БХК: Разрушаването на ромските къщи е расизъм

Домовете в Стара Загора са съществували с мълчаливото съгласие на общината
Обновена: 22 юли 2014 13:05 | 22 юли 2014 12:54,
951
БХК: Разрушаването на ромските къщи е расизъм
Снимка: БТА

Разрушаването на незаконните ромски домове в Стара Загора е форма на институционализирано расистко насилие. Така определят събитията в града от Българския хелзински комитет в съобщение до медиите.

Още по темата
БХК определя акта като безогледен и заявява, че властта няма правото да разрушава единствените домове на семейства, без да се осигурява алтернативен подслон.

Според организацията незаконните постройки са съществували години наред с мълчаливото съгласие на институциите.

„Властта не само е бездействала да попречи на обитаването им, но и недвусмислено го е насърчила, като официално е утвърдила връзката на хората с мястото, издавайки им лични карти на адреса и събирайки битовите им сметки оттам”, се казва още в съобщението.

От БХК наричат действията на общината в града непоследователни и безцеремонни, накърняващи основните човешки права на засегнатите.

Според тях е лицемерно да се твърди, че „властите биха причинили такова демонстративно, брутално колективно смазване на домове и покъщнина на нероми, включително деца, без обезщетение и без алтернативен подслон“.

Българският хелзински комитет заявява, че ще осигури правно представителство на засегнатите с цел завеждане на дела срещу държавата.

Както Dnes.bg писа, разрушаването на на незаконните къщи в Стара Загора продължава и днес. Само за три часа бяха срутени 55 сгради. Днес стана ясно също, че Общинският съвет е осигурил възможност на всички социално слаби да получат отстъпено право на строеж на добри цени, така че да могат да си позволят да построят къщите си отново там. "Действията ни са напълни законни и целесъобразни“, категоричен беше кметът Живко Тодоров.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


951
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
553
0
 
1
 
! Отговори
веселин генов преди 8 години
Едва ли имате нещо общо с Хелсинки,продажни безродни слуги...
552
1
 
5
 
! Отговори
Мирослав преди 9 години
Знаете ли какъв расизъм ще ви дам. Аз ако си построя къща на моето собствено дворно място без проект, със сигурност ще ми я съборят. * строили мизерните си къщи на общинска земя върху място отредено за градинка. Какъв расизъм виждате в това, бих казал справедливост.
551
2
 
4
 
! Отговори
temerut преди 9 години
Като организация, която се занимава с правата на различните видове малцинства (с приоритет върху едно), БХК много безотговорно борави с понятието "расизъм", показвайки непознаване на основни понятия. Расите са били определени/разделени на Кавказка (европеидна), Монголоидна раса, Негроидна раса, Коренна американска раса (индианци, "червени").***, заедно с европейците и арабите, попадат в европеидната раса. А съвременната наука изобщо отрича разделението по раса...КАКЪВ РАСИЗЪМ тогава?!?
550
0
 
5
 
! Отговори
ABV преди 9 години
Добре де аз по тази логика мога да си построя луксозна вила на плажа да ми е единствен дом и хайде.Узаконявайте ми я че нямам къде другаде да живея.Като има правила са за всички.Че акцията е показна показна е но това е друг въпрос.Писна ми 1000 *** да се събират и да не могат нито ток нито вода да им спрат.Аз ако не си платя тока знаете какво става.
549
1
 
16
 
! Отговори
РАСИСТ! преди 9 години
ГОРД РАСИСТ СЪМ ТОГАВА! ВИЕ КАТО НЕ СТЕ, ПРИБЕРЕТЕ СИ ГИ У ВАС! МАМА ВИ ***. ***! ОТ 2004-ТА ДО СЕГА ТИЯ ЧЕРНИ *** СА УНИЩОЖИЛИ ЦЯЛА ГОРА... СКОРО И ПАРК АЯЗМОТО ЩЕ ИЗСЕКАТ... А СЕГА РЕВАТ, ЧЕ ИМ СЪБОРИЛИ НЕЗАКОННИТЕ БАРАКИ. БЪЛГАРИН АКО СИ ПОСТРОЙ НЕЩО, БЕЗ ДА ПИТА НА НЕЧИЯ ЗЕМЯ, КОЙ ЩЕ ГО ТЪРПИ?
548
0
 
8
 
! Отговори
АМАН преди 9 години
Съграждани,знам, че на всеки му е писнало от безредиците и беззаконието във всеки аспект на живота тук! С тези коментари и спорове до никъде няма да стигнем! Нито ще направи впечатление на някого, нито дори от редакцията ще ти прочетат! Всичко ще си остане просто в коментар под статията! Не мислите ли, че е крайно време да спрем този перфиден и жалък начин на живот? Не ви ли писна от всичко това?
547
0
 
