Човек е със счупен нос след градушката в Монтанско

Разрушени са покриви, унищожена е продукция, има щети по коли
Обновена: 9 юли 2014 11:26 | 9 юли 2014 10:30, Анисия Иванова
3
Човек е със счупен нос след градушката в Монтанско
Къща в монтанското село Владимирово с поражения от градушката. Снимка БТА

Разрушени покриви, унищожена селскостопанска продукция, нанесени щети по автомобили на открито са пораженията след градушката в монтанските села Мърчево и Владимирово. Жител на Мърчево, който е бил на полето, е със счупен нос. Това съобщи кметът на община Бойчиновци Светлин Сретениев, цитиран от "Фокус". 

Още по темата
Градушката в областта е прекъснала и тока в девет селища в региона, в момента повредите се отстраняват.

Кметът разказа, че градушката вчера е продължила 10 минути, а ледените късове са били колкото юмрук. „Лошото е, че една ракета не се изстреля. От Ерден стреляха, а от другата площадка, която е на границата между Владимирово и Бели брег, не се чу нито една ракета. Ако беше изстреляна, това нямаше да се случи в такъв размер”, смята той.

Кметът обясни, че днес е назначена комисия, която започва обиколка на къщите в двете села, за да установи какви са щетите и с какво може да се помогне на хората. Община Бойчиновци ще търси помощ от държавата, но на първо време ще осигури керемиди, за да се покрият пострадалите къщи. Керемидите са съхранени от ремонта на училището и дома за стари хора, обясни Сретениев.

Ледените късове са скъсали жици на далекопроводи в селата Мърчево и Владимирово на община Бойчиновци, Замфирово, Мездрея, Боровци, Бистрилица и Гаганица от община Берковица, в Благово от община Монтана и в два квартала на Монтана, съобщиха от полицията в областния град.

Екипи на ЧЕЗ са започнали веднага отстраняване на повредите. До момента повечето селища вече имат ток, обявиха от полицейската дирекция. В първите часове след падането на градушката екипите на Областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Монтана са реагирали на 16 произшествия. Премахнати са 9 паднали дървета в различни части на Монтана, отстранени са опасно надвиснали предмети, отводнени са сгради и улици.

Видинските общини Белоградчик и Димово също са пострадали от градушки, които обаче са били леки. По информация на Хидрометеорологичната станция във Видин ледената стихия е била придружена с обилен дъжд и силен вятър.

Количествата на валежите са съответно в Белоградчик – 12 л/кв.м, в Димово 14 л/кв.м. Най-много количество валеж през изминалата нощ е паднало в Арчар – 20 л/кв.м.

Във Видин са отчетени 4 л/кв.м, придружени с гръмотевична буря и силен вятър, в Грамада - 5,5 л/кв.м, Каленик - 3,8 л/кв.м, Кула - 2,9 л/кв.м, и Долни Лом - 9 л/кв.м.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко да си признае за какво ходи в САЩ! А това си беше ХААРП на 100%! Баси приятелския огън, баси партньорите, пфу!