Предварителни сметки: 22,6 млн. лв. са щетите в "Аспарухово"

Трябва да са 1,5% от БВП на региона, за да се получи помощ от ЕК
Обновена: 8 юли 2014 18:47 | 8 юли 2014 18:12, Анисия Иванова
3
Предварителни сметки: 22,6 млн. лв. са щетите в "Аспарухово"
Снимка: архив Булфото

Готова е първата оценка на щетите, причинени от бедствието във варненския квартал "Аспарухово", съобщи БНР. Главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Противопожарна и аварийна безопасност", се срещна с кмета на града Иван Портних, за да се запознае как вървят възстановителните дейности и каква е стойността по предварително уточняване на щетите.

Още по темата
Разчетите оценяват разходите на 22 604 000, от които 3 604 000 са за неотложните аварийни възстановителни работи, обясни Портних.

Останалите са по действащи проекти, сред които освен възстановяване на инфраструктура има пътища и укрепване на свлачища, на скатове, както и актуализация на проектите за двата отводнителни канала. Тепърва ще се уточнява точният размер на щетите, допълни той.

Кметът на града уточни, че вече са изпратени първите документи до Междуведомствената комисия за възстановяване на щетите под егидата на правителството.

Главен комисар Николов заяви, че ще се направи всичко възможно правителството да се задейства, за да може Североизточният район, където има най-много причинени бедствия, да получи помощ от Фонда за солидарност на ЕК. Той обясни, че по регламент се изисква щетите да са 1,5% от БВП на региона, в случая Североизточния регион.

„Ако докажем, че щетите от бедствието са повече от процент и половина, около 80 милиона лева, тогава е допустимо да искаме помощ от Европейската комисия. Тя, разбира се, няма на 100% да възстанови тези щети, но съвместно с държавата, съвместно с общинските власти да възмездим хората, да планираме превантивни мероприятия, така че да не се допуска за бъдеще това нещо“, обясни Николов.

Заедно с щетите в Търново и Добрич регионът ще кандидатства пред Фонда за солидарност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
batmario преди 9 години
22 мил. щях да ги направя за 6 месеца ако бях депутат и щях да платя щетите.Някоя партия дали искара нещо за гласоподавателите си от Аспарухово?за първото излъгах...
2
0
 
2
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
Костов е виновен, че не са имали отводнителен канал или по-точно не е бил довършен години наред!!!!!
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тя държавата ни има пари. Не е кой знае какво. По 1 фургон и айде чиста работа :)