Всеки четвърти наш висшист работи в чужбина

1/3 от завършилите ВУЗ заемат позиция, отговаряща на образованието им
25 мар 2014 20:27,
114
Всеки четвърти наш висшист работи в чужбина
Снимка: Булфото, архив

Всеки четвърти от завършилите висше образование в България работи в чужбина. Това коментира ръководителят на Националния център за оценка на компетенциите към Българската стопанска камара Томчо Томов пред експерти от Националната референтна мрежа по проекта „Разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите на работната сила по браншове и региони”.

"Едва 30 на сто от завършилите висше образование работят на позиция, която изисква завършенето от тях образование. Получава се парадокс – образователната система не подготвя необходимите кадри за икономиката, тя създава безработни”, коментира Томов.

70 на сто от завършилите висше образование започват работа най-често в търговията, преработващата промишленост и услугите, са изводите от проекта на БСК.

По думите на Томов България се държи като богата държава, която изнася висококвалифицирана работна ръка в чужбинa. 

„В същото време голям процент от младите хора не работят, а разчитат на издръжка от родителите си, които най-често подпомагат семейния бюджет от чужбина. Около 40% от младежите без работа са потомствено безработни, което означава, че и родителите им също са без образование и доходи“, допълва Томов.

Необходимо е да се прави системно проучване точно какви кадри са нужни на бизнеса и през какъв период от време те трябва да подобряват и развиват уменията си, така че да са конкурентоспособни на пазара на труда.

Изследване на БСК показва, че жизненият цикъл на компетенциите в ИТ сектора е само 4 години, в инженерните специалности – 7 години, а за финансистите – 9 години. Един IT специалист се деквалифицира най-много за 4 години, ако не поддържа знанията си актуални. „Нещо повече – докато един студент по „Информатика“ стигне до трети курс, наученото от него в първи курс може вече да е остаряло“, каза Томов.

При инженерите професионалните компетенции остаряват най-много за 7 години. Без допълнителни усилия за поддържане на професионалното ниво финансистите излизат от трудовия пазар за 9 години, показват още резултатите от проучването.

Проблемите при заетостта и безработицата започват още от средното образование, което все по-малко успява да подготви учениците да продължат да учат в университет и да ги мотивира да се реализират в областите, необходими на икономиката, свързани с математика, физика, химия, инженерно-техническа подготовка. Затова има и липса на кадри в определени професионални области.

Около 55% от безработните нямат завършено средно образование, допълни още Томов.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
3
 
! Отговори
perversia преди 10 години
bg proizvejda non stop kadri "publichna administracia i pravo" - bravo!:)))))ima mega visok rast na bg admin proizvodstvo pod shapkata na bg cental admin! bravo! :)))))i visoki bg zaplati - po 10 chasa rabota 25 dena za 140 evro(bg lev e zavarzan zdravo!) neto!s evropeiski tseni v bg magasinite.:(((((((((((((((((((((
88
0
 
2
 
! Отговори
INTERPOL преди 10 години
Да си купиш висшеПрез последните години България беше разтърсена от куп скандали с фалшиви дипломи. Това обаче не е чисто български феномен. В много университети в Босна може да се завърши "турбо висше" - стига да имаш достатъчно пари.dw.de/%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B8-%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B8%D1%88-%D0%B2%D0%B8%D1%81%D1%88%D0%B5/a-17538625
87
0
 
2
 
! Отговори
умен преди 10 години
и аз така!България на българите - Европа на европейците!
86
0
 
