Финансови проблеми грозят 50 общини заради "Околна среда"

Местната власт търси изход на среща с екоминистъра
Обновена: 22 апр 2014 11:08 | 22 апр 2014 10:54, Веселина Йорданова
4
Финансови проблеми грозят 50 общини заради "Околна среда"
Снимка: архив, БулФото

Финансови корекции за 129 млн. лева заради новооткрити нарушения при обществени поръчки по проекти са наложени на близо 50 общини от управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда".

Последствията ще бъдат повече от катастрофални, заяви зам.-изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Емил Савов пред БНР.

Още по темата
Според него има риск проектите да не бъдат изпълнени заради невъзможност да се запълни финансовият недостиг, който се изземва като корекция.

Савов смята, че това застрашава както програмата като цяло, така и желанието на общините въобще да кандидатстват през следващия програмен период.

„Виждаме крайно необосновано решение на управляващия орган, който, в опита си да изчисти своя имидж, прехвърля по най-недалновиден начин проблема там, където той не съществува“, коментира той.

По думите му през ноември от сдружението са получили уверение от министъра на околната среда, че ще получат списък с общините, в които има проблеми, но диалог оттогава нямало. Общините са били изненадани с писма през миналата седмица.

Една от общините, на които се налага финансова корекция, е Стралджа. Кметът Митко Андонов каза, че преди великденските празници са получили писмо с едно изречение, в което от управляващия орган по програма "Околна среда" информират, че е наложена корекция за проект, изпълнен преди 2 години.

Става дума за техническа помощ за проектиране на канализация и водопровод на село Зимница. По думите на кмета той е изпълнен, проверяван и разплатен. „Сега получавам 25%, което представлява 77 хиляди лева корекция“, разясни Андонов.

Правилата на ЕС позволяват управляващият орган да налага корекции 5 години след изпълнението на даден проект. „Но начинът, по който това става, без възможност да се реагира, това е повече от безпрецедентно“, коментира Емил Савов.

Той съобщи, че за утре е насрочена среща между представители на НСОРБ и екоминистъра Искра Михайлова.

„Категорично ще възразим по избрания подход, който е направен, без да се съгласува и да се измери неговото влияние и финансово отражение. В крайна сметка ще се окажем в безумната ситуация да има един финансов ресурс, който, за да не го загубим, трябва да бръкнем в местните данъци и такси, за да покрием корекциите. За голяма част от общините това ще е невъзможно“ заяви Савов и допълни, че ако този подход не се преосмисли, ще се стигне до финансова несъстоятелност на тези общини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
0
 
! Отговори
хисаря преди 9 години
А кой наложи финансовите корекции... ГЕРБ, *** мръсни
2
2
 
8
 
! Отговори
?!?!? преди 9 години
Браво на "експертното" правителство което успява да реши всички проблеми ! ОСТАВКА НЕКАДЪРНИЦИ !!!
1
0
 
11
 
! Отговори
Факт преди 9 години
Масовата корупция на кметовете и общинските съветници, ще доведе до фалит някой общини. Напълно закономерно !!!