученик прочита и 1 книга през това време??
58
0
 
7
 
! Отговори
Nasko преди 12 години
Еййй, те и да ходят на училище все си остават неграмотни, така, че по добре закрийте Училищата барем да спестите и от Учители!Този Министър а и Кабинета като цяло, да спрат да ни баламосват нямат пари в Бюджета, макар, че не са имали по 5 ваканции, тези са си били във ваканция изобщо - ***, съсипахте България с *** Министър Председател/Вашта гордост/ та гледате да не би да се пръкне някой умен!!Свинщина!!!Игнатов, разформировай Училищата, така и за некадърници като теб няма да има хляб !!!
57
1
 
2
 
! Отговори
Jitan преди 12 години
Няма какво да се мотат,ами направо да посочат 5 дни учебна година по избор на учениците...то е ясно на къде е тръгнало образованието ни!
56
0
 
5
 
! Отговори
? преди 12 години
Според графика месец май е месец на изпитите, а учебната година е приключила само за учениците от 12 клас. Как така ще се провеждат изпити, когато процесът на обучение не е завършен - има непреподадени теми, не е направен преговор. Какво проверяват изпитите за 7 клас три седмици преди края на учебната година - финансовите възможности на родителите, уменията на учениците за самостоятелно учене, качеството на частните учители? Какъв е смисълът от изпити по никое време? Някой заблуждава ли се, че по време на изпитите, а и след тях, в училище има нормален учебен процес? Синхронизиране...на невежеството!
55
1
 
5
 
! Отговори
шашко до 52 преди 12 години
Начинът на изказване красноречиво говори за вас,а за моя милост - оставам другите,не вие,да преценят.Мнението ви не е меродавно,ГОЛЕМИ ЕВРОПЕЕЦО.Системата съсипва вече 20 години всичко ценно и положително,а вие с боси крака ,по едни *** искате да сте равностоен в Европа.Ех , псевдоевропеецо,не бъди смешен. Когато достигнем стандарта им на живот,тогава ще мерим сили и във всичко останало, съвременен Бай ***.
54
0
 
6
 
! Отговори
АЗ666 преди 12 години
По нашите земи е нормално умишлено да се проваля образованието. *** народ по-лесно се управлява! Доказателство - последните 20 години!
53
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
след министъра от ндсв дойде игннатов който като предишния продължава с пълна сила да отклонява децата от учението.това е третото правителство на упадък.
52
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
когато бях ученичка горе долу ваканциите ни бяха толкова.но не това е дискусията.правителството по герберски отклонява важния въпрос.защо децата учат глупости в учебници за по 50 лв.защо децата не искат да учат.защо ли -защото в прехода от 20 години видяха неща които и в учебниците ги няма.дъщеря ми веднъж ме попита мамо защо живеем в толкова лошо общество та българите не са били такива те са били родолюбиви и държавата е цъфтяла.аз и отговорих че е така защото винаги управниците са крадливи
51
4
 
1
 
! Отговори
Инкогнито преди 12 години
До 51: Айдеее, бай *** и гербераст ме изкара... :))))) Браво, бай ***, освен специалист в образователната сфера се оказа и политолог! Хвала, бай ***!^2 :)))Въпросът бил принципен...! Обясни го това на тъпите европейци, че са я закъсали яко. Всичките им деца са прости и необразовани сравнени с българчетата и определено имат нужда от твоята експертиза. Тичай, бай ***, препускай! Спаси Европейския съюз!
50
1
 
8
 
! Отговори
шашко до 49 преди 12 години
Въпросът е принципен,а вие ако сте безрезервен герберист е друга работа.Може би точно в стил Бай *** търсите и тук келепира,за сметка на децата.
49
0
 
9
 
! Отговори
ай-вай до 25 преди 12 години
Винаги е имало такива,които учат сериозно и други - не дотам сериозни.Лошото е ,че сега учениците нямат мотивация за сериозно отношение към ВУЗ.След ВУЗ ,безработицата не е по-малка .Следва риторичния въпрос : Защо усилия и средства,след като няма реализация и добри доходи ? Трудно ще изплуваме от блатото, а до тогава......на къде ?
48
6
 
0
 
! Отговори
Инкогнито преди 12 години
До 48: За пръв път българското образование успява да се синхронизира донякъде с европейските образователни системи, но се намира някакъв си бай ***, който, разбира се, в най-добрите традиции на бай-ганьовизма разбира повече от всички и намира кусури.Хвала, бай ***, ти си най-големият!
47
1
 
11
 
! Отговори
шашко преди 12 години
Неоправдано е разпокъсването на дребно на учебното време.Децата се дезорганизират и после по-трудно "влизат в релсите" на ежедневния учебен ден.Отново не добре обмислено решение.До кога експерименти ?
46
0
 
6
 
! Отговори
недоволен преди 12 години
Най добре е да се пуснат в постоянна ваканция учениците и без това за тях няма работа в тази държава. Наистина е жалко като гледам в бюрото по труда младежи на 18 - 19 години и се питам, кога почнаха работа и кога станаха безработни.