Лекари алармират: Няма евтини лекарства за лечение на епилепсия

Близо 50 хиляди са болните у нас, 30 хиляди са деца
26 мар 2014 15:04, Анисия Иванова
7
Лекари алармират: Няма евтини лекарства за лечение на епилепсия
Снимка, архив: Булфото

На българския пазар липсват три евтини и ефикасни медикамента за лечение на епилепсия, които се използват основно срещу болестта при малки деца. За това алармираха лекари специалисти по време на дискусия, посветена на днешния Световен ден за осведомяване на хората за епилепсията.

Проф. Иван Литвиненко, завеждащ Клиника по детска неврология в столичната Специализирана болница по детски болести, каза, че поради липса на лекарства се налага родители на болни деца да ги внасят от други държави в по-големи количества, което е незаконно, но засега няма друго решение на проблема.

В страната ни няма регистър на болните от епилепсия, но се смята, че те са близо 50 хиляди, като 30 хиляди от тях са деца, каза доц. Петя Димова от Националния център за хирургия на епилепсията, цитирана от БТА. По думите й 10 хиляди от случаите на епилепсия започват в бебешка възраст.

Клиничната пътека за лечение на епилепсия е другият проблем според лекарите. Цената й е близо 300 лева, което е крайно недостатъчно. Те настояват тя да достигне поне 700 лева.

Лекари и родители поискаха да се създаде национална програма за лечение на тежките резистентни епилепсии, да се обучат диетолози за внедряване на кетогенната диета при лечението на болните от епилепсия. Сред проблеминте те изтъкнаха това, че Здравната каса не реимбурсира лечението с тази диета и поискаха да се открият дневни социални центрове за болните деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
изкривен прочит преди 10 години
Лекарите когато спрат да вземат пари, тогава може да започнем да ги слушаме.По-честна позиция би била да алармират, че у населението няма достатъчно пари за здраве! Но кой ли иска да застава с лице срещу проблемите и да ги решава вече. Всичко стана празнословие и вятър.Само се запитайте кой ще издържи ако допуснем, че наистина продава лекарство / или каквото и да е без пари? И ако издържи, колко време ще издържи?Но това е за истинското пазарно мислене, не за посткомунисти, оргабващи народа си
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Важното е да има пари за комунисти, ***,полиция и кокошките да са щастливи. Защо са ви лекарства?
5
0
 
9
 
! Отговори
Д-р Ху преди 10 години
Целта е евтиното и ефективно лекарство да се замени със скъпо, което не решава проблема."Здравеопазването" отдавна е БИЗНЕС. Не са нужни здрави хора, а болни, които си плащат "данъка" всеки месец.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Истината е че няма излекуван човек от епилепсия,защото та не се лекува !!
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само да попитам СПЕЦИАЛИСТИТЕ ,колко болни ат епилепсия сте излекували ????
2
1
 
3
 
! Отговори
БКП преди 10 години
Няма пари за глупости, важното е белене и южен поток. това е платена статия на американци и евреи, електорате не им се вързваи-знаеш за кого да гласуваш и какво са казали врачките
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей еничари,да мълчите !!