17
 
! Отговори
безброй пъти преди 9 години
До За кой ли пътами ето, за пореден път им обясняват, че е забранено да строят където им хрумне, а те крещят, "ще убиваме, ще палиме останалите граждани на държавата, ще събаряме и пак ще си построим тука копторите", ти телевизия не гледаш ли, не ги ли чуваш, или от хелзинки сте с избирателен слух. до 90та си бяха интегрирани, учеха, работеха, участваха в обществения живот, после се нароиха разни комитети, фондации и прочие на гърба им, та ги докараха до днешното полуживотинско състояние
546
0
 
4
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Хора, Мишо(676) е казал всичко по въпроса!
545
1
 
24
 
! Отговори
мишо преди 9 години
Досега не са събаряли *** незаконни къщи защото всяка власт иска *** да гласуват пак за нея. Сега някой се осмели да го направи и се намери друг да ги защитава. А не е ли дискриминация когато *** крадат, не плащат данъци, ток и вода. Това си е пълна дискриминация спрямо българите. Сега е момента да сринат всички *** къщи в цяла България и да накарат *** да започнат да работят. Стига са крали. И да ги ограничат да раждат деца като се спре и с този бизнес.
544
0
 
34
 
! Отговори
когато преди 9 години
когато който и да било нарече спазването на закона "расизъм" - трябва НЕЗАБАВНО да бъде подведен под съдебна отговорност. Подобно поведение разрушава държавата и нейните институции. Без върховенство на закона - няма държава, това вече трябва да е станало ясно на всеки.
543
1
 
11
 
! Отговори
патрон преди 9 години
До Той еработят за да лапнат някой друг лев. Тия хора си нямат работа в тая държава. Има закон и той или се прилага или не. Няма среден вариант.
542
2
 
32
 
! Отговори
Той е преди 9 години
БХК е един от туморите,привнесен ни от запада.Зад маската на загрижени за правата на хората,тия *** работят за унищожаването на българската държава,и най-вече - ликвидиране на българския етнос!
541
0
 
10
 
! Отговори
Джугашвили преди 9 години
А да си пъхаш носа,където не ти е работа и да даваш непоискан акъл е кретенидъм!
540
0
 
33
 
! Отговори
Засегнат преди 9 години
Къде беше БХК когато други български граждани бяха изгонени от ведомствените и държавни жилища,които бяха единствените им жилища,без да им се предостави никаква алтернатива? Някой запита ли се какво стана с тези хора и защо се появиха клошари по улиците?Значи,ако с *** се постъпва така ,както със всички други това е расизъм?Защо БХК никога не защитава бедните българи?
539
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БХК,расизъм е едни да бачкат за да изхранват други,които не искат да работят.Расизъм е едни да си купуват земята,на която ще строят,други да си я присвояват.Расизъм е едни да плащат ток,вода,парно,а други да се закачат нелегално и никой нищо да не им прави.Дискриминация е едни да учат по 12 години минимум,но други да им определят съдбата продавайки гласа си.Расизъм е едни да работят цял живот и накря да ровят по кофите,щото парите им отиват за помощи на тези,които цял живот само са крали.И още
538
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НА ЗАПАД КОЛАТА СИ НА ТРОТОАР НЕ МОЖЕШ ДА СПРЕШ, ТЕ ЗА КЪЩИ МИ ГОВОРЯТ
537
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
BHK da si postroiat nezakonno kyshta na Zapad, pyk posle da se oplakvat che razrushavaneto i e rasizym. Togava mozhe vkupom i da bydat osydeni za defamation, kato minimum.
536
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
подобни декларации причисляват бхк към терористичните организации.
535
1
 
32
 
! Отговори
Candy преди 9 години
Алтернатива?! На какво, на катуна ли, като тези хора през живота си не са плащали данъци и са живяли на гърба на данъкоплатците? Защо държавата да им дължи каквото и да е, когато те не са никакви граждани? Криминално проявени, безработни и криминално проявени. Освен това катуна е съществува с години, затова нека си стои там во веки ли? По-добре късно, отколкото никога, дами и господа. Аре са БХК да оди да пере!
534
1
 
9
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Най голямото зло на еврейското робство е че пробутаха в света че расизма е нещо много лошо! А расите са създадени от Този който е създал всичко, а не са социално последствие. Смесването на расите е гибелно за човечеството, то става лесна плячка за владеене от тези евреи. Бялата раса е единствената съзидателна и евреите искат да я отстранят. Без нея милиардите диваци включително и сатанинският им хибрид евреите ще загинат, защото няма да има вече лъскави играчки, стандард, справедливост.