България е пример за толерантност между вярващите

Митрополит Дометиан: Тези дарове са плод на Христовата проповед за любовта
Обновена: 21 апр 2014 08:07 | 21 апр 2014 08:02, Анисия Иванова
142
България е пример за толерантност между вярващите
Митрополит Дометиан. Снимка БТА

България е пример за всички народи за толерантност между вярващите и това е основание за мирното наше съществование повече от сто години в свободна България. Това каза в интервю за БТА митрополит Дометиан, отправяйки своя Великденски благослов.

"Наред с Великия празник на Христовото възкресение, тържеството на живота, свободата, правдата и радостта, българският народ, и по специално българският парламент, чества 135 години от Търновската конституция, която е основният закон на възкръснала България", заяви той.

"В нея още е залегнала и мисълта, идеите за справедливост към всяко човешко същество - независимо от неговия майчин език, вероизповедание и народност. И е казано, че който прекрачи границите на свободна България, да се чувства достоен гражданин на своята държава и страна", допълни митрополит Дометиан.

По думите му това предполага, че "всеки в нашата мила Родина майка България е ощастливен да живее според правилата, закона и традициите на своята народност, вяра и политическо убеждение".

"Но те не са дошли така даром за човека, те са плод на Христовата спасителна проповед за любовта към Човека, даже към враговете, за взаимно опрощаване, ако съгрешим един към друг, и да вървим напред един за друг, да градим здраво общество на справедливостта в името на това, че сме Божии чада, защото всеки роден на тази земя е чадо на Бога, независимо от своя език, народност и вероизповедание", посочи митрополитът.

По щастливо съвпадение на календарните дати тази година сме ощастливени православни, католици, протестанти, всички християнски вероизповедания и честваме в един ден светлото Христово Възкресение.Тябва да се възползваме от този дар на Бога, когато всички ще прославяме неговото Възкресение, да помислим един за друг, да бъдем единни в любовта, отбеляза митрополит Дометиан.

"Нека се стараем да възкресяваме в мислите и сърцата си онова що е чисто, светло, братолюбиво и достойно за изграждане на нашето лично, семейно и обществено добруване като верни и достойни граждани на скъпата ни Майка - Родина България", каза митрополит Дометиан.

Митрополит Дометиан заявява:" На всички от все сърце молитвено желая: в здраве, бодрост и крепки сили, да бъдем озарени от незагасващата светлина на Възкръсналия Христос, за да пребъдва в сърцата ни Неговия спасителен поздрав:"Мир вам! - Радвайте се!" Христос Воскресе! На многая лета! С неизменна във
Възкръсналия Христа обич и благословение!" Възкръсна Христос и животът тържествува - да бъде нашият Пасхален и жизнеутвърждаващ празничен девиз, каза митрополитът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
0
 
! Отговори
БРАННИК преди 9 години
Наистина, България е една от най-толерантните държави спрямо религия и вярвания на хората. Дано това ни е от полза...
123
1
 
0
 
! Отговори
!!! преди 10 години
ne komentiram
122
2
 
4
 
! Отговори
аяя преди 10 години
Трябва да се борим с политическата коректност която ни налагат. Трябва да им покажем на наглите *** кои са и къде им е мястото. Трябва да ги спукваме от подигравки, смехът лекува! Едно време изразът "*** работа" и играта"развален телефон" бяха "арабска работа", а "арабска мутра" означаваше "съмнителен човек".В момента ни набиват в главите лъжи, че тия маймуни са французи, и че имали заслуги за Републиката кат се били за франци през войните. Да, ама не! *** започва да приижда през 70те
121
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До alah go ebahАх да ви види Тодор Живков от някъде -дупето да ви е яко.
120
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до другия анонименПрав си петролните държави за дело на работници от Азия, Японски ,корейски,руски и американски инженери-арабите са мързеливи,крадливи и мошеници.Личен опит.
119
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До SharkДобре казано Шарк.Така беше.
118
1
 
