"Жълт" код е обявен за пет области в петък

Очакват се бури с градушки и гръмотевици
4
"Жълт" код е обявен за пет области в петък
Снимка: Булфото, архив

„Жълт” код за възможни интензивни валежи и гръмотевични бури е обявил за утре на сайта си Националният институт по метеорология и хидрология при БАН.

Предупреждението на НИМХ-БАН за бури с градушки е за областите Плевен, Русе, Ловеч, Габрово и Велико Търново.

От НИМХ-БАН предупреждават, че на 11 юли в тези пет области ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност, ще има локални интензивни валежи с гръмотевични бури, както и с временно усилване на вятъра и с градушки.

"Жълт" код означава, че времето ще е потенциално опасно. Макар прогнозираните метеорологични явления да не са необичайни, хората трябва да бъдат внимателни, предупреждават синоптиците.

Прогнозата на синоптиците е, че през нощта, главно над западните и централните райони в Северна България, ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Не са изключени и градушки.

Утре с ориентиране на вятъра от запад-северозапад и временно усилване, в страната ще проникне малко по-хладен въздух. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, първоначално в Западна и Централна България, а по-късно през деня - и над Източна. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, като най-интензивни ще са явленията в Централна Северна България.

Главно там се очакват градушки.

Почти без валеж и с най-много слънце ще е времето над южните райони на страната. Максималните температури на повечето места ще бъдат между 26 и 31 градуса; в София - около 25 градуса.

Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за юли.

През деня ще е почти без промяна, като повишение ще започне вечерта.

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици.

Най-интензивни ще са явленията над Стара планина. Ще духа умерен вятър от запад-северозапад, по най-високите върхове на Рила и Пирин - от югозапад. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 17 градуса, на 2000 метра - около 10 градуса.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Чак към края на деня на отделни места там е възможно да превали за кратко. Ще духа до умерен юг-югоизточен вятър, който по-късно след обяд ще се ориентира от запад-северозапад. Максималните температури ще бъдат между 27 и 31 градуса, температурата на морската вода е 24-25 градуса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: градушкажълт кодбури
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
1
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Нашите като започнат да не слагат спирачки за Южен поток и времето дори ще се оправи .)
1
3
 
7
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 9 години
И ПРИРОДАТА РАЗБРА , ЧЕ СМЕ ГРЕШНИ И , ЧЕ НЕ ВЪРВИМ В ПРАВИЯ ПЪТ И ЗА ТОВА НИ НАКАЗВА. ВРЕМЕ Е ДА ОБМИСЛИМ ПОВЕДЕНИЕТО СИ И СПРЯМО НАС ХОРАТА И СПРЯМО ПРИРОДАТА. ДО КАТО ИМА ОРЕЛ, РАК И ЩУКА ЩЕ ТЕГЛИМ ГОЛЯМО ТЕГЛО. И БАБА ВАНГА ГО Е КАЗАЛА. ОБЕДИНЕНИЕ , А НЕ РАЗЕДИНЕНИЕ. СТИГА НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ ДА НИ НАСТРОЙВАТ ЕДИН СПРЯМО ДРУГ.