Руснаци искат да открият свое училище в Бургас

Обучението в него трябва да е по изцяло руска програма
Обновена: 8 сеп 2013 19:49 | 8 сеп 2013 19:49,
229
Руснаци искат да открият свое училище в Бургас
В Бургас може да има скоро руско училище. Снимка: Булфото

След като кризата не успя да уплаши руснаците и те продължават да бъдат най-активните купувачи на недвижими имоти по Черноморието ни, сега братушките са се насочили и към създаване на руски училища у нас.

Идеята не е нова, но доскоро беше само в сферата на формалните разговори, без да има официално запитване. Сега обаче руският бизнес се е активизирал и е входирал в общинската администрация на Бургас искане за изграждането на училище, което да е изцяло по руска програма и преподаването да е само на руски език.

Идеята е учебното заведение да има паралелки в начален и горен курс и да бъде държавно с делегиран бюджет. В резултат на това местната управа в черноморския град е изпратила до правителството на Пламен Орешарски официално писмо с питане какви са възможностите за създаването на такова чуждоезиково училище.

"Вече пристигна отговор от правителството, в който се казва, че все още няма подписана спогодба между България и Русия, която да позволява в страната ни да се провежда обучение по чужда програма.  Външният министър Кристиан Вигенин също е запознат с този въпрос и когато нашата държава даде разрешение, ние ще пристъпим към реализиране на идеята", заяви зам.-кметът по финанси на Община Бургас Красимир Стойчев.

По думите му подобно искане от страна на руския бизнес е логично, тъй като голяма част от чуждите граждани идват тук със семействата си и остават целогодишно.

"Някои от руснаците граждани, които са се установили за постоянно тук, избират местните езикови гимназии, за да могат след това децата им да продължат образованието си в европейски колежи. От друга страна, специалистите, които са дошли в Бургас с мандатни длъжности, предпочитат децата им да учат по руска програма, за да могат след завръщането си в родината, те да продължат обучението си нормално, без да се налага да държат приравнителни изпити или да повтарят годината", каза още Стойчев.

Макар и не официално, по идеята за създаване на руско училище се работи и в Поморие. Статистиката само за последните седем месеца сочи, че руснаците, закупили имоти в черноморската община, са се увеличили с 1000. Така кварталът, получил името "Малката Москва", наброява вече 5000 собственици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още по темата: Бургасруско училище
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
1
 
3
 
! Отговори
frtg преди 10 години
до 155:ПроверихБългарско училище Васил Левски във Франкфурт на Майн, Германияучебната му програматук някаква Людмила Шнайдер събрала 2 жени да преподават само български език малко в определени часове до 4-ти клас. Повече прилича на читалище. И за това иска такса от 342 до 486 ЕВРО/годишно според класа.А *** искат большая школа и българите да плащат русначета (и малко българчета) да учат на руски, и ще искат високи заплати за руснаци-учители. Ще плаща Бургас.
180
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И турско непременно.
179
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Златен лъв, българското си го имаш и гледаш във всеки български град. 500 години под турско робство не е изчезнало, няма да изчезне и сега.
178
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Одисей 1, в такъв случай проблемът не е в това, че руснаците иска училище, а в това че ние не искаме същото. Те си пазят тяхното, а ние нашето не!
177
5
 
2
 
! Отговори
ха ха ха преди 10 години
първо аз съм противоположност от понятието каето си дал , млад съм и професията ми е силова в която съм мноого добър, после комплексиран *** като теб който по цял ден виси пред екранчето доста малко неща може да знае от това което се случва навън. и като към *** като теб се изразявам доста уважително, остави жалките си познания за пред гей дружинката ти защото това единственото место в което можеш да намериш разбиране..
176
1
 
0
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 10 години
До Анонименмлъкни ти пък ве локумджия,ама от саркисяни
175
6
 