11
 
! Отговори
Shark преди 10 години
Не само сте лицемерни, което произлиза от религията ви която е такава по същество, но сте и нахални и неблагодарни. Ревете за възродителния процес, а забравихте как при комунизма влизахте в унивреситетите с 3-ки заради т.нар "целеви прием". Така ли беше бе! А хора с успех над 5,50 не можеха да се класират заради вас. И пак неуки останахте, нали ви помня в унивреситета вас, от "целевия прием" що за студенти бяхте. Ама това сте го забравили удобно, нали!!!
117
1
 
8
 
! Отговори
до другия анонимен преди 10 години
Ми горе-долу така излиза. Ние белите стари европейци направихме така, че и у твойто кирливо село да дойдат ток, телефон, вода интернет докато вашите мъже мързеливи *** садяха и димяха наркотици по кафетата, а жените ви служеха за робини. Даже и новите държави на петролните шейхове и те са плод на белия човек, а не на номада камилар дет се гъзи по пет пъти на ден
116
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимени ти явно мислиш, че цялата европейска територия е на баща ти.
115
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прппуснах да спомена, че сте лицемери. Хем не ви се спазват правата и вярата в Европа, хем приождате на талази при неверниците! Нали в Анадола е по-лепо, що не си одите там, вместо да ни налагате простотиите си в собствените ни държави? Вие поговорката"като си в Рим, прави като римляните " май не сте я чували? Май само животинския вой на арабски на ходжата чувате? Почвайте да ядете свинско, че тук е специалитет!
114
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Малка държава, с малки хора, малки мъже, малки пи*шки и големи комплекси.
113
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Невеоятна е наглостта на тези башибозуци-черкезотатари как криворазбраха европейската демокрация и си помислиха, че пак се е върнала Османската империя и пак могат да издевателстват върху "неверниците". Как така не се намери един сред тях да каже, че ислямът не отговаря на демократичните ценности, и че е откакто съществува проповядва омраза и подчинение чреез меча, дискриминация и фашизъм?
112
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
... Възродителниян процес беше есна възможност за мохамедано-*** да напуснат преждевременно комунистическия тоталитарен режим, и те се възползваха. По долно и нахално същество от мюсюлманина няма. То бързо-разплождащо се дяволско изчадие, бактерия обиваща те бавно. Ако бяха по образовани мюсюлманите сигурно нямаше да са толкова назадничаяи, нахални и зли.
111
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
..много-многонда му мислят изразяват антидържавни мнения, който в която и да е друга държава биха им създали големи проблеми. Тези *** търсещи своята идентичност плуят всичко българако и родно и покаЗватнясно, че са врагове на народа. Моля господа мюслмани, прикан вам ви да напуснете хриатиянска Европа и да се заселите в саудитска арабиа, където да си живеете в мир по Законите на шарията и да пребивате забуленитебаи жени с камъни. И престанетв да лъжете за възродителния процес....
110
2
 
4
 
! Отговори
alah go ebah преди 10 години
...на този сайт млади форумни "интелектуалци" със звучни имена като "сюлейман великолепни" и "баязид" и "мехмед завоевателя" обсъждат важни теми за техния "народ": произход на помаците, балканска война и тн. Четейки човек братвежите им се забелязва комплексарщината и фру страцията им на тези млади хора. В желанието им да се разграничат от белия европеец и да намерят своята идентичност, те изразяват носталгия, симпатия и възхвала към неща противоречащи на европейската ценностна система и без ..
109
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Отношението към другите, показва отношението ти към теб самия. Не уважаваш чуждата вяра, не уважаваш и своята. Никой разумен човек не разсъждава и не говори като теб. Много жалко 118 Кой мюсюлманин чу да се подиграва с Исус? Кой мюсюлманин чу да се подиграва с което и да е свято нещо за различните религии?
108
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В опита си да бъда прецизен в квалификация употребих думата лай*на без шифроване и те ми изтриха коментара.
107
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тук съм, но сте толкова нещастни, че вместо да си гледате празника се занимавате с чуждата религия, какво имали право и какво не. На байрям дори и новини не гледам.
106
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой? :)
105
3
 
0
 
! Отговори
за 113 от 108 преди 10 години
Това си е жива похвала! НЕЩО ЗАПЕЦНА, А?