Дунав продължава да руши кейовата стена на Русе

Общинският проект за рехабилитация е за около 2 млн. лв.
9 юли 2014 15:08, Анисия Иванова
2
Дунав продължава да руши кейовата стена на Русе
Дунав продължава да руши кейовата стена на Русе. снимка БТА

Пролетното пълноводие на река Дунав продължава да руши кейовата стена на Русе. Това съобщи директорът на общинската дирекция "Обществен ред и сигурност" Спасимир Димитров, който днес огледа проблемния участък, познат на русенци като "Конския плаж".

Кейовата стена е изградена преди повече от 70 години, като до момента не е правена рехабилитация по нея.

"Участъкът започна да се руши след пролетното пълноводие на река Дунав през миналата година, като през тази се вижда, че проблемът се е задълбочил", обясни Димитров и допълни, че растителността, която се е появила в кейовата стена, допълнително отежнява положението.

Община Русе има изготвен технически проект за рехабилитация и възстановяване на съоръжението, като стойността му е около 1 800 000 лева. Целта му е съоръжението не само да се ремонтира, но и да запази сегашния си вид – да бъде каменно, за да не се наруши архитектурният облик на целия район. Предвидено е да се използват каменните блокове, които водата е съборила, и едва около 10% нов камък, обясни Димитров, цитиран от БТА.

"За съжаление, нямаме финансова възможност да го осъществим и най-вероятно ще кандидатстваме пред междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, за да може да се запази това съоръжение, което е необходимо на пристанище "Пристис" и на града", каза Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
0
 
! Отговори
прост човек преди 9 години
е убуу де, като ще се използва наличен там материал и само 10 проц. нов, там труд техника, не знам, ам останалия 1 000 000 за какво е?