Евакуирани хора и скъсани мостове във Видинско

Висока приливна вълна наводни видински села
Обновена: 24 апр 2014 14:04 | 24 апр 2014 10:12, Анисия Иванова
16
Евакуирани хора и скъсани мостове във Видинско
Река Огоста. Снимка, архив БТА

Голяма приливна вълна е наводнила тази нощ села във видинската община Ружинци. През нощта са били евакуирани хора, високите води са скъсали мостове, водопровод, има наводнени къщи и мазета, отнесени са автомобили. Най-големи са пораженията в селата Гюргич и Плешивец. Причина за наводненията са проливните дъждове в областта, в следствие на които реките Гаговица и Лом са излели от коритата си, прелял е общинският язовир край село Гюргич.

Още по темата
Снощи около 23.00 ч е получен сигнал за високи води на реката в с. Гюргич, община Ружинци. Хората са били известени за прииждащата опасност с камбанен звън от местната църква. Към момента на получаване на сигнала в областта е валял проливен дъжд.

Заради тежката ситуация са били евакуирани около 50-60 души. Има наводнени къщи, служители на пожарната са помогнали на възрастна жена и на бременна да напуснат домовете си. Високите води на реката са скъсали два моста и водопровод, който е минавал въздушно над коритото на реката. Към момента водата се е прибрала в коритото си, служители на пожарната са помогнали да се почисти реката, ситуацията се нормализира.

Все още не може да се достигне до стената на язовира край село Гюргич, каза кметът на населеното място Иван Петров, цитиран от „Фокус“. Той обясни, че в момента се предприемат действия с трактор да се стигне до язовирната стена на съоръжението. При преливане на язовира или скъсване на стената има опасност да бъдат залети около 70 къщи в Гюргич, които се намират в ниската част на населеното място, допълни той.

По-думите на кмета на община Ружинци Венцислав Ванков стената на язовира е в добро състояние, а кранът, с който се регулира източването му, е нов. Бил е инспектиран от специална комисия, назначена от областния управител на Видин, която не е установила нередности. Предстои в четвъртък да бъде проверено дали има проблеми със съоръжението.

Към 04.00 часа тази сутрин евакуираните жители на селото са се върнали доброволно в домовете си, защото обстановката се е успокоила. Между евакуираните е имало и малки деца.

Висока приливна вълна е засегнала и село Плешивец, съобщи Менчо Лозанов, кметски наместник на селото. Причина за наводнението са двете реки в селото - Плешивска бара и ръкав на река Лом, които са прелели заради проливните дъждове, продължили и през нощта, каза Лозанов.

Запушени мостове на приток на река Лом в селото е причината водата да излезе от коритото си и да залее къщи. Тя рязко е повишила нивото си тази нощ към 2.00 часа. Водите са отнесли два моста, отнесени са три коли, две ремаркета, нанесени са и други щети, каза той. Наводнени са гаражи, къщи, една паянтова къща е отнесена, каза още кметският наместник.

Той допълни, че всички жители на село Плешивец са евакуирани и няма никакъв проблем. Пожарникари са спасили възрастна жена, която е потърсила спасение от придошлата река върху печката си.

Обстановката от тази сутрин в Плешивец вече се нормализира, няма пробив на язовирни стени или преливане. Хората са се прибрали по домовете. Според Лозанов дъждът, който продължава да вали, може да предизвика нови наводнения в селото.

Екипи на Гражданска защита работят от снощи в пострадалите райони, като днес ще бъде доставена и специализирана техника. От вчера е започнала проверка на състоянието на всички язовири в областта и досега не са установени проблеми.

Разчистен е пътят между Белоградчик и село Ружинци, преминаването през този участък бе прекъснато през нощта заради наводняване на пътя, каза дежурният служител в Областно пътно управление. На пътя е имало около 70-80 см вода, която е нанесла и земя на настилката.

Изпратени са фадроми, които са почистили канавките и водата се оттекла, премахнали са и земната маса от пътната настилка. Преминаването през този участък от републиканската пътна мрежа сега се осъществява нормално. Всички пътища във Видинска област са мокри, на много места вали дъжд.