0
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 10 години
До EдинА бе аланколу ние сме били съюзници с германците ,*** недодялан къде си чел пак между редовете и после сме дали *** на руснаците ,защото сме видели ,,зора" както винаги продажни .Чел ли си за бомбардировката над софия от американските ввс *** такъв.Когато бяхме с Русия всички бяха добре и работа и пари сега една *** се вихри навсякъде ,а ние сме против образованието на хората ,което обаче за разлика от тях ние нямаме....като цяло (само да уточня)
174
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С риск да ме оплюете и мен ще ви кажа, че български училища има на много места, а не само в България. Не знам за вас, но аз предпочитам руско училище в Бургас вместо новини на турски език по националната телевизия. Кажете, вие какво предпочитате?Искам и да ви попитам, някой знае ли какво означава държавно училите с делегиран бюджет?
173
6
 
1
 
! Отговори
ха ха ха преди 10 години
*** тъпанарков, за литература и пазарна икономика не ми говори най вече за това което е българия тъй като имам доста голям опит с книжарници и от булгаристасн по нещастно книгоиздателство може само да има в някя африканска република, самият аз от години чета в оригинал от западни ируски автори защото точно поради кекавото търсени и елементарници като теб качествена преводна литература няма, айде *** живей си в мишият свят и осттави мисленето на други..
172
8
 
8
 
! Отговори
смях преди 10 години
това лято бях в поморие, в поморие е пълно с руснаци, и *** и българи, там където е руската книжарница е пълна с руснаци , българска такава няма, българинат много не четял/срам/..като гледах руснаците и нащенците естествено е да има руско училище, то в наште освен чалга и простотии друго нищо няма каво да научат, а и като чета отзивите на някои мутанти тука се питам, защо заради такива *** руска кръв се ляла тук, и не трябвало ли просто да си останем в анадола, ...
171
1
 
3
 
! Отговори
алкохолик преди 10 години
До Анонимен А ако те прекарам ще пееш само руски романси.
170
2
 
4
 
! Отговори
пю преди 10 години
хубави хора са.досега като съм си поискал от рускиня не ми е отказала
169
8
 
4
 
! Отговори
Някой преди 10 години
Ей, страшно племе сте това българите. Племе е най-точната дума. Ако пожелаете да откриете такова училище, където и да е и да не ви позволят ще има - оу ама това дискриминация, ау ама как така, подиграват се с нас. То вие за това си плачете. Съжелявам, че се прибрах в България, защото хората са толкова смешни... И ако решите да почвате и мен да плюете - мога по всяко време да се върна в Канада. Това го казвам на пишман патриотите, нещастници.
168
7
 
7
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 10 години
До АнонименТи си едно арменско ***,тоя народ е спасил нашия българският народ от османската империя от фашизма ,забравихте ли недоволни *** такива .Ако не беше Русия надали щяхме да сме самостоятелна държава,а и хората отварят училища какво лошо има в това .Само някой *** може да бъде против,поклон пред тия хора които ценят образованието си ,а не като нас да се превръщат в неграмотници които не могат да четат и пишат български ....и то българи ...за малцинствата да не говорим.
167
2
 
12
 
! Отговори
жоро преди 10 години
само ако искат бартер - ние им правим училище - те си вземат Станишев..
166
1
 
8
 
! Отговори
Катон преди 10 години
До ЕлиВ статията пише да бъде държавно с делегиран бюджет. Имаме вече държавни училища. Ако не им харесват, да си направят частно. Още по-интересно е колко от мераклиите за руско училище са с българско гражданство, та да имат претенции как да си изразходваме бюджета.
165
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 192,Вече има 2 български училища в столицата на Кипър ,а общо на острова са 6 !!!Руските училища в Кипър са също 6 ... :)
164
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така се започва - първо свое училище,после свой кмет,мин.председател, президент и накрая - къде сте български слуги да ми лъснете ботушите.
163
13
 
28
 
! Отговори
Ели преди 10 години
Не мога да разбера защо се възмущават някои. Създаването на подобни училища е рутинна практика по света, когато се съберат достатъчно ученици от дадена чужда страна. Много хора сигурно не знаят, но в София отдавна има арабско училище , англо-американско (тук не става въпрос за Американския колеж), в което учат децата на повечето дипломати, за френско не съм сигурна. Предполагам, че то няма да е финансирано от нашето министерство, а от руското. Въпрос на договаряне
162
3
 
12
 
! Отговори
amina преди 10 години
За информация, в софия съществува от много години т.н. руско училище по руска програма.