Хората в селата паднаха под 2 милиона

Най-голяма е безработицата там, отчете Евростат
Обновена: 13 юни 2013 20:33 | 13 юни 2013 20:32, Камелия Цветанова
81
Хората в селата паднаха под 2 милиона
Снимка: Булфото, архив

В края на миналата година у нас в градовете са живели 5,3 млн. души или 73 на сто от населението, а в селата -1,9 млн. души, или 27 на сто от населението на страната. За първи път в демографската история на България населението на селата пада под 2 милиона души. Това сочат обобщени данни на НСИ за демографските тенденции в страната, съобщи БТА.

Безработните в българските села през миналата година са били 125 хиляди, като там коефициентът на безработица надхвърля 16 на сто, отчита националната статистика.

Обобщени данни на Евростат за безработицата в селските региони на ЕС показват, че най-висок процент безработица в селските региони на ЕС е бил регистриран в Испания - 17 на сто. Двуцифрено число на безработица в селски райони на ЕС е било отчетено още /освен в България/ - в Естония, Ирландия, Гърция, Латвия, Литва, Словакия и Унгария.

Според данните на Евростат - около 112 млн. души в ЕС обитават селски райони, но земеделският труд в ЕС-27 се оценява през 2012 г. на 10,1 млн. работещи единици.

Една работна единица се равнява на едно лице, работещо на пълно работно време цяла година, уточнява анализът.

Данните на европейската статистика отчитат, че през миналата година приблизително с една четвърт е намалял
броят на хората в ЕС, които се занимават със земеделски труд в сравнение с предходното десетилетие.

Най-голямо общо намаление на заетостта в селскостопанското производство е отчетено в Словакия - минус 59 на сто и Естония - минус 56 на сто. Заетостта в селското стопанство е намаляла с приблизително 30 на сто още в България,Латвия, Румъния, Чехия, Унгария, Гърция, Швеция и Дания.

Единствените страни в ЕС, които отчитат увеличение на селскостопанския им труд за последните 10 години
са Малта - ръст с 14 на сто и Ирландия - ръст от 5 на сто.

Анализът отчита също и миграцията на населението към селските райони в ЕС, като най-значим прираст на
населението в преобладаващо селски региони е регистриран в Белгия /8 на хиляда/ и Франция /5,3 на хиляда/. Франция отчита и най-значим ръст на население, което живее в предимно селски райони - 19,5 млн. души. Други страни със значителен брой от  хората, които живеят в селски райони са Ирландия, Чехия, Полша и Словакия - с приблизително една трета селско население.

От друга страна най-голям спад на населението в селски райони е регистриран в Литва и Латвия - минус 20 на сто.
За България Евростат отчита спад на населението в селските райони от минус 10 на сто.

През миналата година в преселванията между населените места в България са участвали 82 250 лица, като най-голямо териториално движение е регистрирано по направлението "град - град" /46,5 на сто/, показва справка на НСИ. Значително по-малки по брой и относителен дял са миграционните потоци по направлението "село - село" - 9,4 насто. Относителният дял на преселилите се от градовете в селата е 21 на сто и е по-малък, отколкото в обратното направление - "село - град" - 23,0 на сто.

Към края на миналата година населените места у нас са били 5 278, от които 257 са градове и 5 021 - села.
Разпределението на населението по населени места в края на годината е резултат от неговото естествено и механично движение, а така също и от административните промени в селищната структура на страната, показват данните на НСИ.

Към края на 2012 година населените места у нас без население са били 172. Най-голям брой населени места без население е имало в областите Габрово, Велико Търново и Кърджали, а в около 1 100 български села живеят от 1 до 49 души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
0
 
! Отговори
Не го знам преди 10 години
Ами къде ги търсите хората от селата в селата бре?Питайте Жельо Желев къде отидоха, и как селата паднаха под 2 млн. , а София вече стана де да знам то идваме вече на 3млн.Тука го превърнахме като древна Гърция.Градове държави!
67
0
 
2
 
! Отговори
bashkolio преди 10 години
Пълното безхаберие на управляващите към нуждите на българското село доведе до тази мрачна статистика и лошото е че, това е само началото!На никой не му дреме за селото!Как да се развива българското село като на човека който е отговорен за това - кмета на населеното място му са вързани ръцете - че и краката!Тези хора са оставени в повечето случаи сами да се справят с проблемите си!Общините реват за децентрализация но до ниво - община- на долу не!
66
0
 
1
 
! Отговори
Сс преди 10 години
Селата с *** население са два типа тук. Едни са пълна мизерия, а други - с големи къщи, с разни богаташки джунджурии и скъпи коли пред тях. Последните са алоджийски.
65
0
 
2
 
! Отговори
Сс преди 10 години
Моля първо, никой да не ми чете коментара с лоши задни мисли.В Североизточна България селарта с предимно българско население са почти пусти - младите са или в града, или в друга държава; няма деца из улиците. В селата с турско население е оживено, свежи сгради, улици, пълни с чисти деца, наоколо кипи от земеделие; младите остават да се грижат за старите, а заминаващите в чужбина са малко - предимно сезонно на ягоди.
64
0
 
0
 
! Отговори
ОВЦА преди 10 години
Ужасно неграмотни хора и прости човека от село ви го каза.
63
0
 
4
 
! Отговори
иван преди 10 години
ние така наречените граждани и тоя по долу където пише офци Но живее в града и ще става икономист или IT а мозъка му е по малък от на офца ... Не виждам нищо лошо да се живее на село събота и неделя всички сме там или на планина или на риба ...
62
0
 
