Превишена скорост – вероятната причина за катастрофата

Папазов: Локомотивът се е завъртял и се е ударил в третия вагон
Обновена: 12 юли 2014 20:36 | 12 юли 2014 18:55, Красимир Ангелов
61
Превишена скорост – вероятната причина за катастрофата
Снимка: Булфото

Висока скорост, с която бързият влак София – Варна е навлязъл в стрелките на гара Калояновец, е една от вероятните причини за тежката влакова катастрофа, при която загина машинист, а 15 души бяха ранени. Това обяви транспортният министър Данаил Папазов пред "Дарик радио".

"Инцидентът е станал на чисто новия участък. Този участък влезе в експлоатация съвсем скоро. Точно на входната стрелка на гара Калояновец. Огледът показва, че пътят е в много добро състояние“, отчете министърът.

Още по темата

По думите му една от причините за инцидента е превишена скорост при навлизане в стрелката. Към настоящия момент има шестима откарани в Стара Загора и четирима в Чирпан. "Помощник локомотивния машинист е в шок, стресиран е", добави Папазов.

"Информацията, която имам, е, че локомотивът се е завъртял и се е ударил някъде в третия вагон, което също навежда на мисълта, че става въпрос за превишена скорост. Все още не можем да кажем нищо. Има компетентни органи, които ще разследват", добави транспортният министър.

Както Dnes.bg съобщи, машинист загина, а 15 души бяха ранени след тежка влакова катастрофа на входните стрелки на гара Калояновец, община Стара Загора. Установено е, че са дерайлирали локомотивът и първите 4 вагона на влака, като единствено последният е останал на релсите.

Във влака от София за Варна са пътували около 160 пътници.

Общо 7 души са настанени в Университетската болница "Проф.д-р Стоян Киркович" в Стара Загора, съобщиха от лечебното заведение.

Сред  пострадалите и настанени в старозагорската болница няма деца. Двама от настанените са в тежко състояние, останалите пет са в добро общо състояние.

Към момента няма нужда от кръв за пострадалите, каза д-р  Пасев от болницата и уточни, че всички пострадали, включително  помощник-машинистът, са на над 43 години

Както Dnes.bg съобщи, машинист загина, а 15 души бяха ранени след тежка влакова катастрофа на входните стрелки на гара Калояновец, община Стара Загора. Установено е, че са дерайлирали локомотивът и първите 4 вагона на влака, като единствено последният е останал на релсите.

Във влака от София за Варна са пътували около 160 пътници.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/stranata/2014/07/12/razsledvame-prichinite-za-katastrofata-obiavi-lazarov.232156
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Ник преди 9 години
Лъжци. Как ще ви изритаме от там където сте.
48
1
 
1
 
! Отговори
ЛУД преди 9 години
НА ЛУД ЛИ МЕ ВЗЕМАТ,СЕГА "ВЕРОЯТНО"ТОЗИ МЛАД ЧОВЕК НА 38 ГОДИНИ Е ЗНАЕЛ,НО ВМЕСТО ДА СВЕДЕМ ГЛАВА И БОГ ДА НИ ДАДЕ СИЛИ,ПАПАЗОВ НИЩИ ПОЛИТИКА ВЕРОЯТНО ЗА ДА ТЪРСИ ПРИЧИНА В УМРЕЛИЯ,ТОЙ НАМА КАК ДА ПРОГОВОРИ,МРЪСНИ ***.
47
0
 
4
 
! Отговори
Дядо Петър преди 9 години
Къде ви отидоха 160-те км/час бе пуйо?Във вашите джобове и в джобовете на приятелчетата ви, разбира се.
46
0
 
3
 
! Отговори
Без лъжи, истината преди 9 години
Господин министър, ако една кола внезапно спре или рязко намали скороста си, следващите ще налетят ли на нея. Естествено ще налетят. Вярното е, че локомотива е "заорал= с изскачането си от релсите, втория вагон се удря в него и се лашка настрани, а третия вагон налита върху локомотшва. Търсете причината, защо локомотива внезапно намалява скороста или изскача от релсите. Не скороста е виновна, а нещото, което въздействува върху колелата на локомотива. Е, може да е липсата на релсова бурмичка
45
0
 
8
 
! Отговори
Аноним преди 9 години
Ние машинистите знаем какви са причините но просто не са за казване... Сега ще прехвърлят цялата вина върху машинистите - просто те винаги това правят за да спестят истините. Крайно време е да се спазват онези многото точки и то без компромис! Знаете за какво говорим нали... защото всички ние ще бъдем вечно виновни или мъртви...
44
0
 
