Пътуването София-Враца с влак - 25 мин. по-малко

Ремонтът на ЖП линията трябва да завърши до средата на лятото
19 май 2014 16:28,
4
Пътуването София-Враца с влак - 25 мин. по-малко
Снимка: архив, Булфото

С направените ремонтни дейности на жп линията София - Мездра, времето за пътуване от София до Враца се е съкратило с 25 минути. Пътуването с влак ще отмема час и 40 минути, посочи днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов във Враца след инспектиране на жп линията.

При спазване на ограниченията дори автомобил не би могъл да измине за по-кратко време това разстояние, коментира той.

Ремонт на линията не е правен от 25-30 години, като сегашният е започнал през 2010 г., посочиха представители на Национална компания ”Железопътна инфраструктура” (НКЖИ).

Ремонтът е финансиран изцяло с държавни средства и се предвижда да бъде завършен до края на лятото.

Жп линията Видин-Медковец-Враца-София би трябвало да е готова до 2030 г., съобщи Христо Алексиев, зам.-генерален директор „Стратегия и администрация“ в НКЖИ.

Има идея цялата линия Пловдив-Свиленград (160 км) да стане двойна, каза още Алексиев. Към момента само 15 км от отсечката са двойни. Турция е готова да ни подкрепи в тази насока.

„Изграждането на инфраструктура се обуславя от трафика. Ако няма голям трафик, няма смисъл от голяма инфраструктура, защото това води след себе си и много поддръжка и разходи“, коментира Алексиев.

В БДЖ няма да има съкращения, а оптимизация, пренасочване на служители от една длъжност към друга, повтори Папазов във Враца. Той коментира, че никога не е казвал, че от холдинга ще бъдат съкратени 700 души, каквито медийни публикации се появиха, нито е споменавал тази цифра.

По-рано днес изпълнителният директор на БДЖ Християн Кръстев заяви пред БНТ, че няма основание да се мисли за фалит на БДЖ и че съкращения няма да има, но в момента тече процедура за освобождаване на пенсионери.

Повече новини от страната четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: БДЖ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Пътуването с влак ще отмема час и 40 минути, посочи днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов във Враца след инспектиране на жп линията. При спазване на ограниченията дори автомобил не би могъл да измине за по-кратко време това разстояние, коментира той."ако пътува през пролома, и с неспазване на ограниченията не би могъл... през Витиня го взимам 1:30 с 15 год. кола, като рядко надвишавам ограниченията при доста повече км път
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Новата жп магистрала София - Ботевград - Враца - Видин през Дунав мост 2 ще взема 250 км за 2 часа и половина.
2
0
 
4
 
! Отговори
Бабанка преди 9 години
До Grom Типично българско мислене имаш. Направо ми се гади от толкова не разсъждаващи хора!
1
4
 
3
 
! Отговори
Grom преди 9 години
Няма как да има трафик и наплив, ако инфраструктурата е калпава и не позволява! Кой ще предпочете да се лангърка от София до Бургас 5 часа с влак, ако с автомобил е 3-4 часа пътя и левовата разлика е в рамките на 10 лв. при 4-*** пътуващи в автомобила!