Стената, която промени Дряново

Как група млади хора работят за възраждането на своя град
Обновена: 29 май 2013 11:21 | 27 май 2013 16:07, Красимир Ангелов
11

Снимка: Сдружение "Мога"

Какво може да промени облика на един малък български град? Отговорът се оказа много прост - няколко ентусиасти с много идеи и огромно желание.

Младежи от неправителствената организация "МОГА" изрисуваха 5-метрова картина на уста Колю Фичето в град Дряново. Прекрасната рисунка на бележития български строител заема мястото на старите графити, с които бе отрупана  подпорната стена до историческия мост, строен от майстор Колю Фичето.

"Отне ни един ден и много доброволчески труд, за да измажем цялата стена (30х5 метра) с фасаген, за да сме сигурни, че рисунката ще остане дълго. На момчетата от "140 идеи" пък им трябваха три дни, за да избистрят концепцията си и да сътворят този графит, който е повод за гордост на всички дряновци", заявиха младите ентусиасти и допълниха:

"Целта на целия този труд бе не само да създадем една уникална туристическа забележителност, но и да покажем на самите дряновци, че има млади хора, които вярват, че промяната е възможна. Защото ние осъзнаваме, че всичко зависи от нас и поехме обединението на хората зад една оптимистична идея в наши ръце".

Само за последните три месеца от сдружението са организирали две почиствания на Дряново, кинопрожекция, работилница за мартеници, празник в детската градина и засаждане на 100 дръвчета.

"Искахме да направим нещо, което е достатъчно голямо, за да предизвика шум в града. Нещо, което хората в Дряново не са виждали по улиците преди. Нещо, което да символизира нашата мисия – възраждане, но без клишета", посочи Александър Македонски, един от инициаторите на инициативата.

"Ние сме младежка неправителствена организация, която има за цел да върне живота обратно в този красив предбалкански град. Повечето от нас работят и надяваме се, временно живеят извън града, но посвещаваме свободното си време на него", изразиха надеждата си младите хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: Дряново
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
13
 
! Отговори
Месия преди 10 години
Луди-млади-готини...
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво!
7
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво, батенца и кака! Евала, поздравления! България само може да се гордее с вас! Убеден съм, че и Колю Фичето е останал доволен в Отвъдното.
6
1
 
19
 
! Отговори
BG.BG преди 10 години
Браво момчета, ако намерите начин да изгоните *** - цена няма да имате.
5
0
 
27
 
! Отговори
? преди 10 години
Поздравления за тези млади хора от Дряново !Нека това се случва и в другите градове. Някой инициативи да бъдат заличаване на драсканиците от зградите . Инициатива " Да изгистим нашия град "!
4
0
 
32
 
! Отговори
Съвсем Случаен преди 10 години
Избрано е идеално място за тази красива картина. Избано е точното място да се възпее дряноновеца Уста Кольо Фичето. Мога само да кажа, че Балкана ражда хора!Поздравления за тези млади хора!
3
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поздравявам тези млади хора!Омръзна ми да гледам обезобразените стени в моя град, нашарени от комплексарчета.Мога да кажа само две неща: 1/ Гладно дете ще си купи сандвич, а не маркер, с който да мърля; 2/ Ако МВР и общините се заемат сериозно, бързо ще установят кой цапа стените, а яките глоби, наложени на родителите на оядените мърлячета ще решат проблема.Но у нас много неща вървят по социалистически - омацани са предимно фасадите на сгради,които са частна собственост,така че на кого му пука
2
0
 
48
 
! Отговори
ля ля преди 10 години
браво - подкрепям стига да не се намери някой да не му хареса и да си сложи таг-чето някъде си...
1
4
 
46
 
! Отговори
Ооо, преди 10 години
Чудесно!Опасявам се, обаче, че няма да издържи дълго ...Мърлячи с маркери дал Господ ...