Най-големият язовир в района е "Христо Смирненски" край село Смирненски, но към момента той не създава опасност. Съществува възможност река Гаговица, която минава през село Гюргич, да повиши допълнително нивото на река Лом. В Община Лом вече е свикан оперативен щаб за оценка на ситуацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Околната среда загива и ако не се ограничи потреблението на горива и въглероден двуокис скоро всичко ще е пустиня.
14
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наводнения стават не от вчера.Има лица, които получават заплати, за да не допуснат да бъде подложен на риск животът, здравето и имотът на хората.Може да е била в добро състояние язовирната стена и кранът да е бил нов, но явно не е изчислено какво точно да се направи в случай на такава приливна вълна.
13
2
 
23
 
! Отговори
аз преди 9 години
Ей сега ще видите един голям социален К*Р от тройната коалиция. ГЕРБ даде пари от партийната си субсидия и за наводненията, и за хора засегнати от земетресенията. К*Р сега за вас, неблагодарни социалисти!Бат ви Бойко ЛИЧНО се озоваваше на място. Гея и куклата Орешко няма да ги видите! Гласувайте пак за БСП, обричайте се на мизерия. Социалистите сте ***, без изключения. Залсужавате си съдбата на мизерници.
12
2
 
23
 
! Отговори
Бивш член на БСП преди 9 години
Вчера небългарина Сатанишев в тесен пиянски кръг в Кърджали е казал:- Дано повече балъци се вържат на моите приказки за благоденствието в бъдеще време и да гласуват за БСП. Аз да си отида в Брюксел пък тука да се оправят както могат. Моника си ме чака и ми е купила хубава къща.
11
2
 
17
 
! Отговори
do 7 преди 9 години
Това не е просто политика отвън, това е от извънземните. Искат да направят българина умишлено ***, защото като дойдат да завземат Земята, българите с техния интелект и невероятна физическа сила ще ги спрат. Това е план, който векове наред се прилага. Господ да пази Земята, ако България продължи да затъва, че няма кой да я спаси после. А американците и ЕС са преоблечени извънземни, които само ни подлъгват да живеем в гнилия Запад. В Колата има наркотици и с пристрастяваме. Страшна работа!!!
10
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Непочистени речни корита, неконтолирани язовири, липса на отводняваща инфраструктура. И малкото инфрастркутура, която има в България не се подържа. Важното е да се смучат здравни и пенсионни пари, пари от винетки и всякакви видове данъци и да се раздават кебабчета в решителния ден.
9
1
 
22
 
! Отговори
бат' Митко преди 9 години
"Евакуирани хора и скъсани мостове във Видинско"Как ги евакуираха тия скъсани мостове?
8
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Причината да не се произвежда нищо в България не идва от ЕС а от тези които ни управляват - внасят *** от света които купуват за жълти стотинки а ни ги продават с 500% надценка.Нарочно унищожиха всичко за да ни накарат да им работим за мизерните заплати. Я Вие дето много ги разбирате нещата се огледайте и се замислете - има ли нещо в държавата което да е уредено като в Германия например?- аз не се сещам ! А иначе много обичам страната - България но изпитвам ужас от държавата !!!
7
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съсипаха природата с тия коли и магистрали.
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЕ такива като теб ,който говорят така за българина са прости А задал ли си въпроса ,защо е така в България.Това е политиката от вън ,нищо да не се произвежда тук за да емигрираме на вън,но всеки емигрант милее за родината си и бащиния дом.
5
2
 
24
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
До *** номер 5Ти от где...знаеш,че България няма да се оправи,да не ти го е казала баба Ванга.Ти ако си...***,народът не е;хайде ходи емигрирай в Гаджалия и не замърсявай форума.
4
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За съжаление България няма да се оправи и да заприлича на европейска държава никога защотомасово народа е ужасно *** и задръстен. Затова тези които имат нещо в главите и искат да живеят нормално предпочитат да емигрират и да не търпят да ги управлява станишев и орешарски.
3
0
 
23
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Нема...страшноо;журналисттките от всички софиййски телевизии вече са...там и ще се изпотрепят да вземат интервюта на...терен.Току вижж,уплашили времето и то...спряло да вали.
2
9
 
24
 
! Отговори
Комунист преди 9 години
Откакто си замина Бай Тошо, ВСЕКИ ДЪЖД - ПОТОП, 5 СМ сняг и вятър с 25 км/ч - природно бедствие.Истината е, че ДЕМОКРАТИТЕ ОКРАДОХА ПАРИТЕ ЗА ИНФРАСТРУКТУРА и затова всеки каприз на природата съсипва хората, все едно живеем в каменната ера.бТИКВУНЯ СИ НАПРАВИ МАГИСТРАЛА ОТ СОФИЯ ДО ВИЛАТА В БАНКЯ, а народа - кучета го яли, в буквалния смисъл, да има откъде да крадат пари Екоравновесие.ВЪРНИ СЕ БАЙ ТОШО,ЧЕ БЕЗ ТЕБЕ ОТ ДЕН НА ДЕНСТАВА ВСЕ ПО-ЛОШОИ ПО-ЛОШО
1
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре е при Орешарски нали?