9
 
! Отговори
Някой си преди 9 години
Абе г-н министър, нали това трасе го праим за 160? Кво дирят стрелки за 40 там? Не трябва ли стрелките да са поне за 100? Или за ако турим за 100 нема остане за нас нищо? Ми утре кат мине някой с 160 и стане нещо нали се сещате, че мазалото ще е още по-голямо? Справка Испания.
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АЗТи май не знаеш изобщо какво си коментирал а? това да не ти е леката кола, и да бързаш за някъде?няма такъв машинист, който да нарушава правилата УМИШЛЕНО, защото много добре знае, че това задължително коства или работата му, или живота му!!!! а относно товарните влакове,май и там не си наясно с категоризацията на влаковете...нямам какво повече да кажа. жал ми е за такива като теб...лека му пръст на човека и дано истината излезе наяве.
42
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама разбира се мъртвият машинист е виновен, че е най-лесно. Много се дразня от такива шефове, коото с лекота коментират случилото се и с лекота обвиняват без грам познания да имат!
41
9
 
4
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
ВСЕКИ ДЕН ПЪТУВАМ 40 КМ С ВЛАК ДО РАБОТАТА СИ И СЛЕД ТОВА ОБРАТНО ПАК ТОЛКОВА И ИСТИНАТА Е, ЧЕ ИМА ПОСТОЯННИ ЗАКЪСНЕНИЯ НА ВЛАКОВЕТЕ, ТЪЙ КАТО ЧАСТНИТЕ ТОВАРНИ СА С ПРЕДИМСТВО /НАЛИ ОТ ТЯХ ИДВАТ ПАРИТЕ!/ И ПЪТНИЧЕСКИТЕ ЧАКАТ. ПОСЛЕ ПЪК МАШИНИСТИТЕ ГЛЕДАТ ДА НАВАКСАТ ЗАКЪСНЕНИЕТО И СИ КАРАТ БЪРЗО... ДОРИ СКОРО КОМЕНТИРАХМЕ ВЪВ ВЛАКА, ЧЕ ИМАМЕ УСЕЩАНЕТО ВСЕ ЕДНО СМЕ НА ЛЕТЯЩО КИЛИМЧЕ - ЛОКОМОТИВЪТ Е НА РЕЛСИТЕ, А ВАГОНИТЕ ВЪВ ВЪЗДУХА! СКЛОНЕН СЪМ ДА ВЯРВАМ, ЧЕ ИМАТ ОСНОВАНИЕ ЗА ВИСОКАТА СКОРОСТ...
40
1
 
21
 
! Отговори
версия преди 9 години
А лош ремонт и откраднати пари?
39
2
 
31
 
! Отговори
Бл.Благов преди 9 години
Най-логичнотоояснение: Линията се намира до *** махала, а от ж.п. линиите се крадят най-много болтовете за желязо,още повече че там участъкът е нов и те лесно се свалят!иПосле *** уж помагат !Помощ от ***? Вярвате ли ? Отишли са за да мародерстват!Имал съм *** и турци за работници-един свестен *** не съм срещнал!
38
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Инциденти се случват, стига сте анализирали до смърт. Да почива в мир машиниста, а другите да си вземат поука, защото линейните ни трасета са от миналия век...
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
е нали точно за това се направи ново това трасе за "по високи скорости"
36
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Господ да го прости машиниста
35
0
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
не правете заключения предварително.цялата държава ни е в окаяно положение.относно високата скорост полицайте имат една терминология/превишена скорост не съобразена с пътната обстановка/ и така събират парите на хората,а тук е друго.
34
0
 
13
 
! Отговори
копи-пейст преди 9 години
Един от многото заменими;Хора всичко е в следствие на огромните далавери случващи се в БДЖ Не са ни виновни роми и други просто това което се случва доведе до смърта на едно момче което познаваме и знаем че не би допуснало грешка. Къде е бил помощника системите за сигурност и други превишена скорост е най- безумното което може да се каже поне свян пред праха на момчето да има
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По закон ако превишението е и с един километър вината е на машиниста
32
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-вероятно е *** да са гепили релсите.
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз не знам каква е сигнализацията но единственото което може да оневини машиниста е семафора да показва, че влиза в главен коловоз, а стрелката да е обърната за отклонение
30
4
 
16
 
! Отговори
V преди 9 години
Тоя трябва да е много *** като си мислли,че ще ни мине с високата скорост и ще да обвини машиниста набързо.Даже и да е била по висока влак не се обръща току -така ,а в тази катастрофа се вижда ясно,че скоростта не е била много високо.Така че тоя ни будалка .