Два варианта по казуса с разрушените къщи предлагат от община Стара Загора

Предстои нова среща със засегнатите
22 юли 2014 21:21,
16
Два варианта по казуса с разрушените къщи предлагат от община Стара Загора
Снимка: БТА

Два варианта за настаняване на семействата, чийто незаконни постройки бяха съборени в последните два дни в ромския квартал "Лозенец", предложи Община Стара Загора. Това стана на среща в общината, на която присъстваха представители на жителите на ромския квартал, заместник-кметовете Йордан Николов и Янчо Калоянов, главният архитект Иван Кирчев и началникът на отдел "Контрол по ЗУТ" Ангел Стоманярски.

Първият вариант дава възможност на желаещите да получат общинско жилище в кварталите "Железник", "Три чучура" и село Дълбоки. Апартаментите са само пет на брой и в тях могат да бъдат настанени крайно нуждаещи се фамилии. Присъстващите, които обявиха, че говорят от името на всички, чиито постройки са били съборени, не приеха този вариант.

Община Стара Загора им даде възможност да закупят отстъпено право на строеж, без търг на преференциалната цена от 158 лева за квадратен метър. Тя се оказа предпочитана за ромите, които се надяват, че така ще могат да използват строителните материали от вече съборените си къщи. Според тях обаче е предлаганата цена е висока - за около 100 кв. м трябва да заплатят близо 15 000 лева. Обсъден беше и вариантът за отпускане на кредит.

Община Стара Загора разполага с 30 подобни парцела, които се намират над квартал "Три чучура - север". "Техният брой обаче може да бъде увеличен до 55", заяви зам.- кметът Йордан Николов. Парцелите са без вода и канализация, но от общината поеха ангажимент да бъде изградена инфраструктура.

За целта всяко семейство трябва да попълни документи за регистрация като крайно нуждаещи се. По думите на
заместник-кмета Йордан Николов в ход са процедури и за останалите незаконни постройки в района на парк "Борова гора", но преди края на годината ново събаряне няма да има.

Утре ще има нова среща, на която ще продължи да се търси решение за бъдещето на останалите без дом роми.

(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
123 преди 9 години
а другите 300 къщи кога ще ги съборят,или само събориха 55 къщи за да сплашат цялата тази мангълизация, или пак ги съжалихте .ще сваля шапка на кмета ако си удържи на думата и свали и останалите 300 къщи
7
0
 
3
 
! Отговори
taina преди 9 години
за тях няма закони,строят където им падне,крадат каквото им падне ,бият.в този квартал е пълно с сводници които само чакат лесните пари не полагат малко усилие да работят нормална работа като нас българите да си плащат данъците не плащат сметки ток вода и т. н. ако 10 семейства плащат сметки останалите 100 се прикачат дирекно от стълбовете и други подобни методи аз сам за да се продължи събарянето на незаконните постройки в това гето подкрепям кмета изцяло за това което прави
6
0
 
16
 
! Отговори
?? преди 9 години
Защо изтриха по-голямата част от коментар 4? Аз успях да го прочета целия - там пишеше само верни неща, които са известни на всички. Нямаше нито една обидна или неприлична дума!Може би е разумно да се уточнят правилата за писане в този сайт и да се оповестят, защото явно има някакви промени.
5
0
 
25
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
Я да сметнеме.Ако съм българин и имам незаконна постройка,идва багера и я събаря,та и ме глобяват.Ако си *** обаче,ти дават парцел на цени в пъти по-ниски от пазарните! Кой е репресиран в тая "държава"? Искам аз да съм малцинство!!!
4
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скъпо ви се вижда цената на квадратен метър, а? А според ромските обичаи, тридесет бона за млада и девствена стока, как е?
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А колко от тези *** са трайно безработни? Колко от тях нямат нито професия, нито дори основно образование?Тези категории роми каква работа ще намерят в голям град? Ако останат в големия град,цял живот ще бъдат хрантутници!Не е ли по-разумно да бъдат настанени в обезлюдени села? В Южна България плодородна земя колкото щеш! Там ще се занимават със земеделие.Такова решение ще коства по-малко финансови средства и на Общината, и на ***. В такива села къща с двор се продава за по 500-1000лв
2
5
 
10
 
! Отговори
Momo преди 9 години
Наистина цената ми се вижда висока.Ако искаш къща с двор само за земята трябва да се бръкнеш със 75 000лв за половин декар.Малко несериозно ми звучи или аз съм далеч от реалността.
1
0
 
28
 
! Отговори
Казах ли ви! преди 9 години
Казах ли ви, че за тези роми ще бъдат положени специални грижи?А колко са младите българи от Стара Загора, на които Общината е предложила общински жилища с нормиран наем или парцели на които могат да си построят къщи?