Ветеринари в Бургас протестират срещу БАБХ

Причината е намалената тарифа, която те получават за имунопрофилактиката
23 юли 2014 14:16,
3
Ветеринари в Бургас протестират срещу БАБХ
Снимка: Dnes.bg

Ветеринарите в Бургас излязоха на мирен протест и отказаха да подпишат договори с Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), които им дават правото да извършват имунизация на животните.

Причината за недоволството е неколкократно намалената тарифа, която лекарите получават от тази година за имунопрофилактиката и идентификацията на добитъка. През 2013 г. цената за вземане на кръвна проба беше увеличена от 2 на 4 лв., а през 2014 г. БАБХ намали тази сума на 1 лв.

„Здравеопазването на животните в страната е поставено под риск, защото тарифата, по която се извършва имунизацията, е редуцирана до 3-4 пъти. Нашето изискване е да работим на цените, определени през 2013 г.”, категоричен е д-р Трифон Цветков, председател на Българския ветеринарен съюз.

Днес изтича срокът, в който ветеринарните лекари трябва да сключат договорите си с Агенцията по храните, за да продължат да извършват имунопрофилактика. Ако това не стане, те трябва да подпишат декларация, с която се отказват от този вид дейност и да напуснат лечебните заведения, в които работят, като предадат инвентара си.

„Ние не сме против това да извършваме имунопрофилакиката, но не сме съгласни да го правим на символични цени, които не покриват и най-елементарните ни разходи. Една кръвна проба ни се заплаща за 1 лв., а един вакутейнер струва от 30 до 80 стотинки, в зависимост от производителя. А ние имаме и транспортни разходи, за да стигнем до дадената ферма, имаме организация, ангажираме помощници и т.н.”, обясни д-р Пламен Конов, председател на Областната структура на Българския ветеринарен съюз в Бургас.

Всички негови колеги, дошли на протеста, бяха категорични, че няма да подпишат договорите при такива условия, но няма и да предадат декларация, с която се отказват от дейността си.

Вместо това бургаските ветеринари внесоха при директора на БАБХ-Бургас – д-р Петър Пачев, писмо, в което посочват мотивите за своите действия.

По закон, ако ветеринарите откажат да сключат договори, тяхната дейност ще бъде поета от лекарите, които са на щат в агенцията. За бургаската дирекция обаче те са едва двама на брой, а само в община Айтос например се отглеждат около 30 000 глави добитък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До vladyj Ти голям кавал си бе!!!!!
1
0
 
2
 
! Отговори
skabiela преди 9 години
Ветеринарите дето са на щат в агенцията не знаят от коя страна се хваща иглата.........................