10
 
! Отговори
ДАДа преди 10 години
Митю Хайдутина!Просто не знаеш колко си прав!Селата обезлюдяват точно от *** напаст,а не от безработицата!Всички къщи са преровени и разбивани по няколко пъти.Оплакванията и жалбите до полицията отиват в коша,а ако случайно хванат някой ***-той е пуснат и прибавя още висящи дела в досието си.Няма държава,няма полиция,няма СЪД!Има безнаказано поведение на *** и геноцид за българи.Затова пустеят селата,не от безработица!
61
4
 
2
 
! Отговори
div selqnin преди 10 години
otivaite na selo da kopate sgan bezpolezna SMYRT za GERMANCITE i INGILIZITE
60
2
 
24
 
! Отговори
МИТЮ ХАИДУТИНА преди 10 години
АМИ ВРЕМЕ Е НАИ-СОЦИАЛНАТА ПАРТИЯ ДА ДАДЕ ПРИМЕР И ДА ЗАПОЧНАТ ДА ЖИВЕЯТ НА СЕЛО ,ЗАЕДНО С ПРАВИТЕЛСТВОТО.ОЩЕ ПЪРВАТА ВЕЧЕР ОРЕШАРСКИ ЩЕ БЪДЕ ПРЕБИТ ОТ *** А ЖЕНА МУ ИЗНАСИЛЕНА.АКО МИСЛЯТ,ЧЕ ЗЛОСЛОВЯ,НЕКА ПОЖИВЕЯТ 10 ДНИ НАСЕЛО БЕЗ ОХРАНА И ОРЪЖИЕ И ПОСРЕД НОЩ ЩЕ БЪДАТ ПОСЕТЕНИ ОТ РОМИ И РОМЧЕТА.ДРАГИ ПОЛИТИЦИ В БЪЛГАРИЯ ВСЯКА КЪЩА И ВСЯКО БЪЛГАРСКО СЕМЕИСТВО СА ОГРАБВАНИ ПОНЯКОЛКО ПЪТИ-НЯМАЗАЩИТА ЗА ХОРАТА ПО СЕЛАТА И ЩЕ СТАНЕ ОЩЕ ПО-ЛОШО.НЕДАИ БОЖЕ НЯКОИ ДА ЗАКЪСА С АВТОМОБИЛА СИ НА ПЪТ
59
3
 
1
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До prabolgarin Ще се похваля, че съм по-умен от тебе. В каква връзка ми го казваш това, че живееш на село и за петте езика? Като си на село, гледаш ли офци, произвеждаш ли домати? (20-те корена за личната ти салата не се броят)
58
0
 
3
 
! Отговори
Бацо Гацов преди 10 години
До Анонимен, които писа на Анонимен... и добре че премахнаха жителството, за да може и ти да видиш жълти павета, баце. Маре добре, че маанаа границите...та всеки да си иде там дето му е било мястото, ако има снàга..
57
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименЕеех, защо премахнаха жителството... Жабите си знаеха гьоловете.
56
0
 
3
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Скоро градското население ще падне със сто хиляди. Точно толкова ще отидат в затвора доживотно. Това си е природно явление и не се влияе от човешки сметки. После автоматично ще почне да расте селското, а *** да намалява - да се чудиш на прекрасната природа!
55
4
 
15
 
! Отговори
prabolgarin преди 10 години
До ShopМоето мом4е,аз живея в село и пиша,4ета и разговарям на пет езика,ами ти с какво ще се похвалиш.Ако те познавах,можеше да ти дам някой съвет как да направиш малко пари4ки да имаш за бири4ка но уви.Въпрос на време е вси4ки да отиват към селата,но място не oстава ве4е.Да си жив и здрав и когато пръднеш с извинение,попитай съседа дали те е 4ул или като правиш сеkc с приятелката си.4ао.
54
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А повече от жителите на селата са ***, такаче в България има не само някакви си 300 000 *** а най малко милион ***. Единствените млади по селата са циганчетата.
53
1
 
9
 
! Отговори
DO TURK преди 10 години
ami ti si gledurkai nehstata v istanbula nashite gi ostavi na nas rezan:)anadumnu
52
14
 
13
 
! Отговори
турк преди 10 години
Вие *** (българите) световната конспирация я знаете, обаче собствените си проблеми не ги виждате, които къде, къде са много по- сериозни.
51
0
 
9
 
! Отговори
NEZNAEN преди 10 години
ILI KORUPIRANI DEPUTATI NIAMA DA IMA BALGARIA TOVA E JALKATA ISTINA 6TE OSTANAT SAMO *** ZA KOITO NIAMA ZAKON A SAMO SOCIALNI POMO6TI I PREVILEGII OT EVROPEISKIAT SAYZ 4E SA MALCINSTVO
50
0
 
7
 
! Отговори
NEZNAEN преди 10 години
OTKAKTO DOIDE DEMOKRACIATA V NA6ATA DARJAVA PO ZLE STAVA PO XUBAVO NE SAM VIDIAL RAZPRODADOXA VSI4KO S TAKA NARE4ENATA PRIVATIZACIA ZAVODI TEXNIKA DAJE I SELSKITE NAVESI ZA SLAMA ZAMINAXA ZA GARCIA ILI TURCIA VSI4KO SE RAZRU6I NIKOI NI6TO NE POSTROI ILI NAPRAVI NE6TO ZA NARODA EI ZA TOVA RE6IX I IZBIAGAX V 4UJBINA ZA DA NE GLEDAM NA6ATA MILA RODNA KARTINA NA RAZBOINICI OT RANG NA MINISTAR DO RANG NA MUTRA I AKO PRODALJI TAKA S TOVA NA6E UPRAVLENIE NA PRADAJNI MINISTRI ILI KOROMPI
49
4
 
5
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До NEZNAEN Е, то и сега има работа за офчари, внуците ти не искат ли да гледат по 3-40 Офци?