11
 
! Отговори
... преди 10 години
Бългрия ,ако ородължи по същия начин ,всичките завършващи ще заминат !!!
85
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Управител на магазин бруто 1000 евро в България, управител на същият магазин в Германия /начална заплата 2400 евро/, мияч на чинии в Германия минимум бруто 1500 евро + безплатна храна. *** дано нашта управия скапана.
84
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
имам познати и висшисти и без образование, които работят в Англия и САЩ, да вземат от 4 до 16 000 лв месечно, но сравнено с техните колеги (които са местни) това е горе долу на половината което трябва да вземат.доколкото си говорим, по-скоро са останали там не защото трупат богатства, а заради по-различни лайфстайл както му казват. Истоната е, че тук е трудно, но хората които правят там яко кеш не са случайни (както и тук). В повечето случаи бачкат по 12ч. на денонощие
83
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз явно съм от обратната страна, завърших в чужбина и се върнах да живея и работя в България...
82
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
от всички ПРАЗНИ приказки на статистици, икономисти, политолози, анализатори, политици, ръководители, стратези, леви, десни, центристи, русофили и русофоби, синдикати, 'бизнес' сдружения, съветници, експерти и прочие ***, за 25 години разбрах само едно - промяна у нас чрез тиха революция и плавен преход няма да има! Не помагат подписките, митингите, жалбите, гладните стачки, умуването, сълзите, смс-ите, кампаниите или изборите! По-зле сме от африканските и латински квази-държавици!
81
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако си в политиката, няма значение какво си завършил - физкултурници са полицаи, инженерите - директори; лекари въртят фондации, спортисти коват 'закони', философите са хидроинженери, а учители - крупни консултанти. И ако преди младите се лъжеха да учат 5-6 години висше у нас, за да станат продавачки и сервитьори тук или в чужбина, сега вече още на 18 години директно заминават на Запад. Даже и *** вече не искат да стоят в тази ***.
80
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Едва 30 на сто от завършилите висше образование работят на позиция, която изисква завършенето от тях образование. Получава се парадокс образователната система не подготвя необходимите кадри за икономиката, тя създава безработни...Toчно обратното!!! Селската 'икономика' на *** има свободни работни места за 10% от населението си и прави всичко възможно да изгони последните останали млади в чужбина. Тези 30% млади не работят по специалността не заради образованието си!
79
2
 
14
 
! Отговори
От Близкия изток преди 10 години
Привет на младежта от България. Аз съм електро инжинер и работя в близкия изток като началник на електротехническия отдел на голяма компания. Нуждаем се от добри електро инжинери за нашите кораби. Даваме годишна заплата 47,000 $. Плава се 3 месеца на кораба и 2.5 месеца си в отпуск. После цикъла се повтаря. Младежи, завършвайте за инжинери, учете английски и идвайте. Инжинер гладен не е останал по света. Оставете комунистите пенсионерите и *** да вегетират в България. Бъдещето е пред вас.
78
0
 
4
 
! Отговори
georgi.ishkitiev преди 10 години
Работа си намират програмистите, строителните инженери и другите специалности покраи строителството, докторите и правистите. И то най-добре да е от хубав университет. Иначе икономическото образование е станало като средно. Държавата трябва да подпомага промишленоста. В момента най-много пари въртят земеделците и строителите, на тях не им трябват висшисти, а бачкатори :).
77
2
 
21
 
! Отговори
. преди 10 години
И аз съм от тези хора . Завърших в България ,отидох в Англия и сега изкарвам достатъчно за да си позволя лукса "семейство" .
76
3
 
22
 
! Отговори
ак преди 10 години
няма да позволя децата ми да хрантутят електората на БСП. ПО-ДОБРЕ на скайпа, далеч от мръсните, долни апаши от БСП, галевци, станишевци, маноловци и вся остала *** и платени бсп-***
75
1
 
15
 
! Отговори
бабата преди 10 години
До Анонимен 82Точно така е! Да не ти пука кой какво мисли. Нали знаеш -всяка коза за свой крак! И аз не работя отдавна за тези убийци. За мен са такива-не физически, а още по-страшно- Морални! Заради тяхното алчно и ненаситно око /има притча за алчността/ сме на това дередже.
74
0
 
11
 
! Отговори
баба преди 10 години
До Бил ГейтсЕвалла пич! Как го направи, дай идея, само да не е с прахчета
73
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 76Не се притеснявай за родителите ни пич, те комунистите им осигуриха старините - и двамата са погребани вече. Скриха за Чернобил, дадоха парите дето трябваше да отидат в здравеопазването на ХИДРОИНЖЕНЕРА, заменки, приватизации, беднотия, глад, инфлация, смърт... Да изброявам ли още? А за живите - те са се погрижили за СЕБЕ СИ. Работили са по над 40 години! АЗ ЗА ХОРАТА КОИТО ОГРАБИХА БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА РАБОТЯ! Ти ако желаеш храни убииците на родителите ми, аз няма да храня БСП.
72
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АКНе допускам, че смяташ младите хора, които са избрали България пред чужбина, за "МЪРТВИ"?
71
5
 
11
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 10 години
А аз не съм висшист и не работя в чужбина. И пак съм си доста богат. А започнах от едно гаражче.
70
5
 
20
 
! Отговори
ak преди 10 години
До Анонимени аз съм една от майките, която чака на скайпа. И двете ми деца са ВЪН от България!!! от държавата България. ЗА ДА ГИ ЗАПАЗИМ ЖИВИ!!!!!Предпочитам на скайпа, отколкото тук на мобилния!!!!!