Запорираха сметките на община Банско заради дълг от 800 000 лв.

Постигнато е споразумение за разсрочено погасяване на паричното задължение
11 дек 2013 17:19, Анисия Иванова
2
Запорираха сметките на община Банско заради дълг от 800 000 лв.
Община Банско. Снимка, архив: Булфото

Община Банско е била сюрпризирана неприятно преди Коледа със запор от петък на банковите сметки заради старо задължение от около 800 000 лева.

Това съобщи днес кметът на общината Георги Икономов на пресконференция по повод подготовката за откриването на новия зимен туристически сезон в пиринския курорт на 14 декември, събота, предава БТА.

В края на пресконференцията стана ясно, че е постигнато споразумение за разсрочено погасяване на паричното задължение, предмет на принудителното изпълнение, и че разпоредените запори върху банковите сметки на длъжника могат да бъдат отменени.

По думите на Икономов случаят е започнал през 2002 г., когато благоевградска фирма е спечелила поръчка с конкурс да прави пътя от Добринище за хижа "Гоце Делчев".

Строително-монтажните работи се възлагат, без да е подписан договор с фирмата, и тя започва работа по настояване на тогавашния кмет веднага след обявяването й за спечелила конкурса, каза Икономов.

Фирмата извършва определените дейности за около 300 000 лева, като е имало и обжалване от втората класирана в конкурса фирма, макар и извън законноустановения седемдневен срок. В крайна сметка, заради липсата на договор, общината отказва да плати за свършената работа, обясни Икономов.

До 2006 г. тази фирма се опитва да си получи парите и след седемгодишна история по инстанциите по заведеното дело общината е осъдена да плати пълния размер на иска на фирмата с лихви и разноски - около 795 000 лева.
Кметът Икономов заяви, че се консултира с юристите на общината дали има вариант да се заведат дела, за да се потърси отговорност, включително и наказателна, от хората, които са ощетили общината.

По думите на Икономов летният туристически сезон в Банско тази година е бил много силен, очакванията са и зимният да бъде много добър.

"Докато преди година-две туристите през лятото бяха 10-15 процента от всичките, тази година те са между 30 и 40 процента от общия брой. Засилва се туризмът в планината, всяка  година все повече се утвърждават и летните фестивали, какъвто е джазфестивалът.", каза кметът.

Според статистиката тази година Банско е посетен от около 600 000 туристи, съобщи Икономов, като две-трети от тях са чужденци, а една трета от всички туристи са пребивавали в Банско през лятото.

Той поясни, че няма ясна позиция и решение по въпроса за изграждане на втора кабинкова въжена линия от Банско до скицентъра, независимо от всички действия, най-вече законови, предприети от местните власти и представителите на туристическия бранш, както и след получените обещания за разрешаване на проблемите на скизоната от представители и на сегашното правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще изсече горите около пистите и ще ги върне, не я мислете тази Община.